13 / 05 / 2024

Avrupa’da haftalık çalışma süresi 4 güne indi! İşte haftada 4 gün çalışan ülkeler!

Avrupa’da haftalık çalışma süresi 4 güne indi! İşte haftada 4 gün çalışan ülkeler!

Pandeminin ardından evden çalışma gibi esnek modeller yaygınlaşırken, bazı Avrupa ülkeleri haftalık 4 gün çalışma sistemine geçti. Bazı ülkelerde ise pilot uygulamalar devam ederken, kısa çalışmanın iş verimini artırdığı belirtiliyor.



PİLOT ÇALIŞMALAR VAR

Avrupa’da haftalık çalışma süresi 4 güne indi! İşte haftada 4 gün çalışan ülkeler!

Haberde, dünya genelinde 4 günlük çalışma haftası başlatan veya esnek çalışma modelleri uygulayan ülkelere ilişkin şu bilgiler aktarıldı:

BELÇİKA: Dünya genelinde ilk defa haftada 4 gün çalışma süresini yasal olarak resmi bir hakka dönüştüren ülkelerin başında geliyor. Geçen yılın başında Belçika hükümeti istihdam piyasasında bir reforma giderek çalışanların 4 gün çalışma olanağını seçmesine imkan sağladı.  Part-time çalışmanın yaygın olduğu ülkede çalışanlar isterlerse geleneksel 5 günlük çalışma modelini de tercih edebiliyor. Belçika’da işgücünün yüzde 26’sı yarı zamanlı olarak çalışıyor.

ALMANYA: Haftada 34,2 saatlik çalışma süresi ile OECD genelinde ve Avrupa Birliği genelinde en kısa çalışma süresine sahip ülkelerden biri. Alman işçi sendikası IG Metall çalışma haftasının daha da kısaltılmasını talep ederken, son yapılan bir ankete göre halkın yüzde 71’inin 4 gün çalışmak istiyor. Ülkede part-time çalışanların oranı ise yüzde 43 civarında.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön