29 / 04 / 2024

Yavuzköy Sokak Tipi Yaşlılar Yaşam Merkezi'nde sona gelindi!

Yavuzköy Sokak Tipi Yaşlılar Yaşam Merkezi'nde sona gelindi!

Şavşat'a 5 kilometre mesafedeki Yavuzköy Köyü'nde yapımı devam eden yöre mimarisine uygun Sokak Tipi Yaşlılar Yaşam Merkezi inşaatı biterek açılması için gün sayıyor...




Yapımı biterek açılması için gün sayan mimarisine uygun sokak tipi yaşlılar Yaşam yerleşkesinde kalacak olan yaşlılar yıllardır alışmış oldukları köy hayatına benzer bir yaşam sürecekler. Bu proje Türkiye'de ilk defa Şavşat'ta yapıldı. Başarılı olunduğu takdirde diğer bölgelerde örnek teşkil edecek. Yapılan evler yöre mimarisine uygun yapıldığı ve hem içeride hem dışarıda hareket alanı çok olduğu için burada konaklayacak olan yaşlılar, yıllardır alışmış oldukları ahşap evlerde yaşam sevdasına uzak ve hasret olmayacaklar. Yapılan yaşlılar yaşam merkezinde öncelikle Şavşat ve köylerinde bulunan ekonomik durumu iyi olmayan ve bakacak kimsesi bulunmayan 52 yaşlı vatandaş kalabilecek. 


Yapılan mimarı yapısı gereği bu yaşam yerleşkesinde 8 kişi daha fazladan kalma imkânına sahip olacak. Böylece burada toplam 60 yaşlı vatandaş bu hizmetten yararlanacak. Daha önce uygulanmamış sokak tipi huzur evi dışarıdan baktığınızda komple ahşap bir yapı şeklinde görülecek. Türkiye'de ilk defa yöre mimarisine uygun bir huzur evi, sokak tipi olarak inşa edildi. 


"Yaşlılar Yaşam Yerleşkesi" projesi Karadeniz Bölgesi'ne özgü bir proje olan ve Türkiye'de ilk defa bizim Şavşat'ta uygulandı. Proje diğer bölgelerimize de örnek olabilecek çok önemli bir proje niteliğine sahip. Osmanlı Sokağı örnek alınarak içerinde yaşlıların yıllardır alışmış oldukları bölge yaşam şekillerinden fazlaca uzaklaşmadan, 200+200 metrelik yürüyüş alanı olan, 9 ayrı ahşap Şavşat Evi'nin yanı sıra burada kalan yaşlılarımızın ortak olarak kullanabilecekleri bir sosyal alan ve bina inşa edildi. Yapılan Şavşat Evi tipindeki evler 2 katlı olup her bir katı 70 metrekaredir. Yerleşkenin 1. Katında 65 ve üzeri ayrıca da engelli yürüme zorluğu olan yaşlılarımız, 2. Katında ise 65 yaş altı ve yürüme zorluğu çekmeyen yaşlılarımız kalacak. Burada kalacak yaşlılarımızın tespiti çok yoğun bir çalışma ve birebir evlerine gidilip durum değerlendirmesi yapıldıktan sonra çeşitli istatistikler sonucunda tespit edilecek. Yapılan projeye göre karı koca bir evde kalabileceği gibi, 2 erkek veya 2 bayan olarak ta kalma imkanları vardır. 


Yapılan evlerin zemini bodrumu evleri mutfakları oturma odaları salonları yatak yerleri teras katı hepsi yaşlıların hizmetinde kolaylık sağlamak amaçlı düşünülmüş. Yapılan evlerde birer mutfak ve diğer gereksinimleri karşılanabileceği şekilde yapılmış. Bu projenin en önemli özelliği ve yaşlılar için güzelliği ise, köylerimizde ki yaşlılarımızın kendi doğal yaşadıkları yerden farksız bir yere yerleştirmek. Yani kendi evlerinde nasıl yaşıyorlarsa burada da o ortamı, o sokağı, mahalleyi sunabilmek. Burada bir ortak bina bulunmakta. 


Burada kütüphane, yemekhane, sosyal faaliyet, manzarayı izleyebilecekleri kafe tarzı beraber sohbet edebilecekleri sinema izleyebilecekleri bir alan bulunmakta. Çeşitli etkinliklerin yapılabileceği geniş bir salonu bulunmakta. Kaloriferli ve sağlık hizmetleri ile 24 saat güvenlik olacak. Burada ikamet ettirilen yaşlılar istedikleri zaman şehir merkezine de indirilecektir. Burası şehir merkezine ve hastaneye sadece 5 dakikalık mesafe olması da ayrıca önem taşımakta. 


Burada konaklayacak olan yaşlılara hayatlarında daha iyi bir vakit geçirmelerini ve sağlıklı bir ortam sunmak amaç edinilmiş. Yaşlılar Hep Duygulu Gözlerle İzlediler Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Şavşat'ın önemli değerlerinden olan Naime Yılmaz Yaşlılar Yaşam Yerleşkesinin yapılma aşamasını bölgede yaşayan yaşlı vatandaşlar her zaman hüzünlü gözlerle izlediler. Yaşlı vatandaşlar için yapılmakta olan huzur evi inşaatını bölgede bulunan yaşlı vatandaşlar hüzünlü gözlerle izlerken, Allah devletimize zeval vermesin diyerek hayırsever Naime Yılmaza' a dua ettiler. Yapım inşaatını izlemeye gelen bölge halkı da emeği geçen herkese teşekkür ederken; "Hepimiz bir gün yaşlanacağız. Belki şu an düşünmesi bile zor ama bu hepimizin başına gelecek. Burada huzurlu ve sağlıklı bir ortamda kendi yaşadığımız bölgeden uzak olmadan barınabileceğimiz bir yerimiz olduğu için çok mutluyuz. Bu güzel projeyi bizlere kazandıran Sayın Valimize, Sayın Milletvekilimiz İsrafil Kışla 'ya, Hayırsever rahmetli Naime Yılmaz'a Sayın Kaymakamımıza, Özel İdare Müdürlüğümüze, İş adamımız İlter Turan'a, Sosyal Hizmetler Vakıf Müdürlüğümüze çok teşekkür ediyoruz. Emekleri çok büyük oldu" ifadelerinde bulundular. 



Dost Artvin



Geri Dön