05 / 05 / 2024

Artan enerji fiyatları çocuk ölümlerini de arttırabilir

Artan enerji fiyatları çocuk ölümlerini de arttırabilir

İngiltere'de doktorlar, enerji fiyatlarının yükselmesi sebebiyle önümüzdeki kış birçok hanede ısınma sorununun yaşanacağı ve ölümlerin meydana gelebileceği konusunda uyarıda bulundu. Doktorlar, soğuk konutlar nedeniyle çocukların akciğerleri ve beyin gelişiminin de zarar görebileceğini belirtiyor.



Artan enerji fiyatları çocuk ölümlerini de arttırabilir

"BİNLERCE İNSAN DAHA ERKEN ÖLECEK"

BBC Türkçe’de yer alan haberde, Pediatrik Solunum Derneği Başkanı Dr. Simon Langton-Hewer, "Evlerini ısıtmakta zorlanan bazı ailelerde çocuk ölümleri artacaktır.” ifadelerini kullandı.

İngiltere'de Ocak 2023 itibarıyla 45 milyon kişinin enerji krizi ile karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor. İngiliz doktorlar Marmot ve Sinha, çocukların akciğer hasarı ve beyin gelişimini etkileyecek "toksik stres" ile karşılaşacağını ve ısınamayan evlerde eğitim eşitsizliklerinin de derinleşmesiyle "milyonlarca çocuğun gelişiminin bozulacağını" söylüyor.

Uzmanlar, önümüzdeki kış soğuk sebebiyle tüm yaş gruplarında ölümlerin artacağı uyarısında bulunuyorlar.

Halk sağlığı eşitsizlikleri konusunda dünyanın en önemli isimlerinden biri olan Marmot, "21. yüzyılda Britanya'da bu kadar çok insanın yakıt güvencesinden yoksun olması kabul edilemez" dedi.

Marmot, ”Hükümetin derhal harekete geçmesi gerekiyor. Binlerce insanın hayatını kaybetmesine ve milyonlarca çocuğun gelişiminin sekteye uğramasına neden olacak ve hayat boyu sürecek eşitsizliklere yol açacak önemli bir insani krizle karşı karşıya olduğumuz açık.” ifadelerini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa'da çocukluk döneminde ortaya çıkan yeni astım vakalarının yüzde 15'ine rutubetin yol açtığı ve astımlı çocuklar için, oda sıcaklığının 9 derecenin altına düştüğü her derece ile akciğer fonksiyonlarının kötüleştiği tespitinde bulunuyor.

Newcastle Üniversitesi'nde halk sağlığı uzmanı Profesör Clare Bambra, hayat pahalılığı krizinin "potansiyel olarak pandemiyi aşan" bir halk sağlığı krizi olma yolunda ilerlediğini belirtti. Bambra, artan enerji krizinin etkilerinin, daha yaşlı nüfus ve daha yüksek yoksulluk oranları sebebiyle özellikle ülkenin kuzeyinde hissedileceğini ekledi.

Marmot enerji krizinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini şöyle açıklıyor: "Sürekli olarak geçim derdine düşersek, bu durum vücudumuzu zorlar, stresin artmasına, kalp ve kan damarlarının etkilenmesine ve bağışıklık sistemimizin bozulmasına neden olur. Böylesi bir yaşam binlerce insanın daha erken ölmesi ve çocuklarda akciğer hasarına ek olarak toksik stresin beyin gelişimini kalıcı olarak etkileyebileceği anlamına gelecektir."

Guardian'a konuşan bir hükümet yetkilisi, önümüzdeki haftalarda ve aylarda en çok ihtiyacı olanları hedef alacak şekilde 37 milyar sterlinlik doğrudan destek sağlanacağını bildirdi. Yetkili, çocuklara ve gençlere yönelik ruh sağlığı hizmetlerinin genişletilmesi için de 79 milyon sterlin ek bütçe ayrıldığını kaydetti.

Euro bölgesi resesyon tehlikesiyle karşı karşıya

AB’den teknoloji şirketlerini ilgilendiren yasa! Akıllı telefonların batarya ömrü uzatılacak

Almanya tasarruf için elektrikleri kesti


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön