17 / 05 / 2024

1 aylık SGK primi ne kadar 2023? 4A sigorta primi ne kadar?

1 aylık SGK primi ne kadar 2023? 4A sigorta primi ne kadar?

Sigortalı çalışanların birtakım soruları bulunmaktadır. İşte SGK’lı çalışanların merak ettiği bir takım sorular ve yanıtları!



1 AYLIK SGK PRİMİ NE KADAR 2023?

Günlük Sigorta Primine Esas Kazanç kısaca SPEK, matrahının alt sınırı olarak bilinen günlük asgari ücret sigorta primi 333,60 TL, günlük olan SPEK matrahının üst sınırı da 2.502,00 TL, aylık SPEK matrahının alt sınırı da yani aylık asgari ücret sigorta primi 10.008 TL ve bunlarla birlikte aylık SPEK üst sınırı 75.060 TL olarak belirlendi.

1 GÜNDE EN FAZLA KAÇ SAAT ÇALIŞILIR?

Haftanın iş günlerinden birinde kısmen çalışılmakta olan işyerlerinde, bu süre haftalık çalışma süresinden düşüldükten hemen sonra, çalışılan sürenin çalışılan gün sayısına bölünmesi ile günlük çalışma süreleri netlik kazanır. Günlük çalışma süresi her ne kadar olursa olsun 11 saati geçemez.

4A SİGORTA PRİMİ NE KADAR?

4A kapsamında ödenmesi gereken toplam prim oranı ve buna bağlı prime esas kazancın yüzde 37,5'idir. Bu halde işvereninizin sizin adınıza yatıracağı prim tutarı da 3.750 TL olmaktadır.

ASGARİ ÜCRETLİ İŞÇİ GÜNDE KAÇ SAAT ÇALIŞIR?

Günlük hesap üzerinden “Aylık” ve “Saat” ücreti hesaplanır. Haftalık standart çalışma saati 45'tir, bu süre haftanın diğer günlerine yalnızca bir gün izin yapıldığı düşünülür ise eşit dağıtılması durumunda günlük 7 saat 30 dakikadır.

1 SAATLİK FAZLA MESAİ ÜCRETİ NE KADAR?  

2023 yılı için belli olmamakla birlikte Yönetim Bütçe Kanunu teklifinden gelen bilgilere bakıldığı zaman memurların saat başı fazla çalışma ücreti yeni senede yüzde yüz artacak, 2 lira 70 kuruş olan fazla mesai ücreti 5 lira 40 kuruş olacaktır.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön