29 / 04 / 2024

Çin'de emlak fiyatları düştüğü için bankalara test uygulanacak

Çin'de emlak fiyatları düştüğü için bankalara test uygulanacak

Çin'de emlak fiyatlarında düşüşün etkilerini saptamak için bankalara stres testi uygulanacak



Çin'de emlak fiyatlarında olası bir düşüşün etkilerini saptamak için bankalara stres testi uygulanacak. Konuya yakın kaynaklar, Çinli banka regülatörlerinin, geçen hafta, konut fiyatlarındaki olası yüzde 60'lık bir düşüşün etkisini ölçmek için bankalara yeni bir stres testi uygulanacağım söylediler. Kaynaklar, bankaların konut fiyatlarının aşın yükseldiği şehirlerde fiyatların yüzde 50 ila 60 oranında bir düşüş göstermesi durumunun yer aldığı en kötü durum senaryosuna göre testten geçirileceklerini belirttiler. Bloomberg'in haberine göre, bankalara ayrıca; çelik, çimento, inşaat malzemeleri ve ev aletleri sanayilerine verilen kredileri de stres testine tutması söylendi.
 
Testlerin amacı, inşaat şirkederi-nin finansal durumunda ne kadar zorlaşacağı ve ev satın alanlann iflas etme riski öğrenmek. Çin'de geçen yıl yapılan benzeri bir testte konut fiyatlarındaki düşüş oranı yüzde 30 olarak kabul edilmişti. Önceki testlerin sonucu göre, konut fiyadan yüzde 30 düşerse, geri dönmeyen emlak kredileri yüzde 2.2, faiz oranlan ise 108 baz puan yükseliyor. Bu senaryoya göre vergi öncesi kârlar yüzde 20 düşüyor.

Dün Şanghay Borsası'nda emlak şirkederinin hisseleri son 3 haftada görülen en yüksek oranda değer yitirdi. Tesderin hükümetin emlak piyasasının durumu konusunda kaygısının arttığını işaret ettiği varsayımıyla banka hisseleri de düştü. Şanghay'da emlak şirketlerini izleyen endeks, yüzde 2.2 düştü. Bu, 13 Temmuz'dan beri görülen en yüksek düşüş oldu. Bank of Communications yüzde 2.5, Bank of China yüzde 1.7 değer yitirdi.

Regülatörler, uzmanlann hesaplamalarına göre ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre gayri menkul fiyatlannın yüzde 68 düşmesinin ardından nisan ayının ortalarından beri gayri menkul kredilerini sıkılaştırıyor ve emlak spekülasyonlarının üzerine gidiyor. Uzmanlar, regülatörlerin fiyadann yüzde 60 düşeceğine inandıklarını söyleyemeyeceklerini, kendilerinin de bu oranda düşüş olacağını düşünmediklerini belirtiyorlar.
Dünya

Geri Dön