23 / 12 / 2024

Yedikule Bostanları’na yapılması planlanan süs havuzu durduruldu!

Yedikule Bostanları’na yapılması planlanan süs havuzu durduruldu!

TARİHİ İstanbul Surları’nın dibindeki sur hendeği içinde yer alan Yedikule Bostanları’na yapılması planlanan park projesi içindeki süs havuzu yapımı için geçtiğimiz günlerde kepçe vuruldu.Yapılması planlanan süs havuzu durduruldu.



Ancak kazı izni ve müze arkeoloğu olmadan kazıların yapıldığı itirazları üzerine havuz inşaatı durdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Fatih Belediyesi tarafından yapılması planlanan 'Belgradkapı Rekreasyon Alanı Projesi'ne 2013'te başlandı. Buradaki tarihi İsmail Paşa Bostanı'nın üzerinin molozla kaplanmasının ardından süs havuzu yapmak için kepçeler çukur açtı. Ardından zemine beton dökülerek, temel demirleri döşendi. Sur dibi boyunca ilerleyecek proje kapsamında spor alanları, kafe ve restoranların olması planlanıyor. UNESCO tarafından belirlenen 'Kara Surları Dünya Miras Alanı'nın içinde yer alan bostanda yapılacak kazıların 2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu'na göre Arkeoloji Müzeleri'nin denetiminde yapılması gerekiyor. Bizans kara surlarının savunma sisteminin bir parçası olan ve savaş zamanında içi su doldurulan hendeğin bulunduğu bu alan İstanbul’un fethinden sonra bostan olarak kullanıldı. 17. yüzyıldan kalma haritalarda İsmail Paşa Saray Bostanı olarak geçen arazideki çalışmanın, kazı izni ve müze arkeologu gözetimi olmadan yapıldığı iddia edildi.




MÜZE DENETİMİ DIŞINDA


Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Yedikule Bostanları Koruma Girişimi üyesi Yiğit Ozar, bostanlardaki su kuyuları, sarnıçlar ve müştemilat yapılarını içeren kültür varlıklarının çalışmalar nedeniyle zarar gördüğünü söyledi. Geçen yıl başlayan çalışmaların müze denetimi dışında yürütüldüğünü iddia eden Ozar, "Bu kazıları müze denetimi dışında yaptıklarını ilgili Koruma Kurulu ile yazışmalarımızla belgeledik. 1 yıllık bir duraklamadan sonra yine bir çalışma başladı. Burada da müze denetimi olmadığını öğrendik. İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ne durumu bildirdik, kendileri alanda işlem yaptılar" dedi. Arazide incelemede bulunan İBB yetkilileri ise kazının arkeolog olmadan yapıldığını reddederek, çalışmaların yaklaşık 15 gün durdurulduğunu ve bu süre içerisinde bostanın da projeye dahil edileceği bir plan üzerinde çalışacaklarını açıkladı.


SADECE DUVAR DEĞİL


Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Sami Yılmaztürk, kara surlarının tarihi yarımadanın dünya mirasına alınma gerekçelerinden biri olduğunun altını çizerek, "Bu surlar sadece bir duvar değil, surların her iki yakasının da bütün olarak korunması gerekir. Sur dibinde herhangi bir inşai faaliyet yapılamaz. Sadece yeraltındaki değerleri gün yüzüne çıkarmak ve tarihimizi daha iyi öğrenmek için arkeolojik kazı yapılabilir" dedi.


MARULU İLE ÜNLÜYDÜ


Yedikule ve Belgradkapı arasında yer alan Bizans döneminden kalan surların her iki tarafında da Osmanlı'nın 16. ve 17. yüzyıldan itibaren uyguladığı tarım yöntemlerini günümüze taşıyan bostanlar bulunuyor. Marulu ile ünlü olan Yedikule bostanlarının bulunduğu arazide, Koruma Kurulu'nca tescil edilmiş tarihi bir kagir ev ve ahırın yanı sıra henüz tescil edilmemiş tarihi bir su kuyusu da bulunuyor. Geçen yıl Fatih Belediyesi sınırları içinde kalan suriçinde moloz dökülerek başlayan park projesi ile bostancılar alandan çıkartılmıştı.




1500 kişi Validebağ için yürüdü


ÜSKÜDAR’daki Validebağ Korusu’nun yanındaki otopark alanına camii inşaatı yapılmasına tepkiler sürüyor. Dün saat 19.00 sıralarında Acıbadem Caddesi üzerinde bulunan Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi önünde toplanan yaklaşık 1500 kişi, Validebağ Korusu’na doğru yürüyüşe geçti. CHP PM üyesi Yasemin Öney Cankurtaran ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever ve diğer CHP’li üyelerin de aralarında bulunduğu  topluluğa, bazı vatandaşlar evlerinin pencere ve balkonlarından alkışlarla destek verdi. Valideğbağ Korusu’na gelen topluluk, açıklamanın ardından oturma eylemi yaptı. Eylemciler, daha önce başlatılan imza kampanyası için imza verdi. Polis, eylem sırasında geniş güvenlik önlemi alınırken, grup olaysız şekilde dağıldı. 


Hürriyet


Geri Dön