07 / 05 / 2024

Asgari ücret açlık sınırının altında mı kalacak? İşte asgari ücretle ilgili acı gerçek!

Asgari ücret açlık sınırının altında mı kalacak? İşte asgari ücretle ilgili acı gerçek!

Asgari ücret pazarlıklarına işçi adına katılan Türk-İş, pazarlığa açlık sınırı olan 7 bin 785 liradan başlayacağını açıklamıştı. Bakanlık tarafından yapılan ankette ise beklenti 7 bin 536 lira olarak açıklandı. Ekonomist Yalçın Karatepe farklı bir hesaplama yaptı ve asgari ücretle ilgili acı gerçeği



Karatepe, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın ilk toplantı öncesi yaptığı açıklamada pazarlığa 7 bin 785 liradan başlayacaklarını ifade ettiğini hatırlatarak bu rakamın Türk-İş tarafından açıklanan Kasım ayı açlık sınırı olduğuna dikkat çekti.

ARALIK AYINDA AÇLIK SINIRI 8 BİN 235 LİRA OLUR

Aralık ayında Kasım ayına benzer bir enflasyon rakamının açıklanması durumunda açlık sınırının 7 bin 785 liradan 8 bin 235 liraya çıkacağına işaret eden Karatepe, açlık sınırının baz alınmasının yanlışlığına vurgu yaptı. Asgari Ücret Yönetmeliği'ne göre; işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden karşılamaya yetecek asgari ücretin tanımlandığını kaydeden Karatepe, "Asgari ücret sadece karın doyurmak için değil, kişinin hayatın olan akışı içinde yaptığı diğer tüm harcamaları da karşılayacak düzeyde olması gerekir" ifadesini kullandı.  

İŞVEREN REKABET GÜCÜ DÜŞER DEMİŞTİ

Karatepe, Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) Başkanının, asgari ücretin 500-600 dolar gibi bir rakam olması halinde üretici ve ihracatçının rekabet gücünü kaybedeceği yönündeki açıklamasına da değinerek dünyanın en büyük ihracatçı ülkelerinden biri olan Almanya’da asgari ücret bin 800 avronun üzerinde olduğuna dikkat çekti.

ASGARİ ÜCRET 8 BİN 200 CİVARINDA OLUR

Birgün Gazetesi Yazarı Ekonomist Yalçın Karatepe, ay sonu geldiğinde 8.200 lira civarında bir asgari ücret açıklanacağını tahmin ettiğini belirtti. Karatepe, "Bu tutarda açıklanacak bir asgari ücret şubat ayında çalışanın eline geçtiğinde, bir ailenin açlık sınırının altında ücret almaya devam ettiği gerçeğinin değişmediğini gösterecektir" ifadesini kullandı.

Bütün gözler asgari ücrette peki özel sektör 2023 yılında yüzde kaç zam yapacak?

Asgari ücret beklentisi belli oldu! Bakanlık resmen açıkladı!

Asgari ücret zammı için '500-600 dolar' tepkisi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön