03 / 05 / 2024

Yabancıya konut satışı fiyatları etkiliyor mu?

Yabancıya konut satışı fiyatları etkiliyor mu?

Yurtdışında yabancılara ilişkin doğrudan konut satışı gerçekleştiren şirketlere devlet desteğini öngören uygulamanın ev fiyatlarını yükselteceği olasılığı sosyal medyada tepkilere neden olurken, sektör temsilcileri  yabancıya kiralama yoluyla verilen oturum izninin kaldırılmasını istiyor. 



YABANCIYA SATILAN KONUTLARIN YARISI KİRALANIYOR

Bu sene yabancıya stışı yapılan 58 bin konutun 30 bininin yeniden kiraya verildiğinin altını çizen Akbal, "Bu da piyasaya yeni kiralık arz sunulması demek. Mülteciye kızıp bizi dövmesinler" dedi ve her sene 10 milyar dolara yakın bir girdi sağlandığına, turizim gelirinin üçte biri kadar gelirin söz konusu olduğuna vurgu yaptı. 

YABANCIYA SATIŞ 10 YILDIR YAPILIYOR, FİYATLAR 1 SENEDE YÜKSELDİ 

Yabancıya konut satışı fiyatları etkiliyor mu? 

Düzenlemenin sektörün uzun zamandır üzerinde çalıştığı ve beklediği bir uygulama olduğuna dikkat çeken Inhouse Global Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Ergüven, "Gayrimenkulün bu alanı doğrudan döviz girdisi sağlıyor. Döviz girdisi sağlayan diğer sektörlere destek veriliyor" şeklinde konuştu. Fiyatların yükselmesinin sebebinin yabancılar gibi göründüğünün, ancak yabancılara 10 senedir konut satıldığının altını çizen Ergüven, fiyatların 1 senedir artışta olduğunu belirtti. 

Fiyat artışlarındaki en büyük sebebin konut üretiminde son 3-4 yıldan bu yana yaşanan düşüş olduğunun altını çizen Ergüven, yükselişin özellikle salgının ardından faiz oranlarının düşük kalması sebebiyle orta ve üst segment yatırımcının belli bölgelerde gayrimenkul yatırımlarına yönelmesinden ortaya çıktığını ifade etti. 

İşi hakkıyla yapan firmaların pazarlama ve tanıtım gibi alanlara para harcadığının altını çizen Ergüven, yeni uygulama ile işi düzgün yapan lisanslı firmaların merpen altı firmalardan ayrılacağına dikkat çekti. 

Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; düzenlemenin emlak sektörüne çok yarar sağlamayacağına vurgu yapan İstanbul Emlak Komisyoncuları Başkanı Nizamettin Aşa, “Yabancıya satış yapan biz değiliz. Bizim emlakçıların yüzde 1-2’si bile değil. Bazı ajans adı altında çalışanlar ile yabancı aracılık acente şirketleri ve kaçak çalışanlar bu işi yapıyor. Biz yüzde 2 komisyonu zor alırken, onlar en az yüzde 10 komisyonla çalışıyorlar. Dolayısıyla Türkiye emlak sektörüne faydası olmayacak” açıklamasında bulundu.

Yabancıya konut satışı fiyatları etkiliyor mu? 

Sektörün düzene kavuşması için önce yabancı ajans ve acentelerin piyasada çalışmasını disiplin altına almak gerektiğini belirten Aşa, “Taşınmaz Ticareti Belgesi olmayan aracılık hizmeti veremiyor. Ancak ajans adı altında bu yapılıyor” dedi. Bu tür satışlarda mevcut olan Taşınmaz Ticareti Belgesinin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini kaydeden Aşa, “Bu alan belgeli Türk emlak firmalarına açılmalı” dedi. İstanbul Emlak Brokerlerı Kulübü Başkanı Ulvi Özcan, Ticaret Bakanlığı’nın yeni çalışmasını sektöre bir destek gibi görünse de, ülkedeki kira sorununun günden güne büyüdüğü gerçeği dikkate alındığında zamanlaması doğru olmayan bir uygulama olarak niteledi. Toprağın ihracatına karşı olduğunu belirten Özcan, “Eğer devlet sektöre destek vermek istiyorsa, emlakçının kim olduğunun belli olduğu, emlakçılığın standartının düzgünce belirlendiği bir mevzuat için destek sunmalı” dedi. Özcan, “Çünkü şu anda herkes emlakçı olabiliyor. Hiçbir denetim yok. Dolayısıyla bir ilanı portallara 10 emlak ofisi giriyor. Bundan da legal çalışan, saygın emlak ofisleri olumsuz etkileniyor. Emlakçının kim olduğu belli olmalı ki ‘emlakçı tarafından dolandırıldı' gibi ithamların hedefi legal ofisler olmamalı. Mevcut düzenleme sektörün geneli yerine, kısıtlı sayıda birkaç firmaya fayda sağlayacak" diye konuştu.

İnşaat sektöründe bomba gelişme! Maliyetler artınca, ihale iptalleri başladı! Hangi inşaat malzemesinin fiyatı kaç lira?

Konut fiyatları neden artıyor? Yabancıya satış satılık ve kiralık ev fiyatlarını etkiliyor mu?

Konut fiyatlarındaki artışın nedeni yabancıya satış mı?


Geri Dön