19 / 05 / 2024

Asgari ücrette zam mesaisi başladı! Yeni yılda asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari ücrette zam mesaisi başladı! Yeni yılda asgari ücret ne kadar olacak?

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği düzenleme için süreç hızlandı. Asgari ücret tespit komisyonu aralık ayında toplanacak. Peki asgari ücrette işverenin beklentisi ne? İşte detaylar...



Ancak sene sonu enflasyonun yüzde 70-75 arasında çıkacağını öngörüyoruz. İlk 6 ayın yüzde 42 olması sebebiyle ikinci 6 ayda da yüzde 30 fark geleceğini tahmin ediyoruz.

'ASGARİ ÜCRETLİYE YÜZDE 40-45 ENFLASYON TELAFİSİ GEREKLİ’

Asgari ücretlinin de bir önceki 6 aylık dönemde almadığı yüzde 12 fark olduğu göz önünde bulundurulduğunda yüzde 40 ile yüzde 45’lik bir enflasyon telafisine ihtiyaç var.

İŞTE ASGARİ ÜCRETTE EN GÜÇLÜ SENARYO!

Yani şu an asgari ücret 5 bin 500 TL ise, yüzde 40’lık artışla 7 bin 700 TL seviyesinde olur. Yüzde 45 artışla 7 bin 975 TL olur. Yüzde 50’lik bir artış ile 8 bin 250 TL olur.

Sayın Cumhurbaşkanı’nın ayakları yere basan ifadesi aslında tam bu hesaplamayı kapsamaktadır. Piyasada 9 bin 500-10 bin gibi rakamlar hayatın olağan akışına aykırı olduğu için Vedat Bilgin’in söylediği gibi enflasyonu tetikleyici bir ücret düzeyi olur.

Asgari ücrette zam mesaisi başladı! Yeni yılda asgari ücret ne kadar olacak?

O yüzden gerçekçi bir yaklaşımla ve piyasanın şu anda kabul etmiş olduğu rakamlarla asgari ücret 8 bin lira ile 8 bin 250 lira arasında olacaktır. Fazlası enflasyona sebebiyet verir. Bu rakamlardan azı da ücretlileri enflasyon karşısında ezdirmiş olur. Ama tabi ki burada asıl tespit edilecek kararı Asgari Ücret Tespit Komisyonu verecek.

İŞVERENİN BEKLENTİSİ NE?

Büyük firmalarda zaten neredeyse asgari ücretli çalışmıyor. Şu an için almış olduğumuz izlenime göre ve yeminli mali müşavirliğini yaptığımız firmalardan aldığımız dönüşlere göre 8 bin lira ile 8 bin 250 lira arasındaki rakamı piyasa kabul etmiş durumdadır. Ama 5 bin 500 TL üzerindeki vergiler nasıl alınmadıysa yine ücretliler üzerindeki asgari ücret kadarın vergiden istisna olması gerekiyor.

Bununla beraber de sigorta primlerinde bazı teşvikler de gündeme gelebilir. Çünkü işveren sene başı itibarıyla EYT kapsamında emekli olacak vatandaşlarımızın da kıdem tazminatını ödemekle mükelleftir. O yüzden tüm bunların hem enflasyona sebebiyet vermemesi hem de işverenin rekabet gücünü azaltmaması gerekiyor.”

EDİTÖR NOTU: Bu haber 24 Kasım 2022 tarihinde saat 18.27'de yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18.60 Türk Lirası, euro 19,23 Türk Lirası, altının gramı ise bin 46 Türk Lirası değerinde.

Selçuk Geçer, dolarda fırtınanın kopacağı tarihi açıkladı!

Asgari ücrette kavga çıktı! Patronlardan açıklama...

İslam Memiş gram altının geleceğini anlattı! Rekoru açıkladı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön