28 / 04 / 2024

Yamyam patlama sebebiyle dünya karanlığa gömülebilir! Plazmalar dünyaya çarpacak!

Yamyam patlama sebebiyle dünya karanlığa gömülebilir! Plazmalar dünyaya çarpacak!

Dünya yamyam patlama sonucunda karanlığa bürünebilir! Uzmanlar, geride bıraktığımız günlerde Güneş'te meydana gelen patlama sonucunda Dünya'ya doğru akan milyarlarca tonluk plazma akışı oluştuğunu açıkladılar. Bu akışın, Dünya'nın elektrik ve uydu sistemleri üzerinde etkileri olabileceği belirtiliyo



Binlerce tonluk plazma dünyayı vurabilir

24 Nisan'da gökbilimciler, Güneş'in yüzeyinde bir patlama gözlemledi. Bu patlama, milyarlarca tonluk plazmayı Dünya'ya doğru fırlattı ve bugün itibariyle Dünya'yı vurmak üzere.

Güneş'in güneybatısından çıktı ve yoğun güneş rüzgarları sayesinde Dünya'ya doğru hızla ilerleyen bu akış koronal kütle atımı olarak da biliniyor. Avrupa Uzay Ajansı tarafından kaydedilen bu olayda, plazmanın Dünya'ya çarpması ya da çarpmamasının yalnızca "kader" olduğuna ve bu parçacıklara karşı yapılacak herhangi bir müdahalenin mümkün olmadığına dikkat çekiliyor.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne göre, plazma akışı bugünün akşam saatlerine kadar devam edecek ve Dünya'nın manyetik alanında etkili olacak.

Plazmaların neden olduğu manyetik alan değişiklikleri, uzmanlar tarafından Dünya'nın yörüngesindeki uyduların çalışmasını etkileyebileceği uyarısıyla dikkat çekiyor. Uyduların bozulma ihtimali, uzmanların tahminlerine göre yüzde 50 civarında. Uzmanlar, plazmaların neden olduğu manyetik fırtınaların, elektrik hatlarında dalgalanmalara neden olabileceği bu yüzden de elektrik kesintileri yaşanabileceğini vurguladı.


Geri Dön