23 / 12 / 2024

2. Abdülhamid'in Türbesi hatırasına uygun şekilde korunuyor!

2. Abdülhamid'in Türbesi hatırasına uygun şekilde korunuyor!

2. Abdülhamid'in Türbesi hatırasına uygun şekilde korunuyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, II. Abdülhamid'in Türbesi'ni ziyaret etti. Türbenin hatırasına uygun şekilde korunduğunu ifade etti.



Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, II. Abdülhamid'in Türbesi'nin hatırasına uygun şekilde korunduğunu ifade ederek, "Ziyaretçiler tarafından ziyaret ediliyor. Ama olumsuz faaliyetler türbe tarafında olmasa bile yolun geçtiği, yolun işlek olduğu tarafta oluyorsa bile bu konuda arkadaşlarımızın gereken uyarıları nezaketle yapmaları konusunu tekrar kendilerine hatırlattım" dedi. 


Çelik, Çemberlitaş'ta bulunan II. Abdülhamid'in Türbesi'ni ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldı. 


Bakan Çelik, burada AA muhabirine yaptığı açıklamada, basında, buranın hatırasına uygun olmayan bazı faaliyetlerin gerçekleştiğine dair haberler çıktığını belirterek, bu konuda bilgi aldığını söyledi.


Türbe ve çevresine, hatırasına hürmet etme anlamında gereken hassasiyetin gösterildiğini ifade eden Çelik, buranın Esma Sultan'ın Bahçesi olarak da geçtiğini kaydetti.


Çelik, şöyle konuştu:


"Burası esasında daha çok Sultan II. Abdülhamid için ziyaret edilen bir yer ama onun dedesi Sultan II. Mahmud, Sultan Abdülaziz burada yatıyor. Bunun yanı sıra tarihimizin çok önemli isimleri bu bahçede yatıyor. Örneğin Ziya Gökalp burada yatıyor. İttihat ve Terakki'nin kurucusu İshak Sukuti Bey bu bahçede yatıyor. Aynı şekilde Simavna Kadısı Şeyh Bedreddin ki tarihimizin çok önemli isimlerinden bir tanesidir. Bütün bu bahçede değişik dönemlerde tarihimize damga vurmuş isimler yatıyorlar. Burası çok önemli bir yer. Sultan II. Abdülhamid'in hatırası açısından da çok önemli."


"Burası hatırasına uygun şekilde korunuyor"


Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, devletlerin zaman zaman kötü yöneticilerinin olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Ama devletlerin, içeride ve dışarıda şartları iyidir. O kötü yöneticilerin, yöneticilikteki zaafları çok gözükmez. Zaman zaman da devletlerin başına iyi yöneticiler gelir ama içerideki ve dışarıdaki şartların olumsuzluğu yüzünden maalesef onlarda başarısızlığa mahkum olurlar.


Sultan 2. Abdülhamid, Dedesi Sultan Mahmud'dan beri reformların sürdürüldüğü, imparatorluğun bir şekilde düşüşten kurtarılmaya çalışıldığı bir dönemde görev yaptı, padişahlık yaptı. İçerideki ve dışarıdaki şartların çok olumsuz olduğu zamanlarda bile bir yönetici dirayetiyle büyük bir basiretle o zaman bu düşüşü durdurmaya, devletin yeniden standartlarını ve gücünü korumaya dönük çok önemli politikalara imza attı. Sultan 2. Mahmud'un reformları, oradan bugüne gelen Abdülaziz, Sultan 2. Abdülhamid süreci tarihimiz açısından fevkalade önemli."


Burada yatan isimlerin Türk milliyetçiliği açısından da çok önemli olduğuna işaret eden Çelik, Ziya Gökalp'in de burada olduğunu söyledi.


Tarihe damga vurmuş İttihat ve Terakki'nin kurucusu İshak Sukuti Bey'in de burada olduğunu kaydeden Çelik, hem bir siyasi figür, hem bir alim olarak  çok istisnai bir yeri olan Şeyh Bedreddin'in Simavna Kadısı'nın burada yattığını bildirdi.


Çelik, şunları söyledi:


"Arkadaşlarımızdan şu ana kadar aldığım bilgiler bu bahçenin çevresinin, burasının hatırasına uygun şekilde değerlendirildiği, bunun korunduğu yönünde. Hatta caddeye bakan tarafında, türbeye bakan tarafında değil,  olumsuz bir faaliyete imza atıldığı şeklinde bazı haberler çıkınca gelip burayı bizzat denetlemek istedim. Arkadaşlardan da  bilgi aldım. Gördüğüm kadarıyla burası hatırasına uygun şekilde korunuyor. Ziyaretçiler tarafından ziyaret ediliyor. Ama olumsuz faaliyetler türbe tarafında olmasa bile yolun geçtiği, yolun işlek olduğu tarafta oluyorsa bile bu konuda arkadaşlarımızın gereken uyarıları nezaketle yapmaları konusunu tekrar kendilerine hatırlattım. Dolayısıyla burayı bizzat denetlemiş olduk, incelemiş olduk. Bir takım alınacak tedbirler, düzeltilecek bazı hususlar var.  Onlarda hemen bu hafta içerisinde gerçekleştirilecek."


Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, ikinci Abdülhamid tarafından yapılan bir dolabın İtalya'da 20 Eylül'de müzayedede satışa çıkarılacağı yönündeki haberlere ilişkin de bu konuda kimsenin merak etmemesini istedi.


Bu tip  haberler çıktığında ya da kendilerine bir ihbar yapıldığı zaman bunları büyük bir ciddiyetle incelediklerini söyleyen Çelik, şöyle konuştu:


"Envantere bakıyoruz biz de kaydı var mı? Normal yollardan mı? Yani hediye mi? Ya da satış yoluyla mı yurt dışına çıkmış? Yoksa kaçak bir şekilde mi yurt dışına çıkmış? Bunu belirledikten sonra eserle ilgili stratejimiz buna göre gelişiyor. Bazı durumlarda geri alınma imkanı olmuyor, bazen de mümkün  oluyor. Bazen bunu hukuk yoluyla, bazen diplomasi yoluyla yapıyoruz. Bu meseleyi de inceliyoruz. Sonuca vardığımızda kamuoyuna açıklayacağız."


AA


Geri Dön