29 / 04 / 2024

1983 yılında Adalar turizm merkezi haline getirilecekmiş!

1983 yılında Adalar turizm merkezi haline getirilecekmiş!

1983 yılında Adalar turizm merkezi haline getirilecekmiş. Dünya Bankası ve UNEP'ten kredi ve yardımlar sağlanarak Adalar'a 40 milyar liralık yatırım yapılacakmış. Adalar'ın kanalizasyon, içme suyu ve ulaşım sorunlarına çözüm getirilecekmiş.



1983 yılında Adalar turizm merkezi haline getirilecekmiş!


10 YILDA 40 MİLYAR LİRALIK YATIRIM YAPILACAK


Kanalizasyon, içme suyu ve ulaşım sorunlarına da çözüm getiriliyor


Adalar turizm merkezi haline getiriliyor


Dünya Bankası ve UNEP'ten gerekli kredi ve yardımlar sağlanacak.


  İSTANBUL'un Adalar'ı yaklaşık 40 milyar liraya mal olacak projeler dizisi sonunda önümüzdeki 10 yıl içinde birer turizm merkezi haline getirilecek.

  Ulaşımı kolay bir doğa harikası olarak nitelenen Adalar için, Dünya Bankası ve UNEP'nin gerekli kredi olanakları ile yardımları sağlayacağı belirtiliyor.

  Adalar'ı yeniden değerlendirecek olan 40 milyarlık projeler dizisinde önceliği, denizin kirlenmesini önlemek için önerilen yeni kanalizasyon sistemi alıyor. Bilindiği gibi bugün Adalar'da kanalizasyon sularının büyük bir bölümü denize dökülüyor. Özellikle çevre sağlığı açısından önümüzdeki yıllarda büyük sorunlar doğurabilecek eski sistem bütünüyle değiştirilecek. Adalar'daki bazı kuruluşların da katılımı ile kanalizasyon suları denizin altına döşenecek borularla kıyıdan 450 metre uzağa akıtılacak. Projenin teknik etüdleri için firmalarla başlatılan görüşmeler sürdürülüyor.

  

  İçme suyu sorunu


  Adalar'ın temel sorunlarından içme suyu konusu da yeniden ele alınacak. Yaz aylarında meydana gelen nüfus patlaması sonucu yetersiz kalan su kaynakları yerine, İstanbul'dan deniz altına döşenecek dev borular aracılığı ile şehir şebeke suyu getirilmesi programlanıyor. 

  Adalar'ı yeni bir ulaşım ağına kavuşturacak olan proje ise yapılacak yatırımların en önemli dalını oluşturuyor. Proje ile Adalar arasında teleferik hatlarından hem ulaşım hem de turizm açısından yararlanılacak. Ayrıca her adaya yapılacak olan helikopterin inmesine uygun küçük düzlüklerle, adalararası ve Adalar - İstanbul helikopter ulaşımı gerçekleştirilecek.

  

  Kapasite artırımı


  Adadaki konaklama tesislerinin kapasitesi ise bugün kullanılmayan büyük binalar değerlendirilerek artırılacak. Büyükada'da orman içinde terk edilmiş olan altı katlı eski yetimhane binası ile önümüzdeki yıl içinde Hazine'ye devir işlemleri tamamlanacak olan toplam 39 eski konak, turistik tesis haline dönüştürülecek. Restore edilerek turizmin hizmetine verilecek binaların kış aylarında da kullanılabilmesi için gerekli düzenlemeler yapılacak.


(1983 yılında Reşat Altın 25.051 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 25 Temmuz 1983



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön