03 / 05 / 2024

1982 yılında tarihi Kazlıçeşme harabe halindeymiş!

1982 yılında tarihi Kazlıçeşme harabe halindeymiş!

1982 yılında Zeytinburnu'nda bir semte adını veren ve bölgenin su ihtiyacını karşılayan tarihi Kazlıçeşme, bakımsız yüzünden harap bir halde bulunuyormuş. Fetihten önce Sultan Mehmet tarafından yaptırılan çeşme ilgililerin ilgisini bekliyormuş.



1982 yılında tarihi Kazlıçeşme harabe halindeymiş!


Tarihi Kazlıçeşme harabe halinde


Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinden önce yaptırdığı çeşmenin onarımı için Vakıflar Başmüdürlüğü ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nun ilgisi bekleniyor


  İstanbul Zeytinburnu'nda koskoca bir semte adını veren ve halen bölgenin su ihtiyacını karşılayan tarihi Kazlıçeşme, bakımsızlık yüzünden harap bir vaziyette bulunuyor.

  İstanbul'un fethinden önce bölgede karargah kuran Fatih Sultan Mehmet Han tarafından yaptırılan üzerindeki kabartmalı kaz motifinin kuyruk kısmı 20 yıl önce kırılan Kazlıçeşme, şimdi son model arabaların yıkandığı, araba atlarının sulandığı alelade bir çeşme görünümünde. Ayrıca çevredeki birçok dereci esnafı ile Kazlıçeşme Karakolu'nun su ihtiyacı da buradan karşılanıyor.

  Çevre sakinleri, tarihi çeşmenin onarımı ve restoresi için Vakıflar Başmüdürlüğü, Anıtlar Yüksek Kurulu ve Deri Sanayicileri Derneği'nin ilgisini bekliyorlar...

  

   TARİHÇESİ


  Kazlıçeşme İstanbul'u fetih hazırlığı için bölgede karargah kuran Fatih Sultan Mehmet Han tarafından, kendi adını taşıyan cami inşaatının su ihtiyacını karşılamak üzere yaptırılmış. Kaynağının tespiti sırasında sulak yer hayvanı olarak bilinen bir ''kaz'' kullanıldığı için çeşmenin kitabesinin altına kaz motifi işlenmiş ve ''Kazlıçeşme'' adı verilmiş. Suyu 1 km. mesafeden, bir insanın rahatça yürüyebileceği, Horasan tuğlalı tünelle sağlanan çeşmenin, ayrıca büyük bir deposu da bulunuyor.


Tercüman Gazetesi 13 Mayıs 1982



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön