29 / 04 / 2024

Zilyetlik ne demek? Zilyetlik hakkı nedir?

Zilyetlik ne demek? Zilyetlik hakkı nedir?

Bir emlak terimi olarak zilyetlik nedir? Zilyetlik hakkı nedir? İşte zilyetlik ile ilgili detaylar…



Zilyetlik ne demek? Zilyetlik hakkı nedir?

ZİLYETLİĞİN KORUNMASI İÇİN HANGİ MAHKEMEYE BAŞVURULUR?

Zilyetliğin korunması için başvurulacak mahkeme sulh hukuk mahkemeleridir. Zilyetlik davalarında en çok mahkemeye başvurulan konu ise zilyeti olduğu mülkün başkası tarafından gasp edilmesi durumunda zilyet sahibi kişinin hakkını araması konusudur. Bu durumunda gaspın engellenmesi için başvuru yapılmaktadır. Bu mahkemelerde basit yargılanma düzeni uygulanmaktadır. Zilyet sahibi kişi mülk üzerinde 20 yıl süreyle hak sahibi sayılır ve bu süreyi daha sonradan güncelleyip tescilleştirmesi gerekmektedir.

ZİLYETLİK HAKKI NE DEMEK?

Zilyetlik hakkı, kanunen tescillenerek verilmiş bir egemenlik çeşididir. Hukuki olarak kazanılan bu hak tescillenmiş ve güvenilirliği teminat altına alınmıştır.

Kazanılan hakkın ihlali durumunda gerekli mahkemelerce cezai işlem dahilinde farklı hakkın korunması yöntemleri uygulanmaktadır. Zilyet hakkı devlet tarafından kanuna uygun olarak kişiye verilen bir haktır. Zilyetlik hakkını kazanmak için gerekli belgelerin teyit edilmesi gerekir. Mülk üzerinde zilyet hakkına sahip olmak mülkün tapulu veya tapusuz olmasına göre belirlenmektedir.

Tapusuz taşınmazlarda zilyet hakkının kazanımı daha kolayken tapulu mülklerde zilyet hakkına sahip olmak uzun vadede sonuç vermektedir. Zilyet hakkına sahip olan kişi taşınmaz mülk içerisinde söz sahibi olan kişidir. Zilyeti olduğu mülkün gasp edilmesi davasında hakkını arayacak yegane kişidir. Zilyet hakkı iadesi davası açabilmektedir. Bu dava sonucunda haklarının korunması sağlanır ve gasp edilen bölgenin refahı sağlanmış olur. Mahkeme içerisinde belli deliller dâhilinde sonuçlanan dava uzun vadede veya kısa vadede olayın büyüklüğüne bağlı olarak değişmektedir.

HSBC’den dev kampanya! Özel faiz oranı ve sabit taksitli kredi imkanı!

ŞOK Market’te dev indirim! Ariel deterjanlar 38 TL! İşte 5 Ekim 2022 fiyat listesi…

Tarım Kredi’de büyük indirim! Ayçiçek yağı, şeker, çay fiyatları dip yaptı! İşte 5 Ekim 2022 fiyat listesi…


Geri Dön