Yeni Evim Kampanyası'na en çok başvuru hangi illerden geldi?
Yeni Evim Kampanyası'na en çok başvuru yapılan bölge belli oldu. İşte ayrıntılar ve rakamlarla Yeni Evim Kampanyası...
Ekonomi Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; uzmanlar kampanyaya katılmak isteyenlerin başka evinin bulunmaması şartının aranması, bankaların müteahhitlerden komisyon alması, bazı müteahhitlerin vergiden kaçınmak için dairelerin fiyatlarını düşük göstermesi ve böylece alıcıların evin gerçek satış fiyatındaki düşük faizli krediye erişememesinin de talebi sınırlı tuttuğu görüşünü gündeme getiriyor.
Şartlar sebebiyle bazı markalı müteahhitlerin kampanyaya dahil olmadığının altını çizen uzmanlar, satışların yükselmesi için konutlarda vergi indirimine gidilerek, alıcıların gerçek bedel üzerinden ucuz krediye ulaşmasının önemine dikkat çekti.
Başvuruların az olmasında, müteahhitlerin fırsatçılık yapıp ev fiyatlarını artırmasının ve bazılarının da vergi kaçırmasının etkili olduğuna vurgu yapan Tüketici Dernekleri Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, konuyla ilgili "Bazı müteahhitler vergiden kaçınmak için örneğin 2 milyona satılacak evin değerini 1 milyon lira gösterdi. Dolayısıyla tüketicinin kullanacağı kredi miktarı fiiliyatta düşmüş oldu" açıklamasında bulundu.
Evin gerçek değeri kadar kredi kullanamayanların da başvuru yapamadığını dile geitren Aydın Ağaoğlu, "Burada devletin yapması gereken teşvikli konut kampanyasında satıcılara vergi indirimi sağlayarak gerçek değerden konut satışlarına gitmektir. 0.69 dışındaki kredi faizleri yüksek olduğu için de vatandaş başvuru yapmakta çekimser kalıyor" şeklinde konuştu.
Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Melih Tavukçuoğlu, talebin düşük olmasının İstanbul’da 5 milyon liralık konutun azalmasından kaynaklandığına dikkat çekti. Artık 10 ile 12 milyon liralık konutlara talebin olduğunu dile getiren Tavukçuoğlu, önceden 1.29 olan faizin şimdi 4-5 milyon liralık konutlarda 0.99 olduğuna vurgu yaptı.
Diğer taraftan krediye verilecek yüzde 5’lik katkı payından dolayı 2-3 dairesi olan küçük müteahhitlerin kampanyaya dahil olmasının da zor olduğuna dikkat çeken Tavukçuoğlu, insanların önünü görmesi halinde bu kampanya kapsamında 100 bin evin satılacağının altını çizdi ve "Öte taraftan seçim sonrası fiyatların düşeceği beklentisi de alımlar üzerinde etkili oluyor. Üçüncü bölgedeki artışta ise İstanbul gibi büyük kentlerde yaşayıp memleketinde ev almak isteyenler etki etmiş olabilir" açıklamasında bulundu.
EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı da, kampanyadaki kısıtlamaların talebin düşük kalmasına sebep olduğunu aktararak, konuya ilişkin "Kurumsal olmayan müteahhitler, konut fiyatlarını kağıt üzerinde daha düşük gösterdiği için bu kampanyaya giremiyor. Doğru bir kampanya olmasına rağmen Türkiye gerçeklerinde tabana çok yayılamıyor. Üçüncü bölgede fiyatlar çok uygun olduğu için oralarda talep yüksek ve bölgede oturum şartı aranmaması buralarda talebin daha yüksek olmasına neden oldu" ifadelerini kullandı.
Alıcıların mevzuatın netleşmesini beklediği için talebin düşük olduğunu vurgulayan Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, konuyla ilgili açıklamasında "Çünkü ödenecek kredi taksitleriyle ile ilgili bir belirsizlik vardı. Bu belirsizlik cuma günü Resmi gazetede yayımlanınca ortadan kalktı. Hane gelirinin yüzde 30’unun üzerindeki taksit rakamının, ilk 3 yıldaki düşük taksit ödeme ile Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacağını belirtiliyor. Bu konularda ilk hafta bankalar net bilgi sahibi olmadığı için sorunlar yaşanıyordu" dedi ve şimdi durumun netleşmesiyle İstanbul’daki satış adetlerinin artacağını düşündüğünü söyledi.
"Çünkü artık bir şekilde ödenecek taksitlerde gelir durumu düşük kalsa bile, Maliye Bakanlığı tarafından bunun finanse edileceği netleşti" şeklinde konuşan Babacan, bu şekilde artık müşterileri bankaya yönlendirebildiklerini aktardı.
3’üncü Bölge’nin şartlar ve konut fiyatları açısından daha uygun olmasından dolayı öne çıktığının altını çizen TSKB Gayrimenkul Genel Müdürü Makbule Yönel Maya da bu durumun cazip bir ortam sunduğunu ifade ederek, "Bu durum insanlar için cazip bir ortam sağlıyor. Çünkü borçlanma faizi daha düşük. Fiyat açısından da daha kolay ulaşılır olmasından dolayı 3’üncü Bölge ilk etapta öne çıktı" şeklinde konuştu.
İSTEBKOOP Başkanı Ulvi Özcan da 3’üncü Bölge’ye olan talebin sebebini "Toplumun genelinin satın alma gücüne göre konut fiyatları yüksek olsa da kampanyada belirtilen oranlar enflasyona göre çok düşük. Bu durumda kredi şartları tutan insanların çoğu Yeni Evim Finansman Kampanyası’na müracaat etti. 3’üncü Bölge’deki yoğun talebin sebebi bu bölgelerde ikamet şartı aranmaması" diyerek açıkladı.
"Örneğin İstanbul’da yaşayan ve kredi şartlarını taşıyan bir kişi Kocaeli, Sakarya veya Tekirdağ’da bulduğu bir evi satın almak için de müracaat etti" ifadelerini kullanan Özcan, İstanbul'da fiyatların daha yüksek olduğunu belirtti.
Avrupa Konutları markasıyla tanınan Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya da konu ile ilgili konuştu ve koşulları sebebiyle kampanyaya katılmadıklarının, kampanyada yalnızca 2 milyon TL'lik konutlara 0.69’la kredi verildiğinin altını çizerek, "Kampanya ayrıca fiyatların sabitlenmesini ve bankaya binde 5 oranında komisyon verilmesini öngörüyor. Ev almak için 5 milyon lira kredi kullanmak isteyen vatandaşın aylık gelirinin 70- 80 bin olması gerekiyor ki bunun yüzde 30’unu kredi olarak ödeyebilsin. Bunun gibi birtakım şartlar var" açıklamasında bulundu.
Bu nedenle yüksek fiyatlı bölgelerde katılımın beklendiği gibi olmadığını belirten Çetinsaya, İstanbul’da bir ailenin oturabileceği evlerin 7 milyon liradan başladığını, 7-10 milyon liralık evler olunca faizlerin yükseldiğini, vatandaşın gelirini artırıp beyan etmesi gerektiğini bu nedenle de bu parayı çıkaramadığını aktardı.
Mevduatta Liralaşma hızlandı! Döviz hesaplarına ilgi azalırken, TL mevduatların payı artıyor