09 / 05 / 2024

Vergi mahkemelerinde görülecek davalar!

Vergi mahkemelerinde görülecek davalar!

Vergi mükellefleriyle maliye arasında mali konularda çıkan uyuşmazlıkları halletmekle vazifeli mahkemeye vergi mahkemesi deniyor. Peki, vergi mahkemelerinde görülecek davalar hangileridir? İşte vergi mahkemelerinde görülen davalar..



Vergi mahkemelerinde görülecek davalar!

Vergi mükellefleriyle maliye arasında mali konularda çıkan uyuşmazlıkları halletmekle vazifeli mahkemeye vergi mahkemesi deniyor. 


Vergi mahkemeleri 2576 sayılı ve 6 Ocak 1982 tarihli “Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun” ile kuruldu.


Bu mahkemelerin çalışma ve muhakeme usulü 2577 sayılı ve 6 Ocak 1982 tarihli “İdari Yargılama Usulü Kanunu”nda düzenleniyor. Peki, vergi mahkemelerinde görülecek davalar nelerdir? Vergi mahkemelerinde hangi davalar görülür?


Vergi mahkemelerinde görülen davalar, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan rehber kapsamında açıklanıyor. Buna göre vergi mahkemelerinde görülecek davalar şu şekilde sıralanıyor:


Vergi mahkemeleri, 

- Genel bütçeye, il özel idareleri, belediye ve köylere ait vergi, resim ve harçlarla benzeri mali yükümlülükler ve bunlara ilişkin zam ve cezalar ile tarife uyuşmazlıkları, 

 

- Belirtilen bu konularda 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un uygulanmasına ilişkin davaları, 

 

- Diğer kanunlarda verilen işleri çözümlemektedir. 

 

Buna göre vergi mahkemeleri; 

- Genel bütçeye, il özel idareleri, belediye ve köylere ait vergilere, resim, harç ve benzeri yükümlülüklere ve bunlara bağlı ceza ve zamlara (Gümrük ve Tekel idarelerince alınan vergi ve diğer mali yükümler dâhil.), 

 

- Yukarıdaki kuruluşlara ait olup, mali yüküm kavramı dışındaki tarifelere, 

 

- Mükellefin müracaatı üzerine yapılan emsal bedel takdirinde mükelleflerin, takdir komisyonu kararlarına, 

 

- İdarece tereddüt edilmeyen açık ve mutlak vergi hatalarının re’sen düzeltilmesi durumunda, kendi aleyhlerine düzeltme yapılan kimseler, yapılan düzeltmelere, 

 

- 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un uygulanmasına, 

 

- Vergi mahkemelerince verilen kararların yerine getirilmeme sebebine dayanan tazminat ve zam işlemlerine ilişkin davalara bakmaktadır. 



Vergi uyuşmazlıklarının yargı aşamasında çözümlenmesi!



Geri Dön