27 / 04 / 2024

Türkiye'de elektrikli otomobil sayısında büyük artış! 9 ayda 3,5 katına çıktı!

Türkiye'de elektrikli otomobil sayısında büyük artış! 9 ayda 3,5 katına çıktı!

Açıklanan resmi rakamlara göre, Türkiye'de elektrikli otomobil sayısı, kullanımı artan Togg'un da katkılarıyla 2023 yılının 9 aylık döneminde 3,5 katına çıkarak, eylül sonu itibarıyla 51 bin 219'a çıktı.



Türkiye'de elektrikli otomobil sayısında büyük artış yaşandı. Anadolu Ajansı muhabirinin derlemiş olduğu bilgilere göre, ülkemizde Eylül ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı 14 milyon 967 bini aşkın otomobilin yüzde 36'lık bölümü dizel, yüzde 33,8'lik bölümü LPG'li, yüzde 28,2'lik bölümü benzinli, yüzde 1,3'lük bölümü hibrit ve yüzde 0,3'lük bölümü de elektrikli araçlardan oluştu.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, son dönemlerde elektrikli otomobil sayısındaki artış da oldukça dikkat çekti. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, geçen sene sonunda ülkemizde elektrikli otomobil sayısı 14 bin 552 şeklindeyken bu senenin eylül ayı sonu itibarıyla 3,5 katına çıktı ve 51 bin 219'a ulaştı.

Yine aktarılan detaylara göre, Türkiye'nin otomobili Togg'un yollara inmesi ve kullanımının artması, şarj istasyonlarının başta kent merkezleri olacak şekilde çeşitli noktalarda giderek yaygınlaşması elektrikli araçlara talebi de oldukça artırdı.

YILLIK BAZDA 10 KATI GEÇTİ

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, Eylül ayında trafiğe kaydı gerçekleştirilen araçların yüzde 13,3'lük kısmını elektrikli araçlar oluşturdu. Geçen sene Eylül ayında 920 elektrikli aracın kaydı yapılırken bu senenin aynı ayında sayı 10 katını geçti ve 9 bin 832'ye yükseldi.

Yine paylaşılan detaylara göre, geçen senenin ocak-eylül döneminde toplamda 4 bin 559 elektrikli araç kaydına imza atıldı. Bu sene aynı dönemde de bu rakam 36 bin 710'u buldu. Ayrıca verilen bilgilere göre, kaydı gerçekleştirilen araçların yüzde 5,3'lük kısmını elektrikli araçlar oluşturdu.

HİBRİT OTOMOBİLLERİN SAYISINDA ARTIŞ

Yine açıklanan rakamlara göre, elektrikli araçların dışında hibrit yakıtlı otomobillerdeki artış da dikkat çekiyor. Verilen bilgilere göre, söz konusu otomobillerin sayısı geçen sene sonunda 134 bin 662 iken bu senenin eylül sonu itibarıyla yüzde 46,6 artış göstererek, 197 bin 379'a çıktı.

Ayrıca 9 aylık dönemde benzinli, dizel ve LPG'li otomobil sayılarındaki artış da sınırlı kaldı. Verilen detaylara göre, bu süreçte benzinli otomobillerin sayısı ise yüzde 10,7 artış göstererek, 4 milyon 225 bin 583'e, dizel otomobillerin sayısı yüzde 2,5 yükseldi ve 5 milyon 393 bin 12'ye ve LPG'li otomobillerin sayısı ise yüzde 1,2'lik artış göstererek, 5 milyon 64 bin 414'ye yükseldi.

Türkiye de elektrikli otomobil sayısında büyük artış! 9 ayda 3,5 katına çıktı!

TOGG, ELEKTRİKLİ ARAÇ BİLİNİRLİĞİNİ ARTIRDI

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, Anadolu Ajansı muhabirine, elektrikli araç sayısındaki hızlı artış ile ilgili önemli değerlendirmeler yaptı.

Yaptığı açıklamada elektrikli araçların içten yanmalı motorların yerini almaya başladığına değinen Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, "İsveç, Norveç gibi  ülkelerde elektrikli araç kullanımları neredeyse yüzde 60-70'lere kadar geldi. Ülkemiz otomobil pazarında da elektrikli otomobil satışları her sene bir önceki seneye göre büyük artış gösteriyor." diye konuştu.

Yaptığı açıklamalarda son dönemlerde elektrikli araç sayılarının pozitif yönlü değişim göstermesinin pek çok nedeni olduğuna değinen Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, şöyle konuştu: "Öncelikle yerli ve milli otomobilimiz olan Togg'un akıllı teknolojisiyle yüzde 100 elektrikli olması elektrikli araç bilinirliğini ve kullanımına katkı sağladı. Ayrıca  diğer bir taraftan dünyaca ünlü markaların içten yanmalı motor üretimine son vereceklerini duyurması, elektrikli araçlarda yakıt maliyetinin düşüklüğü ve çevre dostu olması nedeniyle de tercih ediliyor. Ayrıca son zamanlarda sık sık gündeme gelen elektrikli araçlardaki ileri teknoloji ve sürüş konforu da bu otomobillere ilgiyi de  oldukça artırıyor."

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç ayrıca açıklamasında tüketicilerin yolda aracı şarj için gereken süre, şarj istasyonlarının altyapısı ve bulunabilirliği ile menzil gibi bazı endişeleri olduğunu kaydederek, "Konu ile ilgili olarak örnek vermek gerekirse, uzun yola giden sürücüler söz konusu bu soru işaretlerinden dolayı elektrikli araçları tercih etmeyebiliyor. Ayrıca otomobil üreticileri özellikle menzil konusunda projeler geliştirir ve araç kullanım süresini yükseltirse söz konusu bu araçların daha çok tercih edileceğini düşünüyoruz." dedi.

ECB faiz kararına bir gün kala euro/TL ne kadar oldu? Euro yükselecek mi, düşecek mi?

Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine zam geldi: Bugün itibarıyla tek yön için otomobiller 80 TL, minibüsler 120 TL ödeyecek!

Emekli maaşına haciz konabilir mi? SSK ve Bağkur emeklileri aman dikkat!


Geri Dön