23 / 12 / 2024

Uydu kentler kurulmalı!

Uydu kentler kurulmalı!

Ege Koop. Genel Başkanı ve gazeteci Hüseyin Aslan, "Örgütlü bir şekilde uydu kentler kurmalıyız" dedi. 2050'de İzmir'in nüfusunun 8 milyon olmasının beklendiğini söyleyen Aslan, "Ciddi anlamda kentsel dönüşümü tartışmalıyız" diye konuştu.



Ege Koop. Genel Başkanı ve gazeteci Hüseyin Aslan, Özgür Coşkun ile Sektör programının konuğu oldu. Aslan, kentsel dönüşüme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

İz Gazete'de yer alan habere göre; Ege Koop inşaat şirketi olmadığına dikkat çeken Hüseyin Aslan, “Sivil toplum örgütlenmesiyiz. Her meslek grubundan oluşan 200 kooperatifin üye olduğu bir yapı birliğidir. 37 yılda yeni kentler kurduk. İzmir’in 12 ilçesinde 12 farklı projeyi hayata geçirdik. İzmir’in son günlerde sıkça konuştuğu kentsel dönüşümü sağladık. Yaptığımız projeler kentsel dönüşüm modelidir. Son yaşadığımız 30 Ekim depreminde, 86 yılında tamamladığımız konutlarda dahi ciddi bir çatlak, sorun yok. Demek ki yaptığınız konutun temeli, projesi sağlamsa ne zaman yapıldığının önemi yok” dedi. 

Uydu kentler kurulmalı!

‘ŞEHİR PLANLAMASI YAPILMALI’

Ege Koop. gibi kurumların yeni projelerde desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Aslan, “Çünkü kar amacımız yok. Kooperatifler demokratik kuruluşlardır. Her yıl genel kurul yapıp hesap veriyor. Vatandaşın demokrasiye alıştırılmasıdır. İsterim ki belediyeler, hiç konutu olmayan vatandaşları uygun şartlarda nasıl ev sahibi olacağı tartışılmalı. Örgütlü bir şekilde uydu kentler kurmalıyız. Kentsel dönüşümü hangi alanda yapacaksak o bölge halkını da örgütleyelim. 2050 yılında  İzmir  nüfusunun 8 milyon olması bekleniyor. Biz de şimdiden şehrin çevresini bu nüfusa göre ayarlamalıyız ki herhangi bir sıkışma yaşanmasın” diye konuştu.

‘KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ TARTIŞMALIYIZ’

Kentsel dönüşüm konusunda açıklamalar yapan Aslan, çıkarılan kanunların amacına uygun kullanılmadığını belirtti. 

Aslan, “Kentin dönüşmediğini herkes görüyor. Bir kanun çıktı ve bu kanunla kentin merkezindeki lüks binalar yıkıldı yeniden yapıldı. Asıl amacın depreme dayanıksız yerlerin dönüşüme girmesiydi. Yani amaç kötüye kullanıldı. Belediyeler gecekondu bölgelerinin sorunlarını en iyi bilen kurumlardır. Burada belediyelerin daha yetkili olmasını ve sorumluluk verilmesini bekliyorum. Göçü önleyemiyoruz. Plansızlık devam ediyor. Her seçim zamanı imar affı çıkarıyoruz ve kaçak yapıları göz göre göre affediyoruz. Bu bir suç. Bu yüzden ciddi anlamda kentsel dönüşümü tartışmalıyız. Kentsel dönüşüm konusunda hassasiyetim var. Çünkü İzmir deprem bölgesi ve bu yüzden işi gücü bırakıp bilim insanlarıyla bu sorunu tartışmalıyız” değerlendirmesinde bulundu. 

Uydu kentler kurulmalı!

‘ORTAK AKIL OLUŞTURULMALIDIR’

Bayraklı’da deprem ardından yapılan çalışmalara ilişkin de konunşan Aslan, “30 Ekim’den sonra herkes bir şey söyledi. Belediyeler ciddi bir şekilde bir şey yapmaya çalıştı ama yetkileri sınırlı olduğu için bir şey yapamadı. 29 Ekim’de ne isek hala oyuz. Bornova’da yıkılan konutların yerine ne yapılacak? Oradaki vatandaşlara hangi semtte konut verilecek? Ne yapacağımız belli değil. Uygun yerde ve zeminde vatandaşı mağdur etmeden bir plan sunmazsanız o iş olmaz. İzmir’in deprem master planı bir an önce yapılmalıdır. Bu kenti seviyorsak ortak bir akıl oluşturulmalıdır” şeklinde konuştu.

Rezidans kültürünün yerleşmeye başladığını dile getiren Aslan, “Birlikte yaşama, paylaşma kültüründen uzaklaşıyoruz. Dört duvar arasında yaşıyoruz. Deprem ve pandemiyle birlikte müstakil konutlarda yaşama aramaya girdik. Biz de o yüzden bir aksilik olmazsa böyle bir projeyi hayata geçirmeyi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 

İzmir'in etrafındaki faylar her an 6-6.5 şiddetinin üzerinde deprem üretebilir!

Depremin faturası 'faya' kesildi!


Geri Dön