14 / 05 / 2024

Yabancı yatırımcı satıp çıkıyor. Peki neden?

Yabancı yatırımcı satıp çıkıyor. Peki neden?

Uzun süredir doğrudan yabancı yatırım gelmezken hisse senetleri ve DİBS yatırımları da giderek eriyor. Dünya Gazetesi Yazarı Aktaş yabancı yatırımcının neden gittiğini irdeleyen bir yazı kaleme aldı.



Türkiye'nin uzun zamandır sıfırdan tesis kurup istihdam yaratacak şekilde doğrudan yatırım almadığını aksine mevcut tesislerin de yabancılara satıldığı aktaran Aktaş, Türkiye'de kurulu yabancı şirketlerin sermaye artırımı için getirilen dövizlerin de yabancı yatırım sayıldığını ancak ortada yabancı yatırım olmadığını kaydetti. San dönemde hizmet sektöründeki doğrudan yatırımların hisse devri yoluyla Türkiye'den çıktıklarına da işaret eden Aktaş, portföy yatırımları bazında da yabancı çıkışı olduğuna dikkat çekti. Portföy yatırımlarının hisse senedi ve DİBS'den oluştuğunu belirten Aktaş, Borsa İstanbul'da hisse senedinde yabancı payının tarihin en düşük noktasında olduğunu belirtti. Yabancı için Türkiye'de hisse  senedi ve DİBS almanın görünürde çok karlı olduğunu, hisse senetlerinin çok ucuz olduğunu kaydeden Aktaş, "Hisse senedi fiyatlarında çeşitli nedenlerle gerileme olabilir ve yabancı bunun riskini almak istemiyor. Ancak öte yanda getirisi başta belli olan devlet iç borçlanma senetleri var ve yabancı yatırımcı ona da ilgi göstermiyor" ifadesini kullandı. DİBS'le ilgili gösterilmemesinin nedeninin ekonominin belirsizliği olduğunu vurgulayan Aktaş, "Türkiye’de kurun ne zaman ne olacağını söyleyebilecek kimse var mı? Yürekler pır pır! Ne zaman ne olacak diye bekliyor herkes. Biz mecburuz da, yabancı bu kahrı niye çeksin ki! Çekmiyor zaten, "Türkiye’de yatırımla çok kazanmak mümkün ama anaparadan da olmak var" diye düşünüp terk ediyor işte" görüşünü aktardı.

Ekim ayının ilk hafta verilerinde de yabancı çıkışı devam ettiğinin görüldüğünü aktaran Aktaş, yabancı yatırımcının, Merkez Bankası verilerine göre 7 Ekim’de biten hafta 136 milyon dolarlık hisse senedi ve 128 milyon dolarlık devlet iç borçlanma senedi sattığını ifade etti. Aktaş yabancıların elindeki iç borçlanma senetlerinin toplamının 7 Ekim itibarıyla 1 milyar 936 milyon dolara kadar indiğini kaydetti.

Yabancıların Türkiye'deki konut yatırımı yüzde 32,5 arttı!

Yabancı 640,8 milyon dolarlık hisse sattı

Borsaya gelen yabancılar kalacak mı? Gidecek mi?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön