Altın & Dolar

Zirveden dönen altın ne zaman yükselecek? Altın biriktirenler hemen bakın!

Yatırımcıların yakından takip ettiği altın fiyatları yeni haftaya düşüşle girdi. Peki altın yükselecek mi? Altın ne zaman yükselecek?

Gündemden düşmeyen altın fiyatları yatırımcılar tarafından da oldukça yakından takip ediliyor. Dünya'da yer alan habere göre en çok tercih edilen yatırım araçları arasında başı çeken altına ilgi hız kesmeden devam ederken, geçtiğimiz hafta 3 ayın en büyük haftalık yükselişini kaydeden ons altın şu sıralar satıcılı bir seyir izliyor.

ABD’de resmi olarak açıklanan verilerin ABD Merkez Bankası Fed’in Eylül ayında faiz indirimine gitmesi olasılığını güçlendirmesinin de etkileriyle cuma günü mayıs ayından bu yana görülen en yüksek seviyeye yükselen ons altın, yeni haftaya da kâr realizasyonu ile başladı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre yatırımcıların gözdesi altının ons fiyatı dün 2 bin 380,83 dolara kadar geriledi. Piyasalar Fed’in Eylül'de faiz artırımına gitme ihtimalini yüzde 78 şeklinde görüyor. Yatırımcılar ayrıca Aralık'ta 2. bir faiz indirimi ihtimalinin arttığını fiyatlıyor.

Çin Merkez Bankası’nın Haziran'da rezervlerine altın eklemediği ve 2 ay üst üste altın alımı yapmadığı haberleri de gündemden düşmeyen altın fiyatlarında satış baskısını artırdı. Paylaşılan detaylara göre Çin altın alımına ara verirken Hindistan Merkez Bankası yaklaşık olarak 2 senenin en büyük alımını gerçekleştirdi. Haftanın devamında altın almak ve altın satmak isteyenler Fed Başkanı Jerome Powell’ın Kongre’de yapacağı sunumu da yakından takip edecek.

Bu kapsamda Oversea-Chinese Banking Corp. Döviz Stratejisti Christopher Wong yatırımcılar tarafından yakından takip edilen altın fiyatlarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Çin verisi sonrası altında bir miktar geri çekilmeler yaşanabilir fakat son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan altın fiyatlarında sert yükseliş sonrası Çin’in geçici olarak alımları durdurması sıra dışı değil” değerlendirmesine yer verdi. Altın fiyatları bu sene yükseliş gösterirken Mayıs'ta da zirveyi test etti. Hindistan, Çin ve Singapur Merkez Bankalarının rezervlerini çeşitlendirmek amacıyla altın alımları yükselişi destekledi. Fed’in faiz indirimine başlayacağı beklentileri de fiyatların düşüşünde etkili oldu.

ALTINDA ZİRVE NE ZAMAN GÖRÜLECEK

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre bu hafta Fed Başkanı Jerome Powell’ın Kongre’deki yarıyıl sunumunu ve bir dizi Fed yetkilisinin yorumlarını ve ABD enflasyon verilerine odaklanmış olacak. City Index’in kıdemli analistleri arasında yer alan Matt Simpson, yumuşak bir ABD enflasyon raporu ve Powell’ın ifade verirken güvercin bir ton kullanmasının altının yeni zirveleri görmesi için ideal kata­lizörler gibi göründüğünü dile getirdi. Simson ayrıca açıklamasında “Çin altın alımlarını durdurmuş olabilir fakat genel olarak altın ta­ep görmeyi sürdürüyor. Söz konusu bu durum da muhtemelen altını yükseliş izleme listelerinde tutacak ve herhangi bir düşüş olduğunda yükseliş bahislerini cazip kılacak” diye konuştu.

2 BİN 500 BARAJI


Ons tarafında yaşanan gerilemenin de etkileriyle gram altın 2 bin 500 Türk Lirası psikolojik düzeyinin altına sarktı. Açıklanan rakamlara göre yatırımcıların gözdesi gram altın da dün yüzde 0,4 düşüş göstererek 2 bin 499 TL'den işlem gördü. Altın cuma gününü 2 bin 512 TL'den tamamlamıştı. Altın gram fiyatı için tarihi zirve seviyeleri 2 bin 552 Türk Lirası düzeyinde bulunuyor. Kapalıçarşı ile piyasa arasındaki alış satış makası da iyiden iyiye düştü. Spot piyasada gram altın 2 bin 499 Türk Lirası'ndan işlem görürken, Kapalıçarşı’da gram altın fiyatı 2 bin 518 Türk Lirası'ndan alıcı buluyor. Kapalıçarşı’da çeyrek altın alış fiyatı 4 bin 56 Türk Lirası, satış fiyatı 4 bin 108 Türk Lirası, yarım altın alış fiyatı 8 bin 143 Türk Lirası, satış fiyatı ise 8 bin 213 Türk Lirası düzeyinde bulunuyor.
 

Sarp Apak da mağdur ev sahipleri kervanına katıldı: Ünlü oyuncunun kiracısı 65 bin TL'lik eve 12.500 TL ödüyor!

Azalan gelir ve küçülen aileler geleceğin konut piyasasını şekillendiriyor!

Ünlü ekonomist krediyle ev almak isteyenleri uyardı: Aylık taksitleri ödeyemeyecekseniz bankaları konut sahibi yapmayın!