15 / 05 / 2024

Uzman isim açıkladı: Konut fiyatları düşecek mi?

Uzman isim açıkladı: Konut fiyatları düşecek mi?

Artan konut fiyatları ve kredi musluklarının kısıtlı akması konut satışlarında düşüş yaşanmasına sebep oldu olurken, TÜİK verilerine göre şubatta konut satışları yüzde 18,0 azalarak 80 bin 31 oldu. Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, konut fiyatlarının düşüp düşmeyeceğine ilişkin bir açıklama yaptı.



Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez 'Konut Fiyatları Neden Eskisi Kadar Artmıyor?' başlıklı kaleme aldığı yazısında "Ev fiyatlarında meydana gelen çılgın artışın son dönemde yavaşlamasının birkaç sebebi bulunuyor. Bunlardan ilki enflasyonun baz etkisiyle de olsa yavaşlamış olması. İkinci ve esas önemli sebep konut satışlarının düşmüş olması. Konut talebi, son birkaç ayda eskisi kadar canlı değil” ifadelerini kullandı.

Eğilmez yazısında şu ifadelere şunları söyledi: 

MEVDUAT FAİZLERİNDEKİ ARTIŞ TALEBİ AZALTTI

"Faiz enflasyonun 30 puan altında olunca vatandaşlar birikimlerini koruyabilmek amacıyla bankaya ya da tahvile yatırmak yerine eve yatırıyor. Bu tercih, konuta talebi ve dolayısıyla konut fiyatlarını yükseltiyor. Fakat son dönemde mevduat faizlerinde yavaş yavaş artış başlarken, yaşanan bu gelişme, konuta talebi azalttı.  Bu yüzden fiyatlar da eskisi kadar artmaz oldu. 

Uzman isim açıkladı: Konut fiyatları düşecek mi?

“FİYAT ARTIŞLARINDAKİ GERİLEME SÜRECEK”

Mart sonu itibarıyla kur korumalı mevduatta faiz tavanı kaldırıldığı zaman mevduat faizlerinde ve tahvil faizlerinde de artma biraz daha hızlandı. Gelecek aylarda faizlerin enflasyona yaklaşmayı sürdürdüğü her adımda hem ev satışlarındaki gerilemeyi hem de fiyat artışlarındaki düşüşü çok daha açık şekilde göreceğiz."

Altın uzmanı İslam Memiş, altın fiyatlarına ilişkin öyle kehanetlerde bulundu ki! Duyanın ağzı açık kaldı!

Emekliler dikkat! İkramiye farkı ödemesinde devrim niteliğinde karar! SGK, çok konuşulacak çalışmayı başlattı!

2023 TOKİ ödeme planı nasıl olacak? TOKİ 2+1,3+1 konut taksit ödemeleri tarihleri!


Geri Dön