28 / 04 / 2024

Amerika'da konut başlangıçları ocak ayında geriledi

Amerika'da konut başlangıçları ocak ayında geriledi

Amerika'da yapımına başlanan yeni konut sayısı, ocak ayında yüzde 14,8 azalış ile 1 milyon 331 bine gerileyerek Nisan 2020 yılından bu zamana en büyük düşüşünü yaşadı.



Amerika Ticaret Bakanlığı, ocak ayına ilişkin konut başlangıç ve inşaat izni verilerini duyurdu. Bu kapsamda, yapımına başlanan yeni konut sayısı, ocakta bir önceki aya kıyasla yüzde 14,8 azalarak 1 milyon 331 bine düştüğü belirtildi.

Piyasa beklentileri, yapımına başlanan yeni konut sayısının bu dönemde değişim göstermemesi yönünde. Nisan 2020'den bu yana ise en büyük düşüşü yaşayan ve Ağustos 2023'ten bu yana en düşük seviyeye gerileyen yapımına başlanan yeni konut sayısı, geçen sene aralıkta aylık yüzde 3,3 artış ile  1 milyon 562 bin olmuştu. Konut başlangıç sayısı ocakta yıllık bazda ise yüzde 0,7 oranında düşüş gösterdi.

dunya.com'da yer alan habere göre; öte yandan, inşaat izni sayısı beklentinin altında seyretti. Ülkede verilen inşaat izni sayısı da ocak ayında aylık oranda yüzde 1,5 düşerek 1 milyon 470 bine geriledi. Piyasa beklentisi, ocak ayında verilen inşaat izni sayısının yüzde 1,3 artışla 1 milyon 509 bin olacağı yönündeydi. İnşaat izni sayısı geçen yıl aralıkta aylık yüzde 1,8 artışla 1 milyon 493 bin olmuştu. Buna göre, inşaat izni sayısı ocak ayında senelik bazda ise yüzde 8,6 yükseliş gösterdi.

Amerika da konut başlangıçları ocak ayında geriledi

MORTGAGE KREDİSİ NEDİR?

Mortgage kredisi, bir evin belirlenen değerinin bir bölümünü peşinat olarak ödenmesinin yapılması demektir.  Yapılan bu ödemeden sonra da kalan miktar, geri kalan zamanda da ödenecek bir şekilde taksitli olarak alınmaktadır. Bu süreçte yapılacak olan ödeme planı da faiz oranına, kredi rakamı ve geri ödeme süresine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Burada iki tür faiz oranı uygulanmaktadır. Sabit faiz oranı ve değişken faiz oranı şeklindedir.

ABD'de kira bedelleri TÜFE'deki artışın üçte ikisinden fazlasını oluşturdu! 

Florida'da 3 ayrı konutlı ve özel yat havzalı yerleşke 295 milyon dolara satılıyor! Emlak satış rekoru kırılabilir!

ABD'de 30 yıl vadeli mortgage faiz oranı yüzde 6,80'e yükseldi!

ABD'de konut piyasasına mortgage ve stok baskısı!

Konut satışlarının artması inşaat ve arsa maliyetleri ile kredi faizlerinin düşmesine bağlı!


Geri Dön