05 / 05 / 2024

Ekonomistler neden tahvil yatırımını önermiyor? Ekonomist Nejat Özonay açıkladı!

Ekonomistler neden tahvil yatırımını önermiyor? Ekonomist Nejat Özonay açıkladı!

TCMB'nin geçtiğimiz haftaki kararlarından sonra uzun zamanlı gösterge tahvilin bileşik faizi yaklaşık üç puanlık azalış ile  % 14,07'ye geriledi ve 1,5 senenin en düşük seviyesini gördü.



UZUN VADELİ GÖSTERGE TAHVİLİN BİLEŞİK FAİZİ % 14,07'YE GERİLEDİ

TCMB'nin vermiş olduğu kararların ardından bankaların tahvile yöneliminin artması ile yurt içinde uzun ve kısa vadeli gösterge tahvilin faizlerindeki düşme eğilimi hız kazanmış oldu.

Türkiye'de uzun vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi, geçtiğimiz mart ayında % 28,56 ile tarihi zirvesini görmüş, o zamandan bu güne ise düşüş trendine girmişti. Arka arkaya beşinci ayı da düşüş ile kapatmaya hazırlanan 10 senelik  gösterge tahvilin bileşik faizi, bugün % 14,07 ile Mart 2021'den bu yana en düşük seviyeyi görmüş oldu.

Kısa vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi de haziran ayında % 28,28 ile gördüğü senenin  en yüksek seviyesinden düşüşe geçerek bugün % 14,23'e kadar geriledi. Kısa vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi bu şekilde Kasım 2020'den bu yana en düşük seviyeye germiş oldu.

Geçen hafta perşembe günü uzun vadeli gösterge tahvilin faizi % 16,93 ve kısa vadeli gösterge tahvilin faizi % 19,06 düzeyinde bulunuyordu.

Bu şekilde TCMB'nin politika adımlarının ardından geçen üç işlem gününde 10 senelik gösterge tahvilin faizi 286 baz puan, iki senelik  gösterge tahvilin faizi de 483 baz puan düşüş kaydetmiş oldu.

Ekonomist Nejat Özonay ise konu ile alakalı olarak resmi sosyal medya hesabı Twitter’dan konu ile alakalı açıklamalarda bulundu. Özonay’ın açıklamaları şu şekilde:

1/ Her gün onlarca yatırım uzmanı TV kanallarında canlı yayına katılıyor. Onlarca program yöneticisi bu kişilerin yorumlarını, fikirlerini izleyicilerine duyuruyor… Her defasında “Dolar alınır mı” diye soruyorlar. Bir defa “tahvil alınır mı” diye sormadılar… Neden dolarizeyiz?

2/ Devlet tahvilleri düşen faiz ortamında çok ciddi iskonto sağlıyor ve yatırımcıya büyük getiri veriyor. Bir de, özel sektör ya da finans kurumları tahvilleri var. %30-50 getirili. Bunlardan bahsedeni de duymadım…

Ekonomistler neden tahvil yatırımını önermiyor? Ekonomist Nejat Özonay açıkladı!

Doğal gaz krizi kapıda! Gelecek 5 – 10 yıl çok zor geçecek

Vatandaşlar borçlarını ödeyemiyor! İcra dosya sayısı 25 milyona yaklaştı

İstanbul Havalimanı'ndan mükemmel başarı! İlk beşe girdi


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön