28 / 04 / 2024

Vatandaşı kahreden haber! Zam geliyor

Vatandaşı kahreden haber! Zam geliyor

ATB ve ATAK Başkanı Ali Çandır, kısa süre içerisinde sebze ve meyve fiyatlarına zam yapılacağını söyledi.



Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Başkanı Ali Çandır, Tarımsal Girdi Fiyatları Endeksinin (Tarım-GFE) aylık yüzde 1,64 ve yıllık yüzde 135,06 ilan edildiğini belirterek dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Çandır, şöyle konuştu:

“Bu rakamlar, aylık düzeyde 2018 yılı Ağustos ayı hariç rekor olurken yıllıkta ise son 18 aydır olduğu gibi yine rekor kırmaya devam etmiştir. Geçtiğimiz Mart ayında yüzde 105,70 ile üç haneli olarak açıklanan yıllık tarımsal girdi maliyetleri enflasyonu, o tarihten bu yana artarak yüzde 135,06 rakamına ulaşmıştır” dedi.

Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ağustos ayı Tarımsal Üretici Fiyat Endeksinin ise (Tarım-ÜFE) aylık yüzde -4,34 ve yıllık yüzde 142,42 olduğunu belirterek, “Tarımsal faaliyetlerde bulunanlar açısından son bir yıllık eğilim sürekli sektörün aleyhine seyrederken Nisan, Mayıs ve Temmuz aylarında üretici lehine bir durum yaşanmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos ayında ise durumun yeniden üretici aleyhine döndüğünü belirten Çandır, “Yüzde -4,34'lük aylık düşüşe karşılık yüzde 1,64'lük aylık maliyet artışı ile üretici kayıp yaşamıştır. Yıllıktaki yüzde 142,42'lik üretici fiyatı artışına karşılık yüzde 142,28'lik bir girdi maliyeti artışı olmuştur. Önümüzdeki aylarda bu eğilimin devam etmesi, üretici kesimi için kayıpları artıracaktır” şeklinde konuştu.

Vatandaşı kahreden haber! Zam geliyor

‘GEÇMİŞTEN GELEN MALİYET YÜKÜNÜ TAŞIMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Çandır, Ağustos ayında açıklanan aylık yüzde 2,41 ve yıllık yüzde 143,75 düzeyindeki yurtiçi üretici enflasyonu ile aylık yüzde 2,64 ve yıllık yüzde 118,94 düzeyindeki yurtdışı üretici enflasyonunun, tarım sektörünün geçmişten gelen maliyet yükünü gelecekte de taşımaya devam edeceğini gösterdiği kaydetti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön