01 / 05 / 2024

Yabancıların Türkiye'de gayrimenkul edinimleri!

Yabancıların Türkiye'de gayrimenkul edinimleri!

Türkiye'de münhasıran işyeri veya mesken olarak kullanılmak üzere, sadece uygulama imar plânı veya mevzii imar plânı içinde bu amaçlarla ayrılan taşınmazların üzerinde yabancı gerçek kişilerin lehine tesis ve tescil edilecek...



Yasal düzenlemeye göre, yabancı uyruklu gerçek kişiler lehine sınırlı aynî hak tesis edilmesinde yasada belirtilen Türkiye'de münhasıran işyeri veya mesken olarak kullanılmak üzere, sadece uygulama imar plânı veya mevzii imar plânı içinde bu amaçlarla ayrılan taşınmazların üzerinde yabancı gerçek kişilerin lehine tesis ve tescil edilecek bağımsız ve sürekli nitelikteki, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'na göre en az otuz yıl için kurulan ve tapu kütüğüne taşınmaz olarak kaydedilen, sınırlı ayni haklar edinebileceklerdir. 


Sınırlı ayni hak edinimi konusunda Bakanlar Kurulu'na tanınan iki yetki bulunmaktadır. Bunlardan ilki, bu hakların edinilemeyeceği bölgeleri belirleme yetkisidir. Bu yetki kullanılırken bölgenin yasada belirtilen özellikleri dikkate alınacak ve ilgili kamu kurumlarının teklifi üzerine bu belirleme yapılacaktır. 


İkinci yetki ise oran belirleme yetkisidir. Buna göre, uygulama imar planı ve mevzi imar plan sınırları içinde kalan toplam alanların yüz ölçümünün yüzde onunu geçmemek üzere edinilebilecek sınırlı ayni hak oranını yeniden belirleme konusunda Bakanlar Kurulu yetkilidir. 


3-Yabancı Tüzel Kişilerin Gayrimenkul Ediniminde ve Bu Kişiler Lehine Sınırlı Ayni Hak Tesis Edilmesinde Uyulacak İlkeler Yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleri, ancak özel kanun hükümleri çerçevesinde taşınmaz mal mülkiyeti ve taşınmazlar üzerinde sınırlı aynı haklara sahip olabileceklerdir. 

Yabancı gerçek kişilerin Türkiye'de taşınmaz mal edinmelerinde geçerli olan karşılıklılık esası yabancı tüzel kişiler için geçerli değildir. 

4- Yabancı Yatırımcıların Türkiye'de Kurdukları veya İştirak Ettikleri Tüzel Kişiliğe Sahip Şirketlerin Gayrimenkul veya Sınırlı Ayni Hak Ediniminde Uyulacak İlkeler 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu'nun, yabancı yatırımcıların Türkiye'de kurdukları veya iştirak ettikleri tüzel kişiliğe sahip şirketlerin, Türk vatandaşlarının edinimine açık olan bölgelerde taşınmaz mülkiyeti veya sınırlı aynî hak edinmelerine olanak sağlayan 3. maddesinin (d) bendinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptali üzerine yabancı yatırımcıların Türkiye'de taşınmaz edinimi, Tapu Kanunu'nun 36. maddesi 5782 sayılı Kanunla yeniden düzenlenerek sağlanmış olup, 36. madde son hali aşağıdaki gibidir. 



Şükrü Kızılot/ Hürses Gazetesi 


Geri Dön