26 / 07 / 2024

Yabancıya konut satışı fiyatları etkiliyor mu?

Yabancıya konut satışı fiyatları etkiliyor mu?

Yurtdışında yabancılara ilişkin doğrudan konut satışı gerçekleştiren şirketlere devlet desteğini öngören uygulamanın ev fiyatlarını yükselteceği olasılığı sosyal medyada tepkilere neden olurken, sektör temsilcileri  yabancıya kiralama yoluyla verilen oturum izninin kaldırılmasını istiyor. 


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


OTURUM PROGRAMI HAZIRLANMALI 

Düzenlemeye ilişkin açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, dünyada özellikle Amerika ve ABD’de gayrimenkul alanında faaliyette bulunan büyük firmaların bulunduğuna dikkat çekerek, “Türkiye uluslararası gayrimenkul firması çıkarma alanında ne yazık ki istenilen seviyeye henüz ulaşamadı. Düzenlemeyi hem Türkiye’ye yabancı gayrimenkul yatırımcısı çekme hem de yurtdışında bu konuyla ilgili markaların oluşması açısından çok önemli bir atılım olarak görüyoruz” şeklinde konuştu. 

Düzenlemenin yalnızca yurtiçine yatırımcı çekmek şeklinde görülmesinin yanlış olduğunu aktaran Akbal, "Bu sadece bir kısmı. Diğer kısmı ise uluslararası alanda markalarla rekabet etme imkanı sağlaması" diye konuştu ve gayrimenkulün yalnızca satış anlamında değil, emlak yönetimi, gayrimenkul fonu, teknoloji üretimi gibi birçok farklı alanda büyük markaların hizmette bulunduğu bir alan olduğunu vurguladı. Akbal, "Bu destekler de gayrimenkulün etrafl ıca büyümesini sağlayacak bir anlayışın önemli bir adımı olacak" açıklamasında bulundu. 

Yabancıya konut satışı fiyatları etkiliyor mu? 

REKABET YERİNE MANİPÜLE VAR

Diğer yandan Akbal, Türkiye’de özellikle kiralama yoluyla oturum izni alan geniş bir kitlenin bulunduğunu vurgulayarak; "Türkiye daire kiralayan yabancıya 1 yıl oturum hakkı veriliyor. Hiçbir ülkede böyle bir uygulama yok" şeklinde konuştu, fakat çalışma ya da öğrenci vizesi olanlara verildiğini ya da 300-400 bin dolarlık oturum programıyla bu şekilde hak kazanıldığını belirtti. Akbal, Türkiye'nin de kiralamayla oturum hakkı yerine 150-200 bin dolar ödeyene bu hakkı vermesi gerektiğinin altını çizdi. 

"Herkes vatandaşlık için gelmiyor. Aslında vatandaşlık isteyenlerin oranı azınlıkta" diye konuşan Akbal, oturum programı hayata geçirilirse Dubai'ye giden bu kitlelerin çekilebileceğini, çok fazla rekabetçi olunması gereken bir alanda konunun manipüle edildiğini ve ülkenin geleceği ile oynandığını dile getirdi. 


Geri Dön