06 / 05 / 2024

Yeni haftada piyasalarda neler olacak? Dolar, borsa, euro ne olur? İşte 23 Ocak haftası piyasa verileri

Yeni haftada piyasalarda neler olacak? Dolar, borsa, euro ne olur? İşte 23 Ocak haftası piyasa verileri

Yurt dışı ve yurt içi piyasalar açısından oldukça hareketli bir haftayı geride bıraktık. Merkez bankalarının faiz açıklamalarının ardından yeni haftada neler olacağı ve izlenecek piyasa verilerin yatırımların radarında.



Global piyasalar geçtiğimiz hafta Fed’in sözle yönlendirmeleri ve resesyon endişeleriyle karışık seyrederken, yeni haftada gözler dünya genelinde açıklanacak öncü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerine çevrilmiş durumda.

Yeni haftada piyasalarda neler olacak? Dolar, borsa, euro ne olur? İşte 23 Ocak haftası piyasa verileri

ABD'de aralık ayında Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yılık yüzde 6,2 artışla tahminlerin altında gelirken, Euro Bölgesi, Almanya ve İngiltere'de açıklanan enflasyon verileri ise beklentiler ile uyumlu geldi. Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından fiyat baskılarının hafifleyeceğine dair küresel piyasalarda iyimser hava oluşurken, daha sonra Fed’den gelen açıklamalar ile olumlu beklentiler yerini resesyon endişelerine bıraktı.

FED AÇIKLAMALARI KAFA KARIŞTIRDI

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, politika faizinde yüzde 5'e ulaşmak için hızlı hareket edilmesi gerektiğini ifade ederken, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester de faiz oranlarının yıl sonu için öngörülen yüzde 5,25-5,50 aralığının biraz üzerine çıkması gerektiğini savundu. Boston Fed Başkanı Susan Collins ise politika faizinin yüzde 5'in biraz üzerine çıkarılması ve bir süre orada tutulması gerektiğini belirtti.

Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard de, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye dönmesini sağlamak için para politikasının bir süre daha kısıtlayıcı olacağı mesajını verdi. Bu açıklamaların ardından sıkı para politikalarının ne kadar daha süreceğine ilişkin belirsizlik artarken, faiz artırım hızına ilişkin 25 baz puanlık fiyatlamaların daha güçlendiği belirtildi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön