29 / 04 / 2024

Van Depremi'ndeki 'Işık Apartmanı' davası 10 yıl sonra sonuçlandı!

Van Depremi'ndeki 'Işık Apartmanı' davası 10 yıl sonra sonuçlandı!

2011 yılında Van'da meydana gelen depremde 10 kişinin yaşamını yitirdiği Işık Apartmanı davası sonuçlandı.



2011 yılında Van'da meydana gelen depremde 10 kişinin yaşamını yitirdiği Işık Apartmanı davası sonuçlandı. Sputniknews'te yer alan habere göre, mahkeme, sanıkların 6 yıl 8'er aylık hapis cezasını 46 bin 800'er TL para cezasına çevirdi. 

23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen depremde Van'daki Işık ve Kaya apartmanları da çöktü. Bu olay çarpıcı bir gerçeği de ortaya çıkardı.

Nazmi Alkan sahibi olduğu arsa üzerine iki bina yapmaya karar verdi. Nazmi Alkan konuyla ilgili olarak İnşaat Mühendisi Gültekin Çavuşoğlu ile anlaştı. Ruhsat için başvuru yapıldıktan sonra belediye, A ve B blok şeklinde planlanan iki yapı için zemin artı 2 kat izin verdi. Ancak daha sonra Nazmi Alkan’ın mali durumu elvermedi ve inşaat yarım kaldı. 1983 yılının Aralık ayonda Nazmi Alkan, bu inşaatları Işık ve Kaya kardeşlere sattı.

Van Depremi ndeki Işık Apartmanı davası 10 yıl sonra sonuçlandı!

Kardeşler daireyi paylaştı

İnşaatları alan Işık Kardeşler A bloğun, Kaya kardeşler ise B bloğun sahibi olmış oldu. Van'daki iki bina için ayrı tapular çıkarıldı ve  inşaat mühendisi Murat Kazancı ile anlaşıldı. Daha sonra binalar 2’şer kat çıktı.

2004 yılında ise yeni bir başvuru yapıldı ve bloklara birer kat daha çıkıldı. Daha sonra bu apartmanlardan biri 5, diğeri 4 katlı olarak oturuma hazır duruma getirildi.

Kaçak katın bedeli ne oldu?

Çift dairenin yer aldığı iki apartmandan birine bir kat fazla inşa edilmesinin zararı 23 Ekim tarihinde yaşanan depremde ortaya çıktı. Yaşanan üzücü olayda ilk olarak Işık Apartmanı yıkıldı. Kaya Apartmanı Işık Apartmanı'ndan biraz daha geç yıkıldı ve binada oturanlar depremden kaçabildi.

Neden çöktü?

Yaşanan depremin ardından savcılık olayla ilgili olarak soruşturma başlattı. Işık ve Kaya kardeşler verdikleri savunmada “Bu binalarda kendimiz oturmayı planlıyorduk. O yüzden en kaliteli malzemeyi kullandık” dedi.

Gültekin Çavuşoğlu da konuyla ilgili olarak, “Burada olması gereken 3 kattı. Ancak, benden sonraki süreçte ilave kat için ruhsat alınmış. Işık Apartmanı’nda ise bir de kaç kat yapılmış. Yıkımın nedeni, binanın taşıyabileceğinden fazla yükün altında kalmasıdır” şeklinde konuştu.

Van Depremi ndeki Işık Apartmanı davası 10 yıl sonra sonuçlandı!

Cezaları 24 taksitte ödeyebilecekler

Mahkeme, olayla ilgili kararı 10’uncu yılda verdi. Sanıklara önce  ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma’ suçu nedeniyle 6’yıl 8’er ay hapis verildi. Daha sonra hapis cezası para cezasına çevrildi. Sanıklar verilen 48 bin 600’er TL adli para cezasını 24 ay taksitle ödeyebilecek.

Van'daki depremde hasar gören ev sahipleri için kalıcı konut inşaatına başlanmalı!


Geri Dön