19 / 05 / 2024

Asgari ücrette zam mesaisi başladı! Yeni yılda asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari ücrette zam mesaisi başladı! Yeni yılda asgari ücret ne kadar olacak?

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği düzenleme için süreç hızlandı. Asgari ücret tespit komisyonu aralık ayında toplanacak. Peki asgari ücrette işverenin beklentisi ne? İşte detaylar...



Asgari Ücret Tespit Komisyonu aralık ayı içerisinde toplanıyor. İşçi temsilcisi tarafında toplantı, işveren tarafındaki toplantı ile beraber aralık sonu itibarıyla serbest piyasada çalıştırılabilecek en düşük çalışan maaşı belirleniyor.

‘2021 YIL SONUNDA YÜZDE 50 ARTIŞ YAPILMIŞTI’

Bu belirleme ile beraber en düşük bu fiyattan çalıştırılabiliyor ancak üstünü komisyon belirlememiş olsa dahi işveren verebilir. Gelelim hesaplamasına; 2021 yıl sonu itibarıyla asgari ücret 2 bin 825 TL seviyesindeydi. O dönemde enflasyon yüzde 34 seviyesindeyken, yüzde 50 olarak belirlenmişti yani yüzde 16’lık farkla belirlenmişti.

Asgari ücrette zam mesaisi başladı! Yeni yılda asgari ücret ne kadar olacak?

2022 ortasına gelindiğinde enflasyonun yüksek seyretmesiyle ve sabit dar gelirli, orta gelirlinin alım gücünün düşmesiyle beraber asgari ücretin yeniden belirlenmesi gereği hasıl oldu.

‘DİĞER ÜCRETLİLER DE EN AZ ENFLASYON KADAR ARTIŞ GÖRMELİ’

Her ne kadar asgari ücret enflasyona göre belirlenmemiş olsa dahi asgari ücret ve diğer ücretliler en az enflasyon kadar maaşlarında artış görmeliler. 1 Temmuz itibarıyla yapılan zam ise yüzde 30’luk bir ara zamdı.

‘ASGARİ ÜCRETLİNİN ALMADIĞI YÜZDE 12’LİK FARK VAR’

O dönemde enflasyon yüzde 42 seviyesindeydi. Aslında ücretlinin ilk 6 ayda almadığı yüzde 12’lik enflasyon farkı bulunmaktadır.

 

O dönemde sayın Cumhurbaşkanı yaptığı açıklamalarda bunun bir ara zam olduğunu asıl zammın 1 Ocak itibarıyla yapılacağından bahsetmişti. Yine yapılan çeşitli açıklamalarda sabit dar gelirli ve orta gelirlinin enflasyon altında ezdirilmeyeceği belirtilmişti.

‘SENE SONU ENFLASYON YÜZDE 70-75 BANDINA ÇIKACAKTIR’

Gelelim dönem sonuna. Dönem sonu enflasyon beklentisi Merkez Bankası’nca yayınlanmaktadır. Dönem sonu enflasyonu 60 iken, 65’e yükseldi. Son olarak da 68’e yükseldi. Her ne kadar ankette yüzde 68 enflasyon olacağı öngörülse de sene sonu enflasyon yüzde 70-75 bandında çıkacaktır.

‘ENFLASYONDA ASIL DÜŞÜŞ OCAK-ŞUBAT AYLARINDA’

Enflasyonda asıl düşüşü biz ocak ve şubat aylarından itibaren göreceğiz. Ancak aralık ayındaki baz etkisinden dolayı geçen seneye de enflasyon düşük gözükecek.

Ekim ayında bir önceki ekim ayına göre enflasyon 12 aylık olarak yüzde 85 seviyesinde belirlendi. Aralık ayından ekim ayına kadar gelen sürede enflasyon yüzde 57 olarak belirlendi. Kasım ayı enflasyonu da 3 Aralık’ta belirlenecek. Bizim daha görmediğimiz kasım ve aralık ayı enflasyonu var.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön