23 / 12 / 2024

Ümraniye'de 40 yıllık mülkiyet sorunu çözüldü!

Ümraniye'de 40 yıllık mülkiyet sorunu çözüldü!

Türkiye’ye örnek olacak bir kentsel dönüşüm planı hazırladıklarını açıklayan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, “Ümraniye değişen vizyonu ve gelişen sosyo-kültürel yapısıyla İstanbul’un yeni cazibe merkezi haline geldi” dedi. 




Milliyet Gazetesi yazarlarından Eren Aka Yerel Yönetimler köşesinde bugün ''Ümraniye'yi'' ele aldı. İşte, Eren Aka'nın yazısı.. 

Ümraniye 1960’ta Organize Sanayi Bölgesi olmasının ardından yoğun göç aldı. İstanbul’un en hızlı kentleşen ve nüfusu artan ilçesi Ümraniye; köy ve yöre geleneklerinin de aynen muhafaza edildiği ilginç bir kentleşme örneğidir. 2004’de yapılan yerel seçimlerde, Başkan Hasan Can ve ekibinin göreve gelmesiyle birlikte hızlı bir değişim sürecine giren Ümraniye, aradan geçen 14 yıllık sürenin ardından modern ve çağdaş yüzüyle İstanbul’un parlayan yıldızı haline geldi. İlçeye Nikâh Sarayı, Aş Evi, Kültür Merkezleri, Bilgi Evleri, Okullar, Asfalt Fabrikası gibi 400’ü aşkın kalıcı eser kazandıran Ümraniye Belediyesi, verdiği ruhsat ve inşaat alanı rakamlarıyla Türkiye rekoru kırdı.

Ümraniye’nin dört bir yanı parklar ve yeşil alanlarla donatıldı. İş merkezleri buraya taşınmaya devam etti, bankalar ardı ardına yeni şubeler açtı ve ‘Yeni Ümraniye’ yüzüyle Finansın Merkezi oldu. Belediye Başkanı Hasan Can, ilçede gerçekleştirilen yatırımları ve projeleri Milliyet’e değerlendirdi.

Ümraniye de 40 yıllık mülkiyet sorunu çözüldü!

1-) İnşaatına başlanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin ilçeye ne gibi avantajları olacak?
Ümraniye, Anadolu yakasının en büyük ilçesi durumundadır. Depreme dayanıklı konut stoku ile dönüşümünü kendi içerisinde tamamlamak üzere olan ilçenin, İstanbul Finans Merkezi ile geleceği daha da parlayacak. Lokasyonu ile İstanbul’un merkezi noktalarına en yakın ilçelerden biri olan Ümraniye’de gerçekleşen yatırımlar ile arazi fiyatlarını günden güne artıyor. Kira fiyatlarının da arttığı ilçenin Tepeüstü bölgesinde birçok bankanın merkezleri bulunuyor. İnşaatına başlanan ve Avrupa’nın sayılı finans merkezlerinden biri olacak olan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi de Ümraniye’nin sınırları içerisinde yer alıyor. Böylelikle tüm bankaların genel merkezlerine ev sahipliği yapacak olan Ümraniye, Avrupa yakasının Maslak hattına rakip olacak.

2-) Ümraniye inşaat ruhsatı verme anlamında Türkiye genelinde ilk sıralarda yer alıyor. Bunu nasıl başardınız?
Göreve geldiğimizden bu yana ilçe sınırlarımız içerisinde hiçbir yerde hiçbir surette kaçak yapılaşmaya müsaade etmedik. 2004’te ilk iş olarak ilçemizin havadan fotoğraflarını çektik. Böylece yasal olmayan yapılar konusunda ilçeyi kayıt altına aldık. Bugün bakıldığında Ümraniye inşaat ruhsatı verme anlamında Türkiye genelinde ilk sıralarda yer almaktadır. İlçemizdeki toplam yapı stokunun yüzde 64’ü bizim dönemimizde inşa edildi. Bugün itibariyle daire ve dükkânlardan oluşan 320 bin yapısı bulunan Ümraniye’nin 200 bini son 14 yılda bizim dönemimizde yapıldı. Göreve gelir gelmez depreme dayanaksız binaların dönüşümü için süratle imar düzenlemesi yaptık. Depreme dayanıksız binalar yıkılarak yerlerine depreme dayanıklı yeni yapılar inşa edildi. Bu uygulamalarla, kentsel dönüşüm konusunda tüm İstanbul’a örnek olan Ümraniye Belediyesi, Anadolu yakasında verilen her iki ruhsattan birinin sahibiydi.  

3-) İlçede değiştirdiğiniz şartların bölge ekonomisine nasıl katkıları oldu?
Varoş olarak tabir edilen, çarpık kentleşen, yolları çamurlu, patlayan çöplükle anılan Ümraniye, bugün Finans Merkezi’nin, ticaret merkezlerinin ve büyük şirketlerin yönetim merkezlerinin, birçok alışveriş merkezinin olduğu ve prestijli mekânlara sahip bir ilçe hâline geldi. Değişen şartlar, sosyal yaşamı ve bölge ekonomisini de olumlu yönde etkiledi. Altyapısı yenilenmiş, prestij caddeleriyle, parkları, kültür merkezleriyle ve diğer sosyal donatı alanlarıyla Ümraniyemiz, yalnızca İstanbul’un değil Türkiye’nin örnek ilçelerinden biri olma yolunda hızla ve emin adımlarla ilerliyor. Bunların yanında 14 yılda kamu kurum  ve kuruluşlarına hiç borç yapmadan ilçemize; kültür- sanat merkezlerinden spor salonlarına, aile sağlığı merkezlerinden okul ve yurt binalarına kadar birçok alanda 400’ün üzerinde kalıcı eser kazandırdık.

4-) Dizayn edilen metro hattı ilçeye neler katacak?
Merkezde ve Dudullu bölgesinde inşa edilen ve yenilenen binaların olası afetler göz önünde bulundurularak yapılması, estetik bir kent görünümüyle beraber depreme dayanıklı binaları da yanında getirdi. Deprem kuşağındaki ilimizin can güvenliği açısından en dayanıklı yapı stoku tereddütsüz Ümraniye’de. Öte yandan yapılan çalışmalarla İstanbul’un en cazip ilçelerinden biri hâline gelen Ümraniye; İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin de tamamlanmasıyla uluslararası bir çekim alanı olacak. Bu projeye hitap edecek şekilde dizayn edilen metro hattı da Ümraniye’nin canlılığını artıracak. 

Anadolu Yakası’nın İstiklal’i olacak
Alışveriş Merkezi Kiralama ve Yönetim Danışmanlığı’nın yaptığı araştırma ve analizler sonucu, Bağdat Caddesi’ni ciroda geride bırakarak cadde ve mağazacılıkta 1’inci olan Ümraniye Alemdağ Caddesi şimdi ise tamamen yayalaştırılarak prestijine prestij kattı. İstanbul’da Ümraniye ve çevre ilçelerden gelen vatandaşların gezme ve alışveriş gibi faaliyetleri için yoğun ilgi gösterdiği Alemdağ Caddesi, yayalaştırma projesi kapsamında trafiğe kapatılınca vatandaşlar için daha cazip hale geldi. Uygulamanın henüz ilk günlerinde caddeye ilgi oldukça büyük oldu. Metronun da hizmete girmesiyle birlikte trafik yoğunluğu azaldı ve faaliyete geçen yayalaştırma projesi sayesinde de daha çok vatandaş Ümraniye’ye gelip, günün her saatinde alışverişlerini rahatlıkla yapabilecek. Öte yandan inşaatına başlanan, 15 Temmuz Şehitler Meydanı Zemin Altı Katlı Otopark ve Gençlik Kültür Merkezi projesi aksamadan devam ediyor. Anadolu Yakası’nın geçmişten bugüne önemli gelişim hattı olan Ümraniye, şehrin en hareketli caddelerinden Alemdağ Caddesi’nin geçtiği, alışveriş merkezleriyle, üniversiteleriyle hastaneleriyle ve İstanbul Finans Merkezi’ne yakınlığıyla emsalsiz bir konuma sahip. 

5-) 2B alanlarında hayata geçecek imar planı uygulamasıyla ilçede adeta bir dönüşüm yaşanacak diyebilir miyiz?
Ümraniyemizin Hekimbaşı, Topağacı, Dumlupınar, Mahalleleri ile Kazım Karabekir, Elmalıkent ve İnkılap Mahallelerimizin bir kısmını içeren 1/1000 Uygulama İmar Planları meclisimizin ittifakıyla kabul edildi. Geçen yıl da 1/5000’lik plan aynı şekilde ittifakla kabul edilmişti. 1/5000’lik ve 1/1000’lik planlarının hem Ümraniye Meclisi’nde hem de İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ittifakla kabul eden ve Ümraniye’nin gelişimine katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. 2B alanlarında çok güzel bir imar planı uygulaması hayata geçecek. 715 hektarlık alanda 10-15 yıl içinde; modern- sağlıklı yapılarla, nitelikli konut ve ticaret alanlarıyla, ulaşım akslarıyla bu mahallelerimiz örnek gösterilecek bir şehir haline gelecek. Ümraniye bu çalışmayla İstanbul’un en planlı ilçesi olacak.

Ümraniye de 40 yıllık mülkiyet sorunu çözüldü!

Güçlü ekonomi Finans Merkezi’yle can bulacak
Ümraniye’nin yeni simgesi Uluslararası Finans Merkezi ile İstanbul dünyada fon akımlarının ana yollarından biri olacak. Dünyanın parası İFM ile İstanbul’a akacak. Ümraniye sınırları içerisinde bulunan ve Ümraniye’nin yeni simgesi olacak olan Uluslararası İstanbul Finans Merkezi’nin Proje büyüklüğü 9 milyar TL’yi geçecek. Bu yapıların Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) ait olacak. Merkez Bankası kampüsünde ofis, ticaret alanı ve otel yer alacak. Bu projeye hitap edecek şekilde dizayn edilen metro hattı da Ümraniye’nin canlılığını artıracak.


Geri Dön