27 / 04 / 2024

Türkiye konut fiyat artışında yine zirvede!

Türkiye konut fiyat artışında yine zirvede!

İngiltere merkezli emlak danışmanlık firması Knight Frank, 2023'ün ilk çeyreğine dair Global Konut Fiyat Endeksi'ni yayınladı. Açıklanan rakamlara göre, 2023'ün ilk 3 ayında Türkiye, en yüksek artışın yaşandığı ülke oldu. 



Düzenli şekilde yılın çeyreklerine dair global konut fiyat endeksi rakamlarını yayınlayan İngiltere merkezli emlak danışmanlık firması Knight Frank, bu yılın ilk çeyreğiyle ilgili rakamları da resmen açıkladı.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, '2015 yılından bu yana en düşük hızda fiyat artışı' başlığıyla yayınlanmış olan raporda "Merkez bankaları enflasyonu dizginlemeye çalışırken dünya genelinde konut fiyatları baskı altında. Knight Frank Küresel Konut Fiyat Endeksi kapsamındaki toplamda 56 pazarda yıllık ortalama fiyat artışı, bir önceki çeyrekte yüzde 5,7 iken, 2023 yılının ilk çeyreğine kadar olan 12 aylık dönemde yüzde 3,6'ya geriledi" ifadelerine yer verildi.

Verilen detaylara göre, toplamda 56 piyasanın takip edildiği söz konusu raporda 17 piyasada fiyatların yıllık bazda düştüğü, bunlardan 8 tanesinde yüzde 5'ten fazla düşüş olduğu bildirildi. Yine paylaşılan detaylara göre, 2023 yılının ilk çeyreğinde ise 56 piyasadan 23 tanesinde fiyatların düştüğü kaydedildi.

Türkiye konut fiyat artışında yine zirvede!

EN YÜKSEK FİYAT ARTIŞI AÇIK ARA TÜRKİYE'DE

Habertürk'ten Ahmet Hamdi Girgin'in haberine göre, merakla beklenen Knight Frank Global Konut Fiyat Endeksi raporundaki 56 piyasa içinde en yüksek fiyat artışı Türkiye'de gerçekleşti. Yine paylaşılan detaylara göre, Türkiye'de konut fiyatlarının 12 aylık yükselişi yüzde 132.8 şeklinde olurken, 2023 yılının ilk çeyreğinde artış da yüzde 22.2 oldu. Söz konusu raporda Türkiye'de yaşanan artışın büyük ölçüde yüksek enflasyondan kaynaklandığı kaydedildi. Yine verilen detaylara göre, para politikasında ortodoks yaklaşıma geçilmesinin enflasyonist baskıda hızlı bir düşüşe neden olmasının beklenmediği, 2023 yılının ilk çeyreğindeki yüzde 22'lik bir artışın konut fiyatlarının daha da artacağına işaret ettiği bildirildi.

Açıklanan resmi rakamlara göre, Türkiye'yi yıllık yüzde 18.8 fiyat artışı ile Kuzey Makedonya, yüzde 17.3'lük fiyat artışı ile Hırvatistan ve yüzde 16.6'lık fiyat artışı ile Macaristan izledi.

Yine açıklanan bu rakamlara göre, Avrupa dışında Singapur'un yüzde 11.3 ile dikkat çektiği, fiyatları düşürmek amacıyla vergi politikalarında değişiklik yapıldığı kaydedildi. Yatırımcılar tarafından merakla beklenen rapora göre; söz konusu bu değişiklik yabancı alımlarını düşürmek amacıyla yapıldı fakat yerli pazarın yoğun talebiyle fiyat artışı durdurulamadı, son olarak arzı artırma adına yeni arsalar da imara açıldı.

Ayrıca paylaşılan bilgilere göre, en çok fiyat düşüşü yaşanan piyasalar da yüzde 15.7 ile Güney Kore, yüzde 13 ile Yeni Zelanda, yüzde 10.3 ile Hong Kong ve yüzde 8.8 ile İsveç şeklinde açıklandı.

Çeşme’de ortalama konut fiyatı 13 milyon TL'yi geçti!

Konut ve kira fiyatları neden artıyor? İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu 5 maddede açıkladı!

Bankalar kredi musluğunu kıstı, konut satışları çakıldı! Gayrimenkulcüler bankalarla masada!


Geri Dön