30 / 04 / 2024

Avrupa borsalarından son dört senenin en kötü performansı!

Avrupa borsalarından son dört senenin en kötü performansı!

Avrupa borsaları, savaş, yüksek enflasyon ve sıkılaşan para politikası arasında 2018'den bu yana en kötü yıllık performansını sergiledi.



2018'den bu yana en kötü yıllık performans

Avrupa borsaları, Rusya-Ukrayna savaşı, yüksek enflasyon ve parasal sıkılaştırmanın dünya çapında kripto para birimleri gibi riskli varlıklar üzerinde baskı oluşturmasıyla 2018'den bu yana en kötü yılını tamamladı. Teknoloji hisseleri bu yıl en kötü performans gösteren sektörlerden biri oldu ve dünyanın önde gelen merkez bankaları faiz oranlarını yükseltirken ortalama yüzde 28 kaybetti.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın neden olduğu arz kısıtlamaları nedeniyle petrol fiyatlarının artması nedeniyle enerji şirketi stoklarının bu yıl düşüş eğilimini tersine çevirdiğini de belirtmekte fayda var.

Küresel ekonomi 2022'ye artan enflasyonist baskılar, Covid-19'dan kaynaklanan sıkılaşan düzenlemeler ve Çin'deki arz kıtlıkları ile girdi.

Dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından ikisi olan Rusya ile Ukrayna arasındaki Şubat savaşı ve Moskova'ya yönelik geniş Batı yaptırımları gıda ve enerji fiyatlarını hızla yükseltti. Bu, enflasyonist baskıyı artırdı ve enflasyonu birçok büyük ekonomide onlarca yılın en yüksek seviyelerine çıkardı.

Yatırımcılar, yeni yıla endişeyle bakıyor

Şirketler ve tüketiciler için yükselen enerji faturalarından kaynaklanan yaşam maliyeti krizi, sonunda ekonomik faaliyetler üzerinde baskı oluşturmaya başlarken, ABD Merkez Bankası (Fed), İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) gibi büyük merkez bankaları enflasyonu kontrol altına almak için ana faiz oranlarında agresif artışlarla para politikasını sıkılaştırmak zorunda kaldı.

Talebi azaltmaya ve enflasyonu kontrol altına almaya yönelik bu çabalar, halihazırda COVID-19'dan kurtulmakta olan bir ekonomi üzerinde baskı oluşturuyor.

Analistler, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş kızıştıkça ve Çin, üç yıllık katı Covid-19 tecrit önlemlerini gevşettikten sonra ekonomisini yeniden açmaya hazırlanırken, yatırımcıların bazı endişeleri olduğunu göreceklerini söylüyor.

EPDK 2023 yılı elektrik hizmet fiyatlarını belirledi!
Kripto para endüstrisinde bugünkü dikkat çekici gelişmeler!
Ekonomistlerin 2023 sonunda dolar kuruna ilişkin tahminleri: 20 TL'yi aşıyor!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön