11 / 05 / 2024

60 milyon yarın sandık başına gidiyor! Seçmenler heyecanla bekliyor! İşte 2023 seçimleri hakkında bilinmesi gerekenler!

60 milyon yarın sandık başına gidiyor! Seçmenler heyecanla bekliyor! İşte 2023 seçimleri hakkında bilinmesi gerekenler!

Yarın, Türkiye genelinde Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oy verme işlemi, saat 08.00'de başlayacak ve 17.00'ye kadar sürecek.



CUMHURBAŞKANI ADAYLARI BELİRLENDİ

Türkiye'de 2023 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylar belirlendi. Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Oğan, kurayla belirlenen sıralamaya göre seçim pusulasında yer alacak. Ancak Muharrem İnce, 11 Mayıs'ta adaylıktan çekildiğini açıkladı. Bu nedenle, pusulaların basımı ve dağıtımı tamamlandığı için İnce'nin adı pusulada yer almaya devam edecek. Seçimler, Türkiye'nin demokratik yönetimi için kritik bir rol oynayacak.

24 SİYASİ PARTİ VE 151 BAĞIMSIZ ADAY

28'inci Dönem Parlamentosu'nu belirlemek üzere yapılacak Milletvekili Genel Seçimi'ne 24 siyasi parti ve 151 bağımsız milletvekili adayı girecek. Bazı siyasi partiler, "Cumhur", "Millet", "Ata", "Emek ve Özgürlük" ve "Sosyalist Güç Birliği" ittifakları adı altında 5 ayrı ittifakla seçime giriyor. AK Parti, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi, "Cumhur İttifakı" adıyla seçime katılırken, "Millet İttifakı"nı CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) ile Demokrat Parti oluşturdu.

EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI VE SOSYALİST GÜÇ BİRLİĞİ İTTİFAKI

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ile Türkiye İşçi Partisi (TİP), "Emek ve Özgürlük İttifakı" adı altına seçime girerken, Anayasa Mahkemesinde açılan kapatılması istemli davada süreç devam eden HDP de Yeşil Sol Parti listelerinden seçime katılıyor. Zafer Partisi ve Adalet Partisi ise "Ata" ittifakı adı altında seçime katılırken, Türkiye Komünist Partisi, Türkiye Komünist Hareketi ve Sol Parti, "Sosyalist Güç Birliği İttifakı" adı altında seçime giriyor.

OY VERME İŞLEMLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

GİZLİLİK VE SERBESTLİK
Oy verme yerleri, seçmenlerin oylarını tam bir serbestlik içinde vermelerini ve oyların gizliliğini sağlayacak şekilde olmalıdır. Dışarıdan içerisinin gözetlenmesine imkan bırakmayacak tedbirler alınmalıdır.

PARTİLİ KURUL ÜYELERİ
Sandık başında görevli partili kurul üyeleri, adaylar ve gözlemciler (müşahitler), rozet, amblem veya partisini belirtir herhangi bir işaret taşımamalıdır.

KONTROL
Sandık kurulu başkan ve üyeleri, göreve başlamadan önce ilk iş sandık başında bulunanların önünde ant içecek ve sandığın boş olduğunu kontrol edeceklerdir.

DÜZEN VE GÜVENLİK
Sandık alanında düzeni, sandık kurulu başkanı sağlayacaktır. Başkan, düzeni bozmaya yeltenenleri uyaracak, uyarıyı dinlemeyenleri sandık alanı dışına çıkarabilecektir. Alınacak tedbirler, seçmenlerin sandık başı işlemlerini izlemelerini engellemeyecek nitelikte olmalıdır.

ÖNCELİK TANIMA
Oy verme işlemi sırasında gebeler, hastalar, engelliler ve yaşlılara öncelik tanınacaktır.

MÜDAHALE YASAĞI
Sandık başında seçmene, vereceği oy hakkında hiç kimse müdahale, telkin ve tavsiyede bulunamayacaktır.

OY KULLANIMI
Seçmenler, oylarını kullandıktan sonra sandık başından ayrılacaklardır.

SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI: ALKOL VE EĞLENCE

Seçim günü yasakları kapsamında, oy verme süresi boyunca alkollü içki satışı yasak olacak ve alkollü içki verilip içilemeyecek. Eğlence yerleri kapalı kalacak, sadece yemek servisi yapılacak lokantalar bile eğlence yeri niteliği kazanmayacak. Düğün yapmak isteyenler, seçim yasaklarına uyarak saat 18.00'den sonra düğün yapabilecekler.

SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI: SİLAH VE YAYINLAR

Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanların dışında, kimse silah taşıyamayacak. Seçim günü radyo ve her türlü yayın organları, saat 18.00'e kadar seçimle ilgili haber, tahmin ve yorum yapamayacak. Ancak YSK tarafından verilecek haber ve tebliğler, 18.00-21.00 saatleri arasında yayınlanabilecek. Saat 21.00'den sonra ise bütün yayınlar serbest olacak.

SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI: KURALLARA UYMAK ŞARTIYLA DÜĞÜN

Seçim yasaklarına ve belirtilen kurallara uyulmak şartıyla, seçim günü saat 18.00'den sonra düğün yapmak mümkün olacak. Ancak alkollü içki servisi yapılamayacak ve düğünlerde eğlence yerlerindeki gibi müzik ve dans etkinlikleri düzenlenemeyecek. Yalnızca yemek servisi yapılacak.

SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI: YAYINLARIN SERBEST BIRAKILMASI

Seçim günü saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest bırakılacak. Ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde, saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek. Seçim sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, her türlü yayın organı seçim sonuçlarıyla ilgili haber, yorum ve tahminlerini serbestçe yapabilecek.

 


Geri Dön