27 / 04 / 2024

A sınıfı ofis seçeneklerinde göz alıcı detaylar sunuluyor!

A sınıfı ofis seçeneklerinde göz alıcı detaylar sunuluyor!

Son zamanlarda trend olan A sınıfı ofis projelerinde fitness salonları, dinlenme alanları, kat bahçeleri ve toplantı salonları gibi iş dünyasının günlük yaşamını kolaylaştıran pek çok detay dikkat çekiyor...



İstanbul,  Ankara  ve  İzmir  gibi büyük şehirlerde, iş dünyasının değişen ihtiyaçlarına yönelik yeni ofis projeleri inşa ediliyor. A sınıfı ofis projelerinde fitness salonları, dinlenme alanları, kat bahçeleri ve toplantı salonları gibi iş dünyasının günlük yaşamını kolaylaştıran pek çok detay dikkat çekiyor...


İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde ofis ihtiyacı artıyor. Buna bağlı olarak da ofis pazarı her geçen gün büyüyor. Zincirlikuyu-Maslak arasındaki merkezi iş alanında (MİA) yoğunlaşan İstanbul ofis pazarı, Mecidiyeköy, Beşiktaş, Fulya, Kağıthane, Kartal, Levent, Ataşehir, Kozyatağı, Altunizade, Kavacık, Ümraniye, Maltepe, Küçükyalı, Fikirtepe ve Bayrampaşa'ya doğru yayıldı. İstanbul'da durum böyle iken Ankara'da yeni ofis projelerinin Söğütözü'nde, İzmir'de ise Bayraklı'da yükseldiği gözleniyor. 


A sınıfı ofis binası arzının 2014 yılı ilk çeyreğinde 3.4 milyon metrekareye ulaştığını belirten uzmanlar, inşaatı devam eden projelerle birlikte ofis stokunun 4.3 milyon metrekareye ulaşacağını tahmin ediyor. 2014'te pazara katılacak A sınıfı ofis stokunun yüzde 41'lik kısmı MİA'da (merkezi iş alam) yer alıyor. Stoka yeni katılacak A sınıfı ofis binalarının yüzde 24'ü ise Kartal, Ataşehir, Kağıthane ve Fikirtepe semtlerinde inşa ediliyor. 


TALEP İKİNCİL BÖLGEYE KAYDI 


Yeni projelerle birlikte ofis stokunun artması, ofis pazarındaki rekabeti de artırdı. Zincirlikuyu, Levent ve Maslak gibi bölgelerde yükselen kira bedelleri, tasarruf yapmak isteyen ofis kullanıcılarını Kağıthane, Ümraniye, Ataşehir, Kozyatağı, Maltepe, Kartal ve Küçükyalı gibi yeni ofis bölgelerine yöneltiyor. Zincirlikuyu-Maslak arasında ofislerin metrekare kirası 35-48 dolar arasında. Kağıthane, Ümraniye, Maltepe ve Kartal gibi semtlerdeki A sınıfı ofislerin kira bedeli, Zincirlikuyu ile Maslak arasmdaki ofislere göre çok daha uygun. 


İstanbul Finans Merkezi'nde yer alan projemiz bölgede iş kurmak, geliştirmek ya da yatırım yapmak isteyen çevrelere benzersiz avantajlar sunuyor. Sarphan Finans Park, İstanbul'un prim rekortmeni iş ve yaşam merkezlerinin başında geliyor. Ticari alanlar henüz aktif hale gelmeden yüzde 100 prim yaptı. Merkez tamamlandığında, hem daha yüksek prim getirecek hem de eşsiz fırsatlar sunacak. 


Ticari gayrimenkul üzerine finansal ve profesyonel hizmetler veren JLL Türkiye uzmanları, merkezi iş alanındaki ofis kiralarının metrekaresi 35 ile 48 dolar arasında değişirken, ikincil bölgelerde A sınıfı ofislerin 20 ile 30 dolar arasında kiralanabildiğini söylüyor. Uzmanlar, Kağıthane, Ümraniye, Ataşehir, Kozyatağı, Maltepe, Kartal ve Küçükyalı gibi bölgelerde ofis projelerine talebin arttığını vurguluyor. 


OFİS TERCİHİNDE YENİ TREND 


İstanbul, Ankara ve İzmir'de art arda yeni A sınıfı ofis projeleri yükseliyor. Kurumsal imajlarına önem veren ve çalışma alanlarındaki konfor standardını arttırmak isteyen firmalar, şirketlere prestij kazandırdığı için genellikle A sınıfı ofisleri tercih ediyor. Geniş kat planları olan ve açık ofis sistemine uygun A sınıfı ofislere talep giderek artmakta. Ortalama bin 300 ile 2 bin 500 metrekarelik açık ofisleri tercih eden şirketlerin sayısında ise artış var. 

Finansal hizmetler alanında faaliyet gösteren firmalar, danışmanlık şirketleri ve hukuk büroları, ağırlıklı olarak Zincirlikuyu, Levent ve Maslak arasında A sınıfı ofisleri tercih ediyor. İstanbul'un ofis anlamında en çok talep gören ve merkezi iş alanı olarak belirlenen Zincirlikuyu-Maslak hattının dışında, Anadolu Yakası'nda Ümraniye-Ataşehir ve Avrupa Yakası'nda da Kağıthane gibi ikincil bölgelerde A sınıfı ofislere talebin arttığı gözleniyor. Özellikle uluslararası firmaların, kira bedelleri ve ulaşım kolaylığı nedeni ile Kağıthane'ye giderek artan oranda talep gösterdiği belirtiliyor. Raylı ulaşım sisteminin devreye girmesi ile Maltepe, Küçükyalı ve Kartal gibi semtler de yükselişe geçmiş. 


Ofis konforu ve teknolojisi konusunda çıtayı yükselten şirketlerin son yıllarda yatay, geniş kat planları olan, açık ofis sistemine uygun alanları tercih ettiğini gözlediklerini vurgulayan uzmanlar, ofis binalarında yer alan kuaför, lostra, kuru temizleme, market ve spor salonu gibi sosyal alanların da önem kazanmaya başladığını belirtiyor. 


PROJELERDEKİ YENİLİKLER 


Türkiye'de ve özellikle de İstanbul'da konuttan bozma binalarda varlık gösteren ofislerde, hem iş sahiplerinin hem de çalışanların memnun olduklarını söylemek mümkün değildi. Türkiye'de gayrimenkul sektörünün gelişmesi ile ofis kullanımı için özel ticari projeler de üretilmeye başladı. İstanbul'da üç milyon metrekareyi aşan ofis pazarında değişim hızla devam ediyor. Yeni ofis projelerinde toplantı salonu, fuaye alanları, fitness salonu, dinlenme alanları, açık ve kapalı otoparklar, güvenlik, vale, lobi ve resepsiyon hizmetlerinin hemen hemen hepsi bulunuyor. Yeni projelerde çalışma hayatında ihtiyaçları karşılamaya yönelik bu tarz unsurların talebi artırdığı gözleniyor. 


OFİSLERİN YÜZDE 76'SI KİRADA 


Araştırma şirketi Akademetre'nin işyeri sahipleri arasında yaptığı araştırmaya göre ofislerin yüzde 76,3'ü kiracı, geri kalanı ise mülk sahibi. İkinci bir ofise sahip olanların oranı ise sadece yüzde 2.8. İş sahiplerinin yüzde 61'i mevcut ofisinden memnun değil. Firmaların yüzde 25.3'ü ofislerinin küçük olması, eski bir yapıda bulunması, çevresinin gürültülü olması ve asansörlerinin yetersiz olması gibi fiziksel yapı sorunlarından şikayetçi. Yüzde 16.3'ü otopark olmaması, yüzde 7.7'si ulaşımın zor olması, yüzde 7'si lokasyonun doğru olmaması, yüzde 4.3'ü ısıtma sistemlerinin yetersiz olması, yüzde 4'ü kiranın yüksekliği, yüzde 3'ü yetersiz güvenlikten dolayı memnuniyetsizliğini dile getirmiş. Araştırmaya katılanların yüzde 39'u ofislerinden şikayeti olmadı. Kuyaş Gayrimenkul Yön. Krl. Başkanı "Fiyatlar üç yılda yüzde 100 arttı" Sanayi alanlarının imara açılarak iş merkezi ve konutlara dönüştürülmesi ile pek çok büyük inşaat firması ardı ardına projelerini hayata geçirdi. 


Yenibosna'da arsa, konut ve ofis fiyatları hızla arttı. Son sekiz yılda arsa fiyatları 20 kat değerlendi. Beş yıl önce 2 bin TL olan konutların metrekare fiyatı ikiye katlanarak ortalama 4 bin TL'ye, ofislerin metrekare fiyatları da yine ikiye katlanarak 3 binden 6 bin TL'ye yükseldi. İstanbul genelinde amortisman süreleri 20 yılı bulurken, bu bölgede yapılan yatırım 150 ile 200 ay arasında geri dönüyor. Yatırımını kira ile amorti etmek isteyen yatırımcılar, daha çok Basın Ekspres Yolu'ndaki projeleri tercih ediyor. İstanbul Vizyon Park projesinde üç yıl önce bin 750 dolar olan ofis metrekare fiyatları bugün 3 bin 500 dolara çıktı.  


MODERN ÇALIŞMA ORTAMI


 Ofis olarak kullanılan mevcut binalardan yüzde 70'den fazlasında, toplantı salonu, sigara içme alanı ve ofise özel depo bulunmuyor. Yüzde 35.7'sinde ise otopark bulunmuyor. Ofislerin yetersizliği, yeni ofis satın almak isteyen işyeri sahibini "modern çalışma ortamına" geçme fikrine yönlendiriyor. İşyeri sahipleri kiradan çıkmak, yatırım yapmak, güvenliği ve otoparkı olan bir ofiste çahşmak, metrekare büyütmek, kolay ulaşım sağlamak, merkezde yer almak, yaşadığı yere yakın olmak, depreme dayanıklı bir binaya geçmek, büyüyerek yeni bir şube açmak, kamu kurum ve kuruluşlarına yakın olmak ve lokasyon gibi nedenlerden dolayı ofislerini değiştiriyor. 

İş sahiplerinin yüzde 53'ü peşin para ile yüzde 28.3'ü peşin para ve banka kredisi ile yüzde 17.3'ü yalnızca banka kredisiyle ve yüzde 1.3'ü de leasing yoluyla yeni bir ofis almak istediğini belirtmiş. Ev ofis ve rezidans konseptli ofis projesi tercih edenlerin oranı ise yüzde 40'a çıkmış. Para Dergisi olarak biz de bu hafta İstanbul, Ankara ve İzmir'deki satılık ve kiralık ofis projelerini, özelliklerini ve fiyatlarını araştırdık... 



TRIOS 2023


 Pulsar İnşaat'ın istanbul ikitelli Organize Sanayi Bölgesi'nde inşa ettiği Trios 2023 projesi, 250 atölye, 45 mağaza ve 100 ofis bulunan II katlı iki bloktan oluşuyor. 


100 ile bin metrekare arasında farklı büyüklükte ofis seçenekleri sunulan projede, metrekare satış fiyatları 2 bin 860 TL'den başlıyor. Güvenlik, sekretarya, temizlik, ofis boy gibi hizmetler sunulacak olan projede, restoran, sinema salonu, misafir ağırlama alanı, fıtness salonu, SPA, kuaför, okuma odası, toplantı odaları, showroom gibi donatı alanları bulunuyor. Satış ofisi: 0212 67118 78 Web: trios2023.com 



NİDA KULE ATAŞEHİR 


Tahsincioğlu Gayrimenkul'ün İstanbul Ataşehir'de inşa ettiği Nidakule Ataşehir A Plus ofis projesi, 190 ofis, 21 ticari alan ve bir adet konferans salonundan oluşuyor. 30 katlı bir ofis kulesi, üç katlı yatay ofis ve mağazaların yer aldığı projede, 135 ile bin 150 metrekare arasında farklı büyüklükte ofis seçenekleri sunuluyor. Projede, metrekare satış fiyatları 5 bin 500 TL'den başlıyor. 


Teras bahçeleri ve otopark alanlarına yer verilen projede, ısıtma ve soğutma tesisatı, kesintisiz elektrik enerjisi sağlayacak güçte jeneratörler, temiz hava sağlayan havalandırma sistemi bulunuyor. 

Satış ofisi: 444 48 46 Web: tahincioglu.com 


RIVER PLAZA


Özdilek Holding'in Levent Büyükdere Caddesi'nde inşa ettiği 32 katlı River Plaza'da yaşam başladı. 35 bin metrekare kapalı alana sahip projede, 200 metrekare ile bin 369 metrekare arasında ofis seçenekleri sunuluyor. Yüzde 35Tik doluluk oranına ulaşan projede, ofisler metrekaresi KDV hariç 40-45 dolardan kiralanıyor. 

Metro hattına bağlantısı bulunan plazada çalışanlar, kompleks içindeki Wyndham Grand İstanbul Levent  Bayraktar İnşaat Yön. Krl. Başkanı "Artık tek başına plaza inşa etmek yetmiyor" Ankara'da ofis ihtiyacı İstanbul'dan daha fazla. Çünkü bürokrasinin ve iş dünyasının kalbi Ankara'da atıyor. Tamamladığımız projelerimizle, ofis ihtiyacının belirli bir kısmını karşıladık. 


Ankara'da iki yeni ofis projesi inşa ettik. Modüler olarak tasarladığımız ofislerimiz 100 metrekareden başlayıp 5 bin 176 metrekareye kadar büyüyebiliyor. Bu sebeple projemiz her sektörden büyük firmaların markajı altında. Artık plaza yapmak da yetmiyor. 


İçerisine ofis sahiplerini ve çalışanlarını mutlu eden donatılar koymak gerekiyor. En büyük sorun yüksek aidatlar. Biz yeşil ve akıllı bina sistemleriyle Ankara'nın en düşük aidatlı projelerini hayata geçirdik. Tüketicilerin yaşamını kolaylaştıran donatılar ekledik. Plazalardaki suni iklimlendirmenin yol açtığı sağlık problemlerini de ortadan kaldıracak şekilde açılır camlar dizayn ettik. 


Özdilek Park İstanbul AVM'nin sunduğu tüm hizmetlerden yararlanabiliyor. Ofis kullanıcılarına özel 2 bin 800 metrekarelik yeşil teras alanları ve kafe alternatifleriyle dikkat çeken projede, bisiklet ve motosiklet park alanları, elektrikli araç şarj istasyonları ve heliport gibi donatı alanları var. 

Kiralama ofisi: 0212 334 78 00 Web: riverplazaistanbul.com


ARPHAN FİNANSPARK


Sarp Group'un Ataşehir'de inşa ettiği Sarphan Finanspark projesinde, C blokundaki ofis alanlarından sonra B bloktaki 39 ile 212 metrekare büyüklüğündeki 58 ofis de satışa çıktı. 13 katlı ofis bloğu ve 20 katlı otel bloğundan oluşan projede, ofis fiyatları 620 bin ile bir milyon 500 bin TL arasında değişiyor. Peşin ödemelerde yüzde 10 indirim uygulanan projede, yüzde 50 peşin ödeyene diğer yüzde 50 için 12 ay faizsiz taksit ödeme seçenekleri sunuluyor. 


Her türlü ihtiyacı karşılayarak iş hayatını kolaylaştırmak üzere tasarlanan projede, ofislerde ses yalıtımı ve her ofisin bodrum katta kendine ait özel depo alanı bulunuyor. Ofis bloğunda bulunan üç adet panoramik asansör, katlar arasında yolculuk yapanlara muhteşem bir manzara sunuyor


AKPLAZA 


Akdağlar İnşaat'ın Piyalepaşa'da inşa ettiği ilk yatay ofis projesi  yürürüyüş parkurları, açılır-kapanır pencereleri 42 metrekarelik ofis  alanlarıyle kiracılarına hizmet veren projede, lobi katı ile birlikte toplam 20 ofis katı bulnuyor.  Bir katı yönetim ofisi ve beş katı otopark olarak kullanılan projede, kafe, kuaför, kuru temizleme, sağlık hizmetleri, bulunuyor. Ayrıca, depolar, otopark, vale, oto yıkama ve Enerji ve- kısa süreli araç kiralama hizmetleri sunulacak. 


Para 


Geri Dön