30 / 04 / 2024

Acil nakde ihtiyacı olanlara kötü haber! Kredi faizleri ana paranın tamamını geçebiliyor

Acil nakde ihtiyacı olanlara kötü haber! Kredi faizleri ana paranın tamamını geçebiliyor

Düşük faizli kredi bulmak neredeyse imkansız hale geldi. İhtiyaç kredisi faizleri Mayıs ayında adeta şahlanırken, sadece bir ayda 12 puanlık artış kaydeden kredi faizleri yıllık yüzde 60’a dayandı. Seçim sonrası ise oranların daha da artacağı tahmin ediliyor...



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) tüketici kredilerini de menkul kıymet kapsamına aldığı 10 Mart’tan bu yana tüketici kredisi faizleri yönünü yukarı yönlü oldu. 

Merkez Bankası ardından yaptığı düzenleme ile 70 bin lira altındaki ihtiyaç kredilerini menkul kıymet zorunluluğu dışında bıraksa da, ihtiyaç kredilerine getirilen faiz üst sınırı tersi bir sonuç yaşandı. Bunun en büyük nedeninin ise TL mevduat faizlerinin daha hızlı yükselmesi olduğu belirtildi.

Ekonomi Gazetesi’nden Şebnem Turhan’ın haberine göre, hem TL mevduat oranı hem de Mart sonu getirilen TL dönüşüm oranı hedeflerini tutturmaya çalışan bankacılık sektörü mevduat faizlerini yukarıya çekerken, ihtiyaç kredisinde ise zarara uğramamak ve arzı düşürmek için faizlerini de yükseltti. 10 Mart öncesi özel ve yabancı mevduat bankalarında aylık yüzde 2,76 yıllık basit faiz oranı olarak yüzde 33,12 seviyesinde olan ihtiyaç kredi faizleri seçimin ikinci turu öncesinde aylık yüzde 5 ve üzerine çıktı. Böylece yaklaşık 2.5 ayda ihtiyaç kredi faizi yıllık hesaplamada 26.5 puan birden fırladı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön