19 / 05 / 2024

Asgari ücretle ilgili çok merak edilen 5 önemli konu

Asgari ücretle ilgili çok merak edilen 5 önemli konu

Asgari ücretle ilgili ilk toplantı 7 Aralık'ta gerçekleştirildi. Taraflar 14 Aralık'ta yeniden biraraya gelecek. Halen 5 bin 500 lira olan asgari ücretin 8 bin liranın üzerinde olması genel beklenti. Asgari ücretin değişmesi çalışma hayatında pek çok ödeme ve meblağı da yükseltecek.



Asgari ücret her yıl asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirleniyor. Komisyonda devleti temsilen; Çalışma Genel Müdürü, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yetkililer bulunuyor. İşçiyi temsilen Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'ndan (Türk–İş) , işvereni temsilen de Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'ndan (TİSK) eşit sayıda yetkili katılıyor.

2- NEYE GÖRE TESPİT EDİLİYOR?

Türk–İş bu yıl masaya oturmadan önce 7 bin 786 TL'nin altında bir rakamla pazarlığın başlamaması gerektiğini duyurdu. Devrimci Şİçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) talebi 13 bin 200 TL. Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak–İş) işçinin beklentisinin 9 - 10 bin TL arasında bir rakam olduğunu açıkladı. Bu yıl asgari ücretin netinin 8 bin 500 TL'nin üzerinde olması için koşullar zorlanacak. Komisyondaki bir diğer konu ise vergi dilimlerinin yükseltilmesi. Türk–İş ilk vergi diliminin yükseltilmesini istiyor.

3- NE ZAMAN NETLEŞECEK?

Asgari ücret tespit komisyonunun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğindeki ilk toplantısı geçtiğimiz hafta yapıldı. İkinci toplantı yine bakanlığın ev sahipliğinde 14 Aralık 2022 çarşamba günü yapılacak. Son toplantı ise yine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde yapılacak ve asgari ücret rakamı açıklanacak.

4- ASGARİ ÜCRET NELERİ DEĞİŞTİRİYOR?

Asgari ücretteki değişiklik, sosyal güvenlik sisteminde prime esas kazanç alt ve üst seviyeleri, idari para cezaları, işsizlik sigortasından ödenen en yüksek aylık gibi pek çok parametreyi de değiştiriyor. 65 yaş aylığı için gelir kriteri, gelir testi sınırı, gündelikçi için ödenen prim, bireysel emeklilik devlet katkısı tutarı gibi meblağlar da asgari ücrete endeksli. Asgari ücret artınca bütün bu parametreler de artıyor. Yeni yılda çalışma hayatında pek çok parametre yeni asgari ücret üzerinden güncellenecek. Yaklaşık 8 milyon işçiyi ilgilendiren asgari ücretteki artışla birlikte işgücü piyasasındaki ücret seviyesi de değişiyor.

5- ARTIŞLAR NE KADAR ETKİLEYECEK?

Asgari ücretteki artış sonrası, artışa paralel olarak değişecek parametreler ise şu şekilde;

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön