28 / 04 / 2024

Yatırımcılar dikkat! Paladyum, Platin ve Rodyum'daki dalgalanmalar yılın 2. yarısında yerini yükselişe bırakacak!

Yatırımcılar dikkat! Paladyum, Platin ve Rodyum'daki dalgalanmalar yılın 2. yarısında yerini yükselişe bırakacak!

Paladyum, Platin ve Rodyum'daki dalgalanmalar yılın 2. yarısında yerini yükselişe bırakacak. İşte konu ile ilgili olarak aktarılan son dakika detayları...



2023 yılının ilk yarısında platin fiyatı yüzde 17 düşüp 1000 doların altında takılıp kaldı. Verilen detaylara göre, paladyum neredeyse iki kat daha fazla düştü ve ons başına 1.250 dolara kadar indi. Rodyum 4 senenin en düşük seviyesine geriledi. Yılın 2. yarısında fiyatlar dengesini bulmaya çabalayacak.

Yatırımcıların yakından takip ettiği değerli metal piyasalarında altın ve gümüş yükseliş için ABD ekonomisinin gelecek zayıf sinyallere ihtiyaç duyuyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, zira ABD’de ekonominin güç kaybetmesi Fed’in faiz artışlarını durdurmasına da zemin hazırlıyor. Gri metallerden oluşan ve endüstriyel kullanımı daha yoğun olan platin grubu metaller (PGM) ise ralli için de Çin’den gelen haberlere bakıyor. 2023 yılının ilk yarısında hemen hepsi kayıp yaşayan PGM’ler bu sebeple karmaşık bir dönemden geçiyor.

Paylaşılan detaylara göre, platin, paladyum ve rodyum bu senenin ilk yarısında ‘kaybedenler Kulübü’ kurdu. Verilen detaylara göre güçlü dolar ve yüksek tahvil faizleri, düşük ekonomik performans ve enflasyonist baskının tetiklediği zayıf talep bu emtia grubuna da satış getirdi.

Yatırımcılar dikkat! Paladyum, Platin ve Rodyum daki dalgalanmalar yılın 2. yarısında yerini yükselişe bırakacak!

Ekonomim'den Evrim Küçük'ün haberine göre, 2023 yılının ilk yarısında platin fiyatı yüzde 17 kadar düşüp 1000 doların altında takılıp kaldı. Ayrıca paladyum neredeyse iki kat daha fazla düştü ve ons başına 1.250 dolara kadar düştü. Yine verilen detaylara göre, söz konusu bu iki metalin değer kaybında elektrikli araç kullanımındaki artışın içten yanmalı motorlardan gelen talebi azaltması da  oldukça etkili oldu.

Yine paylaşılan detaylara göre, Rodyum, 4.450 dolara inerek, son 4 senenin en düşük seviyelerine geriledi. Rodyum ve paladyum fiyatları 2022 yılında fiyatları rekor seviyelere çıkaran arz yönlü bozulmadan sonra fiyatlar volatil.

Güney Afrika ve Rusya’nın üretimi takip ediliyor

Verilen detaylara göre, genel olarak PGM fiyatlarının 2023'ün 2. yarısında denge arayışlarına devam etmesi bekleniyor. PGM’lerin en büyük üreticisi Güney Afrika’da enerji krizinden kaynaklanmış olan arz kısıntıları fiyatların dengeye kavuşması için destek faktörü. Fakat ülkenin enerji tedarik şirketi Eskom'un enerji üretim kapasitesi Haziran'da iyileşti ve madenler üzerindeki olumsuz etkisi de azalmış oldu. Ayrıca arz tarafındaki belirsizlik paladyum, platin ve rodyumu daha az destekleyecek gibi görünüyor.

Üretim tarafında Rus arzının azalması da paladyum için kısa ve orta vadede itiş gücü sağlayabilir. Verilen bilgilere göre, küresel paladyum arzın yüzde 39'u ve platinin yüzde 11'i Rusya kaynaklı. Rus Nornickel'in izabe tesis bakımına başlayacağı bu yılın sonlarında potansiyel bir arz sıkışıklığı fiyatı destekleyebilir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön