09 / 05 / 2024

Avrupa Merkez Bankası çıldırdı! Faiz artırımlarının da ötesine geçiyor

Avrupa Merkez Bankası çıldırdı! Faiz artırımlarının da ötesine geçiyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB), faiz kararı ile birlikte banka tarafından yapılan açıklamalara dayanarak, ECB'nin parasal sıkılaşmada faiz artırımlarının da ötesine geçtiğini gösteriyor.



MERKEZ BANKASI TÜM ARAÇLARI KULLANMALI

ECB Başkanı Christine Lagarde konuşmasında şunları söyledi: “Görevimizi yapmalıyız, merkez bankasının fiyat istikrarı için bir yetkisi var ve bunu tüm araçları kullanarak yapmalı. Açıkçası bu, resesyon riskini ihmal ettiğimiz anlamına gelmiyor.” 

Bu durum, bankanın parasal sıkılaşmada faiz artırımlarının ötesine geçtiğinin göstergesi olarak görülüyor.  ECB'nin yüzde 9,9 artan enflasyona karşılık para politikasında iki yönde sıkılaşmaya gittiği belirtildi.

İlk olarak üç temel politika faizini 75 baz puan artırıma gidildiğini aktaran Fiedler, ikinci olarak uzun vadeli hedefli refinansman operasyonları şartlarında değişiklik yapma kararı alarak bilanço azaltma sürecine başlandığını aktardı.

Avrupa Merkez Bankası çıldırdı! Faiz artırımlarının da ötesine geçiyor

Fiedler, bankaların  uzun vadeli hedefli refinansman operasyonları operasyonlarında geri ödemeyi teşvik edilebileceğini belirterek, sistemdeki likiditenin azalabileceğini söyledi.

Söz konusu bu durumun zamanla arka kapıdan faiz artışına dönüşebileceğini belirten Fiedler, mevduat faizi ve temel refinansman faiz oranlarında artırımlar olabileceğini de söyledi.

Fiedler, Lagarde'nin bundan sonraki toplantılarda faiz artışı olacağı sinyallerini verdiğni belirtti. Temel refinansman faizinde aralık ayında 50 baz puanlık, 2023 yılının şubat ayında da 25 baz puanlık artışla yüzde 2,75'e çıkarılabileceğini vurgulayan Fiedler, bankanın niceliksel sıkılaşmaya 2023'ün başlarında başlayabileceğini aktardı.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön