08 / 11 / 2024

Yemen Salih Camisi mimarisi ile göz kamaştırıyor!

Yemen Salih Camisi mimarisi ile göz kamaştırıyor!

Salih Camisi modern mimarisi ve kusursuz işçiliği ile Sana’nın sembolü oldu. 2008 yılında ibadete açılan cami devrik lider Ali Abdullah Salih’in adını taşıyor. Cami Yemen ve Arap mimarisini modern bir platformda birleştiriyor.




Yemen’in en büyük camisi olan ve devrik lider Ali Abdullah Salih’in adını taşıyan Salih Camisi mimarisi ile göz kamaştırıyor. 2008 yılında ibadete açılan cami, Yemen ve Arap mimarisini modern bir platformda birleştiriyor. Kusursuz bir işçiliğe sahip olan Salih Camisi’nin 6 minareli olma fikrinde ise İstanbul’daki Sultanahmet Camisi’nden ilham alınmış.


Caminin iç kısmına girildiğinde sık bir şekilde dizilen kahverengi sütunların Mekke’deki Mescid-i Nebevi’yi andırdığı gözleniyor. Kameriye adı verilen 4 ana kemer üzerine oturtulan ana kubbenin çapı 27.4 metre, yüksekliği ise 39.6 metre olarak inşa edilmiş. Ana kubbe ile beraber, 5 kubbeden oluşan caminin kubbeleri, İslamın 5 şartını sembolize ediyor. İstanbul’daki Sultanahmet Camisi’nden ilham alınarak yapılan 6 minare ise imanın 6 şartını temsil ediyor.


Minarelerin boyu 100-200 metre

Caminin farklı kısımlarında kullanılan ve Yemen’e özgü olan birçok değişik taş bulunuyor. Bu taşlardan en önemlileri, siyah basalt taşları ve devasa boyuttaki kireç taşları olarak öne çıkıyor. Klasik Yemen mimarisine ait olan kırmızı kerpiç taşından yapılan minareler ise sahip olduğu nakışları ile estetik bir görüntü çiziyor.


Minarelerin dördü 160 metre yükseklikte inşa edilirken diğer 2’si ise 100’er metre yüksekliğe sahip. Cami inşasının en zor kısmı olarak minareler gösterilirken, minarelerin yapımı sırasında bir çok kez çökme yaşandığı ve çok sayıda işçinin hayatını kaybettiği ifade ediliyor.


Başkent Sana’daki başkanlık sarayı ve ünlü Seb’in Meydanı ile çevrili olan caminin inşasında harcanan para çeşitli spekülasyonlara yol açmış. Caminin şehre kazandırdığı yeni silüet ve yer yer ahşap-taş-demir kombinasyonları ile bezenmiş mimarisi, birçok yerli ve yabancı turistin ilgisini çekiyor. Caminin içinde bir kütüphane ile bir müze de bulunuyor.


60 milyon dolarlık cami

27 bin 300 metrekarelik alanda kurulu olan  Salih Camii’nin toplamda 60 milyon dolara mal olduğu belirtiliyor. Aynı anda 44 bin kişinin ibadet edebildiği caminin kubbeli alanı ise 13 bin 596 metrekare genişliğinde. Caminin mimarisi sütun, kemer ve kubbe biçimi ile Himyer mimarisine benzetilirken, bazı bölümlerinde de Abbasi, Emevi ve Osmanlı etkilerinin de görüldüğü ifade ediliyor.


Dünya


Geri Dön