12 / 05 / 2024

Vatandaş ev almak istiyor ama ilk el ve ipotekli satışlar dipte! İşte nedeni!

Vatandaş ev almak istiyor ama ilk el ve ipotekli satışlar dipte! İşte nedeni!

Son olarak Bakanlıktan Yeni Evim Kampanyasını açıklarken, konut kampanyalarının sayısında yaşanan bereket, ilk el satışlar ve ipotekli satışlara yansımıyor. Ekonomim.com yazarı Alaattin Aktaş, sıfır konuta yaklaşmak mümkün değilken ipotekli konut satışlarının geçen yıl en düşük düzeye indiğini açıkl



FİYATLAR ADETA UÇTU

Alaattin Aktaş,  ilk el konutların toplam satışta bu kadar keskin azalma yaşamasının iki ana nedeni olduğunu ifade ederek, ilk olarak bu konutların artık fiyat yönünden yanına bile yaklaşılamadığını, fiyat artışı her şeyde yaşansa da bu konutlarda fiyatın adeta uçuşa geçtiğini ifade etti.

 Vatandaş ev almak istiyor ama ilk el ve ipotekli satışlar dipte! İşte nedeni!

İPOTEKLİ SATIŞLA YÜZDE 25'TE

 Bu durumda ikinci bir neden daha bulunduğunu anlatan Aktaş, ipotekli satışların toplam satış içindeki payının 2013-2017 döneminde yüzde 30'un üzerinde bulunduğunu, 2013'te yüzde 40'a kadar çıktığını belirterek, şu yorumlarda bulundu:

 “Ancak 2018 ve 2019 yıllarında krediye ulaşmak adeta mümkün olmaktan tümüyle çıktığı için ipotekli satışların oranı yüzde 20 ve yüzde 25 oldu. Son iki yıl düşük faizli kredinin adı olsa da, kendi yok durumu meydana gelince, ipotekli satışların payı yüzde 19-20 ile şimdiye kadarki en düşük seviyeye indi” 

Fırsatçılar iş başında! Gayrimenkul uzmanları uyardı! 

Uyanık instagram satıcılarına karşı uzmanlar uyardı! “İade almıyorum” yok!

Kullanmadığınız odada peteği kapatmak doğalgaz tasarrufu sağlar mı?

Sağlık sigortası, doğum ve diş tedavisini ödüyor mu?

Belki de EYT’yi kaçırmadınız! Bunu yapan da emekli oluyor!


Geri Dön