29 / 04 / 2024

1959 yılında Harbiye sahasında modern tesisler kurulacakmış!

1959 yılında Harbiye sahasında modern tesisler kurulacakmış!

Harbiye binasının yıkılmasından sonra bu yerin alacağı şekil için yapılan proje müsabakaları tetkik edilmiş. Birinci seçilen projeye göre Harbiye'de 300 odalı bir otel, sinema, beş apartman bloku yapılacakmış.



Harbiye sahasında büyük ve modern tesisler kurulacak


Meydanın imar planları gözden geçirildi.


  Harbiye binasının yıkılmasından sonra bu yerin alacağı şekil ve gerekli planlar, Ankara'da toplanan bir jüri heyeti tarafından tetkik edilmiş, birinci ve ikincileri seçilmiştir.

  Harbiye sahasının kıymetlendirilmesi mevzunda açılmış olan müsabakaya 24 proje gelmiştir. Bunlardan İlhami Yılmazer, Ergün Ersöz ve Tevfik Anıl'dan müteşekkil ekibin hazırladığı proje, birinciliği kazanmıştır.


1959 yılında Harbiye sahasında modern tesisler kurulacakmış!

   

   İkinciliği de üç genç bayan mimar kazanmıştır. Birinciliği kazanan proje sahipleri 15 bin lira alacaktır.

 

  HİLTON TİPİ OTEL


  Bu projeye göre, Harbiye sahasında Hilton tipi bir otel inşa edilecektir. Bu otel 300 odalı olacaktır. Bu yerde bir takım büro blokları, 1000 kişilik bir sinema, bir çarşı mıntıkası, beş apartman bloku, ayrıca gazinolar, dükkanlar, paviyonlar, yeraltı garajları teklif edilmektedir.

  

  ÜÇÜNCÜ KÖPRÜ İŞİ


  Karaköy işe Eminönü arasında inşa edilecek olan üçüncü köprü için talip olan Avusturya firması mümessilleriyle Belediye mümessilleri arasında, Beyoğlu'ndaki planlama dairesinde toplantı yapılmış, firmaya Belediye'nin teklifleri bildirilmiştir. 

  

  İKİ KATLI OLACAK


  Yapılan tekliflere göre, 2 katlı, 30 metre genişliğinde olacak köprünün, üst kısmının vasıtalara, alt kısmının troleybüse ve yanlardan açılacak merpenlerin yayalara ayrılması istenmektedir. Vasıtalar köprü üzerinde 4 şerit halinde işleyecektir.

  Saraçhane Meydanı'nın yeniden tanzimi dolayısıyla bu yol, bu sabahtan itibaren trafiğe kapatılacaktır. Vasıtalar arayollardan geçerek seferlerine devam edeceklerdir. 


  İMAR TALİMATNAMESİ


  Bir müddetten beri hazırlanan ve Belediye Meclisi'nce de tasdik edilen imar talimatnamesinin son durumu tetkik etmek ve gerekli tasdiki yapmak üzere, revizyon heyeti İstanbul'a gelmiştir. 

  Yeni talimatnamenin tasdikini bekleyen 2000'den fazla inşaat vardır. Talimatname kabul edilir edilmez, bu inşaat sahiplerine istedikleri ruhsatnameler verilecek, yapılarını yapmaları sağlanacaktır.


Hürriyet Gazetesi 14 Temmuz 1959



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön