29 / 04 / 2024

Türkiye Bankalar Birliği nakdi kredilerin 9 Trilyonu aştığını açıkladı!

Türkiye Bankalar Birliği nakdi kredilerin 9 Trilyonu aştığını açıkladı!

1 Nisan 2023 tarihinde, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi'nin üye kuruluşlarının vermiş olduğu nakdi krediler, geçmiş yılın aynı dönemine kıyasla %58'lik muazzam bir artış sergileyerek 9.373 milyar TL'ye ulaştı.



Nakdi kredilerin 9.075 milyar TL’si 55 banka tarafından kullandırılırken 132 milyar TL’si 21 finansal kiralama şirketleri tarafından kullandırıldı. Diğer yandan 73 milyar TL’si 20 finansman şirketi ve 94 milyar TL’si 49 faktoring şirketi tarafından kullandırıldığı biliniyor.

Türkiye Bankalar Birliği nakdi kredilerin 9 Trilyonu aştığını açıkladı!

2023’te tasfiye edilecek toplam alacaklar 211 milyar Türk lirası olarak belirlendi

2023'ün Nisan ayı itibariyle tasfiye edilecek toplam alacakların 211 milyar Türk Lirası olduğu belirlendi. Bu belirlenen miktarın 200 milyar TL'si bankaların, 7 milyar TL'si finansal kiralama firmalarının, 2 milyar TL'si faktoring şirketlerinin ve kalan 1 milyar TL'si ise finansman şirketlerinindir. 

2022 yılındaki Nisan ayıyla kıyaslandığında tasfiye edilecek alacakların toplam krediye oranı yüzde 2,2'ye gerileyerek 1 puanlık bir azalma yaşadı. Ticari kredilerde ise bu durumun tam tersi yaşandı. Ticari krediler 7,5 trilyona ulaştı ve yüzde 50 arttı. Ticari krediler için toplam pay yüzde 70 oranında kayıtlara geçti. Ticari kredilerde imalat endüstrisi yüzde 31 oranında en yüksek paya sahip olan sektör oldu. Diğer yüksek payıyla öne çıkan sektör ise yüzde 10’luk bir oranla perakende ticaret sektörü oldu. 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön