23 / 12 / 2024

Ula turizmden aldığı payı rüzgar sörfü ile artıracak!

Ula turizmden aldığı payı rüzgar sörfü ile artıracak!

Uluslararası Yavaş Kentler Birliği Genel Sekreterliği tarafından 2010 yılında "sakin kent" ilan edilen Ula İlçesine bağlı Akyaka Beldesindeki rüzgar ve uçurtma sörfü alanı, hazırlanan "Gökova Rüzgar Sörfü ile Ünleniyor" projesiyle uluslararası arenada tan




Uluslararası Yavaş Kentler Birliği (Cittaslow) Genel Sekreterliği tarafından 2010 yılında "sakin kent" ilan edilen Muğla'nın Ula İlçesine bağlı Akyaka Beldesindeki rüzgar ve uçurtma sörfünün geliştirilmesi için "Gökova Rüzgar Sörfü ile Ünleniyor" projesi hazırlandı.


Akyaka beldesi sınırlarında yer alan Akçapınar sahili, son yıllarda yerli turistlerin yanı sıra yabancı rüzgar sörfçülerinin de vazgeçilmezleri arasında yer almaya başladı. Akyaka'ya gelen ziyaretçi sayısını ve turizmden aldığı payı artırmak, doğal kaynakları değerlendirerek amacıyla "Gökova Uçurtma Sörf ile Ünleniyor Projesi" hazırlandı. Proje ile "sakin kentin" turizme katkı sağlaması ve uçurtma sörfünün bölgenin tanıtımında kullanılması amaçlanıyor.


Bölgedeki faaliyet gösteren eğitim okullarından birinin sahibi Savaş Tan Bankal tarafından hazırlanan ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından kabul edilen 194 bin lira bütçeli projeye ajans, 97 bin lira kaynak sağladı ve çalışmalara başlandı.


- 5 yıl önce 10 bin kişi geliyordu


Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rüzgarla yapılabilen su sporlarına elverişli doğasıyla yerli ve yabancı sporcuların tercih ettiği Akyaka'da rüzgar sörfü de yapılabildiğini, günün büyük bölümünde esen rüzgarıyla uzun süreli spor yapma imkanı tanıdığını söyledi.


Beldelerini 5 yıl önce 8-10 bin kişi ziyaret ederken "sakin kent" unvanını kazandıktan sonra bu sayının 170 bine yükseldiğini bildiren Çalca, "Her yıl yaklaşık 10 bin kişi sadece rüzgar ve uçurtma sörfü yapmak, eğitim almak amacıyla Akyaka'ya geliyor. Projenin hayata geçmesiyle bu sayı daha da artacak" dedi.


Çalca, Akyaka'da 3 bin 500 metrelik birinci derece sit alanı içerisindeki sahilin sörf alanı olarak tescillendiğini, sahilin belirli bir bölgesinde sürdürülebilir turizm anlayışıyla rüzgar sörfü yapılmaya başlandığını hatırlattı. Bu alanın 2010'dan itibaren Muğla Valiliğine bağlı MELSA firması tarafından kullanıma açıldığını anlatan Çalca, tanınmaya başlamasıyla bölgede sörf yapan sayısının her geçen yıl arttığını vurguladı.


- Yılın her dönemi rüzgar alıyor


Akyaka'daki 20 yılık rüzgar rasatları incelendiğinde, yılın her ayı uygun rüzgar alan önemli bir bölge olduğuna işaret eden Çalca, şöyle konuştu:


"Birinci derecede doğal sit alanı olduğu için herhangi bir yapılaşma olmadan, sörf doğayı koruma anlayışı içinde üretken bir anlayışla bölgeye değer kattı. Bölgede faaliyet gösteren okullarımızdan biri GEKA destekli 'Gökova Uçurtma Sörfü ile Ünleniyor' projesiyle yaklaşık 97 bin lira destek almaya hak kazandı. Böylece bu spor dalının uluslararası anlamda tanıtımı, yöre gençlerine sevdirilmesi sağlanacak. Projeyle sporcuların bu alanda daha kaliteli ve bilinçli spor yapması sağlanacak. Gökova havzası içerisinde Bodrum ve Marmaris'e alternatif, sürdürülebilir turizm anlayışının desteklenmesi için çalışma önemli bir katkı."


- "Sakin kent rüzgar sörfü ile markalaşma sağlayacak"


Ahmet Çalca, Deniz ve Kıyı Alanları Eğitim Merkezinin yaptığı tespitlere göre bir yılda Gökova havzasında turizme 33 milyon lira katkı sağlandığını ifade ederek, kite sörfün de bölge ekonomisine önemli katkı sağladığını dile getirdi.


Beldeye rüzgar sörfü yapmak için özellikle yurt dışından gelen ziyaretçilerin en az bir hafta konakladığını, bunun da Akyaka'nın tercih edilen turizm merkezlerinden biri olmasına katkı sağladığını belirten Çalca, "Akyaka beldesinde butik, apart ve otelciler ile havza içerisindeki köy evlerinde, kite sörf yapmaya gelen ziyaretçilere uygun fiyatlarda konaklama imkanı ve yüksek hizmet kalitesi sunulmakta. Gökova havzası hem 'sakin kent' belgesiyle hem de koylarımızdaki mavi yolculuk ve kite sörf ile markalaşmaya doğru gidiyor" diye konuştu.


Projeyi hazırlayan Bankal ise alternatif sporlardan biri olan uçurtma sörfünü gelişimi ve tanınırlığını arttırmak için yıl içerisinde çok sayıda faaliyet gerçekleştirdiklerini kaydetti.


Türkiye'de sayılı kite sörf sahillerinden Akçapınar'ın ününü yayarak bu sporu yapmak isteyen daha fazla yerli ve yabancı turist çekmeyi amaçladıklarını vurgulayan Bankal, şunları söyledi:


"Projenin hibe almaya hak kazanması ve uygulanmaya başlanmasıyla ilk hedefimiz, turistlere bu sporu profesyonel olarak yapabilmeleri için daha yüksek kalitede bir hizmet sunmaya çalışmak. Öncelikli olarak sporcuların güven duygularını geliştirmeleri, ardından bu sporu yapmak için geldiklerinde okul olarak bizleri seçmeleri sağlamak. Projenin uygulanmasıyla özellikle tanıtım faaliyetleri sayesinde tüm sahilde GEKA ve hibe programları konusunda farkındalık oluşacaktır. Bu tarz alternatif sporların teşvik kapsamında olması sahilde bulunan diğer okullar için de bir örnek teşkil edecektir."


AA


Geri Dön