07 / 05 / 2024

Yatırımcılar zor durumda! Dolar mı euro mu?

Yatırımcılar zor durumda! Dolar mı euro mu?

Avrupa Merkez Bankası (ECB) perşembe günü 11 yıl aradan sonra faiz artırımına gitti ve politika faizlerini beklentilerin üzerinde 50 baz puan artırdı. Peki, ECB’nin de faiz artırımlarına katılmasıyla döviz yatırımcısı için hangi para birimi daha cazip olacak?



Fed'in parasal genişlemede de frene bastığı bu süreçte Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) özellikle faiz artırımı konusunda adım atmakta yavaş hareket etmesi dolar ile Euro arasındaki makasın dolar lehine kapanmasına sebep oldu. Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın yol açtığı emtia fiyatlarındaki artış ve gaz tedarikinde yaşanan sıkıntıların yanında Almanya ekonomisinin uzun yıllar sonra cari açık vermesi ve İtalya’daki siyasi durum, Euro’nun güç kaybetmesini destekleyen diğer gelişmeler olarak önümüze çıkıyor. 

Euro/dolar paritesinde son günlerde yaşanan düşüşün benzeri geçmişte de yaşamış idi. 2014 yılı ortalarında 1.35 seviyelerinde olan Euro/dolar paritesi 2015- 2017 yılları arasında 1.03-1.16 bandında hareket etmişti. ECB’nin ekonomiyi desteklemek için bu süreçte faizleri sıfıra indirmesi, tahvil alımları yapması, Brexit tartışmaları ve terör saldırıları Euro’nun dolar karşısında güç kaybetmesine sebep olmuştu. Bugün geldiğimiz noktada ECB perşembe günü 11 yıl aradan sonra faiz artırımına gitti ve politika faizini 50 baz puan artıırmıştı. Beklenti 25 baz puanlık artırım yönünde idi. Karar sonrası yapılan açıklama, faiz artırımlarının eylülde de süreceği beklentilerini kuvvetli hale getirdi. Euro/dolar paritesinde 1 seviyeleri Euro açısından ‘en kötünün’ fiyatlandığı seviyeler olarak görülmekte. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde paritenin seyri hem Fed hem de ECB’nin alacağı kararlara bağlı olmuş olacak. Ancak ECB’nin faiz artışlarına başlaması ve Fed’in artırımlara ECB’den önce durdurma ihtimali ibrenin Euro lehine döndüğü şeklinde yorumlarda bulunuluyor. 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön