29 / 04 / 2024

Zorunlu deprem sigortası cezası!

Zorunlu deprem sigortası cezası!

Zorunlu deprem sigortası konutların güvence altına alınmasını amaçlıyor. Zorunlu deprem sigortası yaptırılmadığı sürece taşınmazın satışı gerçekleştirilemiyor ve kiraya verilemiyor. Peki,zorunlu deprem sigortası cezası nedir?




Zorunlu Deprem Sigortası olarak her konuta yaptırılması zorunlu bir sigorta olarak karşımıza çıkıyor.  Zorunlu Deprem sigortası olası bir depremden sonra sağlıklı ve düzenli bir yaşama geçilme sürecinin daha hızlı olmasını amaçlıyor.


Zorunlu Deprem Sigortası, meskenlere yönelik olarak oluşturulan bir sigorta ürünü olarak ifade ediliyor. Bu sigorta, teminatı Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından sunulan ancak poliçe üretimi yetkili sigorta şirketleri ve acentelerince yapılan zorunlu bir sigorta olup, depremin meskenlerde neden olduğu maddi hasarlara karşı teminat sağlıyor. 


Zorunlu Deprem Sigortası'nın süresi bir yıl olarak belirleniyor. Sigorta sözleşmesinin her yıl poliçe süresi sona ermeden yenilenmesi gerekiyor. Zorunlu deprem sigortasında nasıl yapılar yer alıyor?


Zorunlu Deprem Sigortası uygulamasında üç tür yapı tarzı bulunur:

Çelik, Betonarme Karkas: Dış ve iç duvarlarıyla tavan ve tabanı beton, taş, tuğla veya briket gibi yanmaz malzeme ile yapılmış çelik veya betonarme taşıyıcı karkas ( kolon ve kirişler ) bulunan yapılar. Çatısı çelik konstrüksiyonlu yapılar da bu grupta yer alıyor.

Yığma Kâgir: Karkas olmayan ve taşıyıcı duvarları moloz taş, kesme taş, tuğla veya boşluklu, boşluksuz beton briket gibi malzemeden yapılan; döşeme, merpen ve tavanları beton veya betonarme olan yapılar.

Diğer: Yukarıdaki gruplara girmeyen kerpiç, ahşap vb. yapılara deprem sigortası zorunlu tutulmuyor. Peki,zorunlu deprem sigortası kapsamında olup da sigorta yaptırılmaz ise cezası ne olur?


Zorunlu deprem sigortası cezası!

Zorunlu Deprem Sigortası poliçesinin her yıl yaptırılması gerekli olmakla birlikte mevcut düzenleme çerçevesinde, poliçenin geçmiş yıllarda yaptırılmamış olmasından dolayı her hangi bir ceza ödenmiyor. Ancak zorunlu deprem sigortası olmayan yapılar satılamıyor ve kiralanamıyor.


Zorunlu deprem sigortası kapsamında olan binalar!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön