28 / 04 / 2024

Almanya sosyal konut yapmıyor, evsizlerin sayısı artıyor!

Almanya sosyal konut yapmıyor, evsizlerin sayısı artıyor!

Brezilya'daki favelalar gibi gecekondu mahalleleri olmasa da Almanya'daki yoksulluk azımsanmayacak boyutlara ulaştı. Alman hükümetinin sosyal konut üretmemesi, evsizlerin sayısını artıyor. Ülkede 860 bin kişi evsiz.  



Almanya'da yoksul ve evsizlerin sayısı azımsanmayacak boyutlarda. Ülkede herşey normal görünüyor ancak bir de madalyonun diğer yüzü var. Yoksulluk Almanya'nın yadsınamaz bir gerçeği. Deutsche Welle Türkçe, Almanya'daki yoksulluğun nedenlerini sıraladı. İşte Almanya'da yoksulluk;

 

Almanya sosyal konut yapmıyor, evsizlerin sayısı artıyor!


1-)Almanya'da yaklaşık 860 bin kişi evsiz. Evsiz insanları bazıları sokaklarda, bazıları arkadaşlarında bazıları ise sığınma evlerinde kalıyor. 

 

2-) 800 binden fazla kişi arkadaşlarında ya da sığınma evlerinde kalıyor. 52 bin kişi de sokaklarda kalıyor. 

 

3-) Ülkedeki 440 bin mültecinin yasal olarak bir evde oturma hakkı var. 

 

4-) Devletin sosyal konut inşa etmekten giderek uzaklamasının sonucu olarak evsizlerin sayısı gittikçe artıyor. 30 yıl önce sadece Batı Almanya'da, 4 milyon sosyal konut vardı. Bu sayı günümüzde daha da büyüyen Almanya'da 1,3 milyona geriledi. Uygun fiyatlı konut bulmak giderek zorlaşıyor.

 

5-) Ülkede özellikle küçük daireler çok pahalı. 1+0 ve 1+1 dairelere yönelik bir talep patlaması yaşanıyor. Yalnız yaşayan 17 milyon kişi, 5.2 milyon olan 1+0 ya da 1+1 daire için kavga ediyor. Bu da fahiş kira fiyatlarına neden oluyor.

 

6-) Evsizler genellikle büyük şehirlere gidiyor. Berlin'de yaklaşık 10 bin evsiz yaşıyor. 17 yıl önce bu rakam 2 bindi. Almanya'daki evsizlerin yüzde 60'ının Romanya, Bulgaristan ve Polonya'dan geldikleri belirtiliyor.

 

7-) Evsiz çöpten topladıkları ile geçiniyor. 

 

8-) Evsizler için en zor mevsim ise kış. Almanya'da 1990 yılından bu yana yaklaşık 300 kişi  donarak hayatını kaybetti.


Geri Dön