Artık herkes ev kiralayıp satamayacak!
Türkiye genelinde kayıtlı kayıtsız 300 binden fazla emlakçıyı yakından ilgilendiren düzenlemede geri sayım başladı. Yönetmelik kapsamında yaklaşık 26 bin emlak işletmesi yetki belgesi alırken, bu tarihe kadar başvuru yapmayanlar ise 1 Nisan itibariyle emlakçılık yapamayacak.
Türkiye genelinde kayıtlı kayıtsız 300 binden fazla emlakçıyı yakından ilgilendiren düzenlemede geri sayım başladı.
Yeni Şafak'tan Kenan Biter'in haberine göre; emlak sektöründe faaliyette bulunan işletmelerin taşıması gereken şartlar 5 Haziran 2018'de yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile belirlendi ve gayrimenkul alım satım ve kiralama işiyle uğraşanlara yönelik yetki belgesi zorunluluğu getirilmişti.
Emlakçılık işiyle uğraşanlar için lise mezuniyeti ve staj, ofisler için ise metrekare şartı gibi çok sayıda düzenlemenin yer aldığı uygulamanın hayata geçmesi için belirlenen tarih ise son olarak 31 Mart 2021'e kadar uzatılmıştı.
31 MART'TA SONA ERİYOR
31 Mart tarihine kadar yetki belgesi başvurusu yapmayan işletmeler, müktesep haklardan (5 Haziran 2018 öncesinde bu işle kayıtlı olarak uğraşanlarda mezuniyet, ofiste metrekare vs gibi şartlar aranmıyor) yararlanamayacak.
Başvuruda bulunmayan vergi ve oda kayıtlı emlakçılar bu tarih sonrasında staj, sigortalı olma, mesleki deneyim kursu, mesleki yeterlilik belgesi, lise mezunu olma gibi şartların tamamını yerine getirecek.
26 BİN BAŞVURU OLDU
Türkiye genelinde tahmini olarak 50 bine yakın kayıtlı emlakçı yer alıyor. Bu rakamın yanı sıra kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerinde bulunanların sayısı ise yüzbinlerle ifade ediliyor. Yetki belgesi için tanınan süre 31 Mart'ta sona erecekken, yönetmelik kapsamında yetki belgesi alan işletme sayısının ise 26 bin civarında olduğu belirtiliyor.
TAPUDA İŞLEM YAPAMAYACAK, İLAN GİREMEYECEK
Düzenleme kapsamında yetki belgesi olmadan emlakçılık faaliyetinde bulunanlara tapuda işlem yasağı gelirken, söz konusu kişilerin belgesiz olarak internet sitelerine de ilan girişi yapması engelleniyor. İnternet portallarına sahibinden olarak gayrimenkul ilanı verilmesi durumunda ise ilanı giren kişiden vekalet veya tapu isteniyor.
CEZALAR 10 KATINA ÇIKABİLECEK
Yetki belgesiz kayıt dışı olarak emlakçılık yapmaya devam edenlere yakalanmaları durumunda cezai işlem uygulanacak. Ceza oranları ise, 3 bin TL'den başlayıp işlemin türüne göre 10 bin TL'ye kadar yükselecek ve ilgili bakanlık bu cezaları 10 katına kadar uygulamakla da yetkili olacak.
ÜÇ KOLDAN SIKI DENETİM
Emlakçılara yönelik 1 Nisan'da başlayacak yeni dönemle ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, Ticaret Bakanlığı bünyesinde ihbar hattının kurulduğunu dile getirerek, söz konusu tarih itibariyle bakanlık yetkililerinin, belediyelerin ve ilgili odaları sahaya inerek denetimlere başlayacağını ve belgesi olmayan işletmelerin artık bu işi yapamayacağını belirtti.
Yetki belgesi olmadan emlakçılık faaliyetinde bulunanlara yönelik MASAK'ın da devrede olduğunu vurgulayan Aşa, konuyla ilgili önemli bir gelişmeyi de açıkladı.
MASAK DEVREDE: İNCELEME BAŞLATILACAK
Aşa, Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesindeki Mali Suçları Araştırma Kurulu MASAK'tan Türkiye Esnaf Ve Sanatkarları Konfederasyonu'na 'Yetki Belgesi Olmadan Ticari Faaliyet Yürüten İşletmeler' başlıklı bir genelge gönderildiğini ve bu genelge ile 31 Mart sonrası belgesiz olarak emlakçılık yapanların ttbs.gtbgovtr adresi üzerinden ihbar edilmesinin istendiğini, söz konusu kişilere yönelik ise kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadele kapsamında inceleme yapılabileceğine ilişkin uyarıda bulunulduğunu aktardı.