12 / 05 / 2024

Agah Kafkas: Türkiye, Sudan'dan Somali'ye model hastaneler inşa ediyor!

Agah Kafkas: Türkiye, Sudan'dan Somali'ye model hastaneler inşa ediyor!

Sağlık Bakan Yardımcısı Kafkas, "Kısa süre önce Sudan'da bir hastane açtık, nisan ayında yine Somali'de açacağız. Afganistan'daki hastanemiz bitti, Lübnan'daki bitti. Yani nerede bir mazlum insan varsa biz oraya el oluyoruz" dedi




Sağlık Bakan Yardımcısı Kafkas, "Kısa süre önce Sudan'da bir hastane açtık, nisan ayında yine Somali'de açacağız. Afganistan'daki hastanemiz bitti, Lübnan'daki bitti. Yani nerede bir mazlum insan varsa biz oraya el oluyoruz" şeklinde konuştu Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, "Kısa süre önce Sudan'da bir hastane açtık, nisan ayında yine Somali'de açacağız. 


Afganistan'daki hastanemiz bitti, Lübnan'daki bitti. Yani nerede bir mazlum insan varsa biz oraya el oluyoruz" dedi. 

Kafkas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında Türkiye'de ciddi bir çalışmanın yapıldığını ve bu çalışmaların ciddi bir mesafeye ulaştığını söyledi. 


Sağlık yatırımlarının iki ayrı modelde gerçekleştirildiğini anlatan Kafkas, şöyle devam etti: "Türkiye'deki yatırımlarımızı ikiye ayırmak lazım. Bir taraftan kamu-özel sektör ortaklığı modeli ile şehir hastaneleri kuruyor, diğer taraftan da Sağlık Bakanlığı ve TOKİ'nin yatırımlarıyla hastaneler yapıyoruz. Türkiye'deki hasta yataklarımız, hasta yatağı sayılarımız insanımıza uygun değildi. Altı, yedi, sekiz kişilik koğuşlarda hasta tedavi ediyorduk. Bu, kabul edilebilir bir şey değil. 


Türkiye'nin üçüncü bin yıl vizyonunda nitelikli oda ihtiyacı var. Banyosunun, tuvaletinin içinde olduğu, bütün tıbbi alt donanımlarının yeterli olduğu müstakil odaların olması lazım.


En fazla iki kişinin kalabildiği odaları ve modern donanımlı hastaneleri hedefliyoruz." Yurt genelinde devam eden 324 hastane inşaatının bulunduğunu, 46 hastanenin de projesinin hazırlandığını belirten Kafkas, "16 hastanemizin temelini attık. Kamu-özel ortaklığı modeli ile 46 hastanemizin daha projesi hazırlanıyor. 

Türkiye'nin önümüzdeki 3 yıl içinde sağlık altyapısı problemi kalmayacak" dedi. 

- Yurt dışındaki sağlık yatırımları Sağlık alanındaki vizyonun Türkiye ile sınırlı olmadığını vurgulayan Kafkas, yurt dışındaki çeşitli bölgelerde de hastaneler yaptıklarını ya da gelişmesine yardımcı olduklarını dile getirdi. 

"Kısa süre önce Sudan'da bir hastane açtık, nisan ayında yine Somali'de açacağız. Afganistan'daki hastanemiz bitti, Lübnan'daki bitti. Yani nerede bir mazlum insan varsa biz oraya el oluyoruz" ifadelerini kullanan Kafkas, şöyle konuştu: "Yurt dışında uyguladığımız eğitim ve araştırma modelinde hastaneyi yapıyor, beş yıl ortak işleterek oradakilere tabiri caizse balık tutmayı öğretiyoruz. 

Bu beş yıl içinde tüm uygulamaları kavramalarını sağlayıp oradan kendimiz çekiliyoruz. 

Süreç bu şekilde devam ediyor. 

İnanıyorum ki Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye, üçüncü bin yılın başında, sağlıkta yakaladığı bu vizyonu yeni şehir hastanelerimizde, yeni konseptiyle dünya standartlarını öteye taşıyacak." - Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri yaygınlaştırılacak Türkiye genelinde Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinin yaygınlaştırılması için de bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Kafkas, burada temel amacın hastane konseptinde hastaların tecrit edilip, toplumdan koparılarak tedavi edilmelerinin önüne geçilmesi olduğunu vurguladı. 


Hastaların toplumun içerisinde, ailenin içerisinde ve toplumdan koparılmadan rehabilitasyonlarını sağlamak için bu yönteme doğru gidildiğine dikkati çeken Kafkas, "Bütün dünyada da bu trend uygulanıyor. Bu, 'psikiyatri hastanelerimizi kapatalım, ruh ve sinir hastalıkları hastanelerimizi kapatalım' anlamına gelmiyor. Belki ileri düzeydekiler yine oralarda tedavisini sürdürecek ama birinci aşamadaki hastalarımızın toplumdan koparılmadan, toplumun içerisinde tedavilerinin yapılmasının daha doğru olduğu kanaatindeyiz. Bunun için de böyle bir anlayışı, böyle bir konsepti bütün Türkiye'ye yaygınlaştırmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Söz konusu merkezlerin, kentteki ya da bölgedeki ihtiyaca göre kurulacağını dile getiren Kafkas, "Birinci aşamada belki bütün ilçelerde gerçekleştirmemiz mümkün değil. 

Çünkü doktor altyapımız o kadar güçlü değil. Belki fiziki altyapıları sağlayabiliriz ama bunun, nüfus yoğunluklarına göre kademeli olarak Türkiye'ye yaygınlaştırılması hedefleniyor" diye konuştu. 


Son Sakika


Geri Dön