28 / 04 / 2024

Vatandaş ev almak istiyor ama ilk el ve ipotekli satışlar dipte! İşte nedeni!

Vatandaş ev almak istiyor ama ilk el ve ipotekli satışlar dipte! İşte nedeni!

Son olarak Bakanlıktan Yeni Evim Kampanyasını açıklarken, konut kampanyalarının sayısında yaşanan bereket, ilk el satışlar ve ipotekli satışlara yansımıyor. Ekonomim.com yazarı Alaattin Aktaş, sıfır konuta yaklaşmak mümkün değilken ipotekli konut satışlarının geçen yıl en düşük düzeye indiğini açıkl



 

Kampanyalara konu olan yeni ev fiyatları, vatandaşların büyük çoğunluğunun ulaşabileceği miktarın çok ötesine geçti. Buna karşın kredi kullanılarak ipotekle alınan konut satışının ise tüm zamanların en düşük düzeyinde olduğu belirtiliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 2022 yılına ilişkin konut satış verileri, ilginç durumu ortaya koydu. Milyonlarca vatandaş ev hayali kurmasına rağmen ilk el ya da ipotekli konutlarda satış miktarı dibe vurmuş durumda.

Rakamlara göre, 2022’de 1 milyon 486 bin konut satılıp alınırken, 2020 ve 2021 yıllarında da  oranlar yaklaşık aynı gerçekleşti.

 Vatandaş ev almak istiyor ama ilk el ve ipotekli satışlar dipte! İşte nedeni!

Konutta da durum aynı. İnşaat sektörünü sürükleyecek olan ilk el konut satışıdır.  Ekonomim.com’dami köşe yazısında bu konuya değinen Alaattin Aktaş, ilk el satışlarla ipotekli satışlar arasında bir ilişki olduğunu, çünkü kredi kullanmadan konut almak zaten zor iken ilk el konut sahibi olmanın çok daha güç olduğunu vurguladı.

İLK EL KONUT SATIŞININ PAYI YÜZDE 45’LERDEN 31’E DÜŞTÜ

 Konut satışlarının 3 yıldır aynı düzeyde kalmasına vurgu yapan Aktaş, bu dönemde ilk el konut satışının toplam satışa oranının bugüne kadarki  en düşük seviyede olduğunu, toplam satışın yüzde 30-31’inin ilk el konutlardan oluştuğunu vurguladı.

Aktaş bu konutların 2019’da toplam satışta payının yüzde 38, 2013-2018 döneminde ise yüzde 45-47 civarında gerçekleştiğini kaydetti.


Geri Dön