09 / 05 / 2024

Ahmet Edip Uğur: Ayvalık'ı dünya markası yapacağız!

Ahmet Edip Uğur: Ayvalık'ı dünya markası yapacağız!

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Ayvalık körfeze temiz su sirkülâsyonunu sağlayıp, iç körfezi temizleyecek Ayvalık Köprüsü projesinin Ayvalık’ta gerçekleştirilen tanıtım toplantısına katıldı.



Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur,  Ayvalık körfeze temiz su sirkülâsyonunu sağlayıp, iç körfezi temizleyecek Ayvalık Köprüsü projesinin Ayvalık’ta gerçekleştirilen tanıtım toplantısına katıldı. Ege’nin incisi turizm beldesi Ayvalık’ı dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını belirten Başkan Uğur, “İstiyoruz ki; Ayvalık’a zengin- paralı turistler gelsin. Burada harcama yapsın, esnafımız kazansın. El-ele verip Ayvalık’ımızı dünya markası yapacağız” dedi. 


Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, yaptıkları ve yapacakları projelerle Ege’nin incisi Ayvalık’ı dünya markası haline getireceklerini söyledi. BASKİ’nin Ayvalık ilçesindeki çalışma ve projelerinin ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin vizyon projesi Ayvalık Köprüsü’nün tanıtım toplantısına katılan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Ayvalık’ın zenginliklerini dünyaya tanıtıp, bu potansiyeli marka haline getireceklerini ifade etti.  Ayvalık Cunda Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya; AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, BASKİ Genel Müdürü Mustafa Bayram, AK Parti Ayvalık İlçe Başkanı Hakan Kayaalp, bürokratlar, siyasi partilerin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. BASKİ Genel Müdürü Mustafa Bayram, BASKİ’nin kurulduğu günden bu yana Ayvalık ilçesine yaptığı çalışmalar ve yapacağı projeler hakkında sunum yaptı. Ayvalık’ın uzun süredir yaşadığı su problemine BASKİ’nin kalıcı çözüm yolları aradığına dikkat çeken Bayram, Ayvalık’ın sağlıklı suya ulaşması, kanalizasyonu ve arıtma tesisi için 82 milyon lira yatırım yaptıklarını belirtti. 


Üç Tasarım İnternete Oylanıyor

BASKİ Genel Müdürü Mustafa Bayram’ın konuşmasının ardından Ayvalık Köprüsü projesinin teknik detayları ve sonuçları hakkında katılımcılar bilgilendirildi. Ayvalık Köprüsü’nün bitirilmesiyle birlikte Ayvalık iç körfezinin temiz su sirkülâsyonuyla temizleneceği, köprü projesinde üç tasarımın halk oylamasına sunulduğu, vatandaşların beğendikleri tasarımı www.ayvalikkoprusu.com.tr adresinden tercih edebilecekleri bildirildi. 


Gençer: “Su Konusunda Çok İyi Çalışmalar Yapıldı”


Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve BASKİ’nin Ayvalık ilçesine yaptığı hizmetlerden duyduğu memnuniyeti dile getiren Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, su problemine kalıcı çözüm üretildiğini belirtip, bu hizmetlerinden dolayı Büyükşehir Belediyesi ve BASKİ’ye teşekkür etti. Gençer, “Su konusunda çok iyi bir çalışma yapıldı. İç hatlarda ve kırsal mahallelerde arsenik sorunu var. Bununla ilgili BASKİ Genel Müdürümüzün geçen toplantıda söylediği önemli bir öneri var. Biz Madra Barajı’ndan gelen arıtılmış suyun pompalanmasını istiyoruz. Arıtılmış suyu tüm ilçemize verilmesini talep ediyoruz. Bunları el birliğiyle çözebiliriz. Ayvalık hepimizin. Amacımız Ayvalık halkına hizmet etmektir. Büyükşehir Belediyesi de BASKİ’de Ayvalık Belediyesi’nin de gayesi budur. Ayvalık Köprüsü’nün olmasını istiyorum. Seçenekler arasında Taş köprüyü beğeniyorum. Yapılan araştırmalarda akıntı hesapları yapılmış. Köprü açılmasında bir zarar yok” dedi. 

Başkan Uğur: “Parklardan Ayvalık Belediyesi’ne Pay Vereceğiz”


Balıkesir’in büyükşehir belediyesi olmasıyla birlikte hizmetlerde bütüncül bir bakış açısının ortaya çıktığını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir’in 20 ilçesine yapılacak projelerde ortak akılla hareket ettiklerini belirtip, bunun son örneğinin Ayvalık Köprüsü projesi olduğunu söyledi. Ayvalık ilçesine yönelik hizmetlerde Ayvalık Belediyesi’yle birlikte hareket ettiklerini söyleyen Başkan Uğur, otopark konusunda Ayvalık Belediyesi’ne pay vereceklerini kaydetti. Ayvalık’ın potansiyelinin yüksek olduğunu ve dünyanın bu potansiyeli tanıdığını açıklayan Başkan Uğur, “ Bugün Ayvalık’ta BASKİ ve Ayvalık Köprüsü hakkında bilgilendirme toplantısı yapıyoruz. Daha önce Ayvalık Belediyesi’ne yaptığımız ziyarette Rahmi Başkana ifade etmiştim; Ayvalık’a yönelik projeleri birlikte oturup, ortak akılla karar verelim, nasıl hareket etmemiz gerekiyor, vatandaşı nasıl mutlu ederiz bunu belirtmiştim. Hatta bu konuşmada ulaşım konusu gündeme gelmişti Ulaşımda da sistem değişti. Araçları değiştirdik. Ancak duraklarda bazı sorunlar var.  Bu sorunları Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Ayvalık Belediyesi birlikte düzeltecek. Aynı şekilde park konusunda birlikte hareket edeceğiz. Hangi caddelerde park olacak buna karar vereceğiz. Bu park işinde Ayvalık Belediyesi’ne pay vereceğiz” dedi. 


“Ayvalık-Altınoluk Hattına Deniz Taksi Koyacağız”


Balıkesir’in coğrafi bakımdan büyük bir alanı olduğunu ve her metrekareye ayrı önem verdiklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Ayvalık’ın yanı sıra diğer turistlik beldelere de önemli hizmetlerin gerçekleştirildiğini vurguladı. Başkan Uğur, sözlerini şöyle sürdürdü:  “ Ayvalık bir dünya markası, Ege’nin ilçesidir. Tüm dünya Ayvalık’ı biliyor. Tabi biz sadece Ayvalık’ı düşünmüyoruz. Marmara Adası, Avşa Adası, Ekinlik Adası, Paşa Limanı’nın gidiş gelişlerini düzenliyoruz.  30 kişilik deniz taksi şu anda Marmara- Erdek arasında günde sekiz sefer yapıyor. Şimdi yeni üç tekne daha imalata başladı. Seneye Ayvalık Köprüsü’nün yapılmasıyla birlikte bir deniz taksi de Ayvalık- Altınoluk arasına koyacağız. Trafiği denize indireceğiz.  İnsanları ne kadar hareketlendirirsek bundan esnaf kazanacak. Ayvalık’ı önemsedik ve önce altyapı sorunlarına çözümler ürettik. Altınova’dan gelen suyla ilgili 17 kilometre uzunluğunda hattın önce ihalesi yapıldı. Sonra 630’luk borular Ayvalık depoya ulaştı. 10 bin tonluk yeni bir deponun ihalesi gerçekleşti. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi- BASKİ olmasa belki de Altınova su vermeyecekti. Biz Altınova’yla Ayvalık’ı bir bütün olarak görüyoruz. Bu arada daha Cunda Adası’na arıtma tesis yapamadık, belirlediğimiz yer askeri tesis olarak görünüyor.  1/5000’lik halihazırlar yapılırken orada arıtma tesisine yer göstereceğiz. Cunda’nın kirlenmemesini istiyoruz. Kaçak deşarjlarla mücadele edeceğiz”


Taş Köprü Öne Çıkıyor


Ayvalık Köprüsü projesi kapsamında akademik çalışmaları göz önünde bulundurarak projeyi şekillendirdiklerini vurgulayan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, bu çalışmaların sonucunda ortaya çıkan üç köprü tasarımını halk oylamasına sunduklarını dile getirdi. Ayvalık Köprüsü projesinin oluşma sürecinden bahseden Başkan Uğur, “ Türkiye’de kıyılarla ilgili pek çalışma yapan şirket ve bilim adamı yok.  Tüm üniversitelere sorduk. Bu araştırmanın sonucunda Yıldız Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yalçın Yüksel’le irtibata geçtik. Kendisi, Hidrolik ve Kıyı Liman Mühendisliği Laboratuarı. Bu simülasyonlar bu laboratuarda çıktı. Burada gerekli bilimsel etütler yapıldı. Rüzgârla ilgili ölçümleri gerçekleştirdiler. Bizim rüzgârlarla ilgili çalışmaları yaptığımız yerde ne kadar akıntı geliyor, med-cezir, gel-git olayları kaç santim bunların çalışmaları yapıldı. Üniversitenin laboratuarlarında yapılan incelemelerden sonra ortaya bu simülasyon çıktı. Bunların statik hesaplamaları yapılıyor. İstiyoruz ki; 6 metre yükseklik olsun. 4 metre derinlik olsun. 120 metre uzunluğu bulunsun. İşte bunu halkımıza soruyoruz.  Yalnız Ayvalıklılar değil, Ayvalık sevenler; İstanbul- Ankara’da Ayvalık rüyasıyla yaşayanlar bu ankete katılacak. Bir ay bu anketi tutacağız. Ancak görünen şu ki; geleneksel yapısıyla taş köprü tercihi öne çıkıyor” dedi. 


Başkan Uğur: “Ayvalık’a Paralı Turistin Gelmesini Bekliyoruz”


Ayvalık Körfezi’nin derinleştirilmesiyle birlikte zengin turistlerin Ayvalık’a geleceğini ifade eden Başkan Uğur, “Ayvalık Köprüsü kapsamında körfezde derinleşme çalışması da yapacağız. Ayvalık Körfezi ve Dalyan’ın derinleştirilmesini Büyükşehir Belediyesi olarak yapacağız. Bu da Ayvalık için önemli bir projede ve bölgeye değer katacak. İstiyoruz ki; Ayvalık’a zengin- paralı turistler gelsin. Burada harcama yapsın, esnafımız kazansın. El-ele verip Ayvalık’ımızı dünya markası yapacağız. Ayvalık’taki otellerin önünde denize girilmiyor. El-ele vereceğiz inşallah Ayvalık’ımızı dünya markası yapacağız. Ayvalık tarihi evleri var. Bu evleri restore etmemiz lazım. Ayrımız gayrımız yok. Siyasi partimiz farklı olsa da amacımız hizmet etmek. Ben Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Ayvalık’ın da, Bandırma’nın da Dursunbey’in de başkanıyım” dedi. 


Balıkesir Birlik


Geri Dön